Δεν άλλαξαν τελικά οι προοπτικές επαναξιολόγησης για τη Γερμανία
Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης, η βαθμολογία αντικατοπτρίζει τη διαφοροποιημένη οικονομία υψηλής προστιθέμενης αξίας και τους ισχυρούς θεσμούς της. Η αξιολόγηση υποστηρίζεται επίσης από τη δημοσιονομική σύνεση, τα επίμονα πλεονάσματα που καταδεικνύουν την ανταγωνιστικότητα της Γερμανίας. Παρά αυτά τα δυνατά σημεία, η Γερμανία αντιμετωπίζει πολλές διαρθρωτικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός ταχέως γηράσκοντος πληθυσμού που αρχίζει να ασκεί πίεση στα δημόσια οικονομικά και στην αγορά εργασίας.
Οι οικονομικές επιδόσεις της Γερμανίας μετά την πανδημία παραμένουν αδύναμες.
Προβλέπεται ανάπτυξη μόλις 0,1% το 2024 μετά από συρρίκνωση 0,3% το 2023 και επιτάχυνση στο 1,4% το 2025. Το ενεργειακό σοκ μείωσε το επίπεδο της δυνητικής παραγωγής της Γερμανίας κατά 1% του ΑΕΠ, αλλά το κενό παραγωγής είναι μεγάλο, υπογραμμίζεται.
«(...) Υπάρχει επίσης υψηλή πολιτική δέσμευση να δαπανηθούν 100 δισεκ. ευρώ (2,5% του ΑΕΠ) από το ταμείο των Ομοσπονδιακών Ενόπλων Δυνάμεων μέχρι το 2027, αλλά η αρχική απορρόφηση ήταν μικρή (6 δισεκ. ευρώ από την ίδρυση του ταμείου το 2022). Αυτή η δαπάνη εξαιρείται από τον κανόνα χρέους.
Τα μικρά δημοσιονομικά ελλείμματα και η μέτρια ονομαστική οικονομική ανάπτυξη σημαίνουν ότι το δημόσιο χρέος της Γερμανίας θα συνεχίσει να μειώνεται ως ποσοστό του ΑΕΠ, αλλά με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι στη μεταπανδημική περίοδο. Αναμένουμε ότι το χρέος/ΑΕΠ θα μειωθεί στο 63,3% το 2025 από 64,2% του ΑΕΠ που εκτιμάται το 2023. Η πτωτική πορεία του χρέους είναι αρκετά ανθεκτική σε κραδασμούς και αναμένουμε ότι το βάρος του χρέους θα μειωθεί ακόμη και αν η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ σταθεροποιηθεί γύρω στο 0,5%».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών