Η υπεροχή σε ανθρώπινο δυναμικό και η... σχεδόν ισορροπία στον εξοπλισμό...
Η επίθεση του Ιράν, με περισσότερα από 170 drones και 120 βαλλιστικούς πυραύλους, είναι η μεγαλύτερη αεροπορική επιδρομή που έχει εξαπολύσει ποτέ η Τεχεράνη εναντίον του Ισραήλ.
Προηγουμένως οι Φρουροί της Επανάστασης είχαν χρησιμοποιήσει τους πληρεξουσίους τους, τη Hamas στη Γάζα και τη Hezbollah στον Λίβανο, αλλά και τους αντάρτες Houthi στην Υεμένη, για να πλήξουν το εβραϊκό κράτος...
Τώρα, όμως, το Ιράν επιτέθηκε απευθείας, μαζί με τους πληρεξουσίους, χτυπώντας με ένα δαχτυλίδι πυρός καλά φυλασσόμενες στρατιωτικές τοποθεσίες.
Αν μη τι άλλο, με το τελευταίο πλήγμα που επέφερε, φαίνεται πως διέβη τον Ρουβίκωνα, ωθώντας τόσο το Ισραήλ όσο και τις ΗΠΑ εις ανταπάντηση.
Με άλλα λόγια, η Ισλαμική Δημοκρατία φλερτάρει ανοιχτά με τον πόλεμο.
«Σίγουρα πρόκειται για μια κλιμάκωση» δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των ΗΠΑ, Mike Turner, στο NBC Meet the Press, καλώντας την κυβέρνηση Biden να ανταποκριθεί στην «ήδη κλιμακούμενη» κρίση.
Το δε Ισραήλ υπόσχεται εκδίκηση.
«Θα απαντήσουμε στο Ιράν με τρόπο και σε χρόνο που μας βολεύει» δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Πολέμου Benny Gantz.
Στο μεταξύ, το Ισραήλ αναμένει περισσότερες επιθέσεις.
Ανήγγειλε κλείσιμο σχολείων σε όλη τη χώρα για να προστατεύσει τους πιο ευάλωτους πολίτες της.
Ο κόσμος φαίνεται να απέχει λίγα μόλις εκατοστά από έναν ανοιχτό πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Ιράν… που θα εξελιχθεί σε περιφερειακή σύγκρουση πρωτοφανούς κλίμακας…
Το χάσμα
Ας εξετάσουμε, όμως, προσεκτικά το χάσμα που ανοίγει από κάτω μας.
Με τον πόλεμο, οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου θα σκαρφαλώσουν σε νέα ύψη, χτυπώντας βάναυσα την παγκόσμια οικονομία, ενόψει μάλιστα εκλογών στις περισσότερες από τις χώρες του ΝΑΤΟ.
Τυχόν πόλεμος θα έφερνε στην εξουσία αντιμεταναστευτικά κόμματα.
Εν τω μεταξύ, με την Αμερική και το ΝΑΤΟ να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στη Μέση Ανατολή, η Ρωσία θα είχε ελεύθερο πεδίο στην Ουκρανία και η Κίνα θα μπορούσε να εισβάλει με μεγαλύτερη ασφάλεια στην Ταϊβάν, όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ημιαγωγών στον κόσμο.
Χωρίς πετρέλαιο, η Αμερική δεν θα είναι πλέον ο «ηγέτης του ελεύθερου κόσμου».
Επίσης, η ιδέα πως θα υπάρξει ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή είναι εξαιρετικά ζοφερή, καθώς θα οδηγήσει σε απώλειες συγκρίσιμες με αυτές του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.
Εν προκειμένω πρέπει να σημειωθεί πως στο εσωτερικό του Ιράν το καθεστώς δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές…
Ας μην ξεχνάμε πως το 2022 και το 2023 χιλιάδες διαδήλωσαν κατά των αγιατολάδων…
Πάγια αιτήματα των νέων Ιρανών είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς και της ανεργίας, η οποία έφτασε το 9,6% το 2023 και θα ξεπεράσει το 12% το 2024.
Επισημαίνεται πως ο πληθωρισμός στο Ιράν είναι καλπάζων, κινούμενος με ρυθμό άνω του 40%...
Ίσως αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο πόλεμος είναι ένας χρήσιμος αντιπερισπασμός για τους ηγέτες του Ιράν.
Ταυτόχρονα, το Ισραήλ ανέκτησε σε μεγάλο βαθμό τη θέση του στην παγκόσμια κοινότητα, μια θέση που είχε διαβρωθεί σοβαρά από τις απώλειες αμάχων που υπέστησαν στη μάχη της Hamas στη Γάζα.
Ο Πρόεδρος Joe Biden επαίνεσε τις αμερικανικές δυνάμεις που βοήθησαν το Ισραήλ να καταρρίψει «σχεδόν όλα» τα drones και τους πυραύλους που εκτόξευσε το Ιράν και δεσμεύτηκε να συντονίσει μια παγκόσμια απάντηση.
Τούτου λεχθέντος, στην Ουάσιγκτον υπάρχει φόβος ότι το Ισραήλ μπορεί να ξεκινήσει έναν ευρύτερο πόλεμο απαντώντας στην επιθετικότητα του Ιράν - έναν πόλεμο που η Αμερική δεν επιθυμεί.
Ο πρόεδρος Biden είπε στον Netanyahu το Σάββατο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα συμμετάσχουν σε επιθετικές επιχειρήσεις κατά του Ιράν.
Τα δεδομένα…
Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να σκεφτούμαι τα εξής δεδομένα.
Η αλήθεια είναι πως το Ιράν προέβη σε ένα αναγκαστικό προμελετημένο και προαναγγελθέν εν πολλοίς χτύπημα, που σκοπό είχε να δείξει στους πληρεξουσίους και στον λαό του πως είναι ισχυρό.
Σημαντικό να ειπωθεί πως το χτύπημα έγινε ημέρα Σάββατο, που οι αγορές είναι κλειστές, ενώ τα στενά του Ορμούζ είναι ακόμη ανοιχτά…
Ρωσία και Ιράν, από την άλλη, δεν θέλουν μια ανοιχτή σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, όπως και η Δύση.
Από την άλλη, η «αυτοκρατορία του νου» του Ιράν έχει δημιουργήσει ένα δακτυλίδι πυρός γύρω από το Ισραήλ, κάτι το οποίο της δίνει έτσι και άλλιως στρατηγικό πλεονέκτημα.
Από την άλλη, οι ΗΠΑ δυσκολεύονται να συμπήξουν ένα συμμαχικό μέτωπο στην περιοχή…
Η Ιορδανία, που κάποτε χαρακτηριζόταν ως «νησί σταθερότητας» σε μια θάλασσα χάους, ακροβατεί λόγω της εύθραυστης οικονομίας του.
Παρότι η απόφαση να κλείσει τον εναέριο χώρο του έγινε δεκτή με επιδοκιμασίες από ΗΠΑ και Ισραήλ, στο εσωτερικό δεν έγινε δεκτή.
Επίσης, άλλοι Άραβες σύμμαχοι, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Σαουδικής Αραβίας και του Μπαχρέιν, βρίσκονται λίγα χιλιόμετρα από το Ιράν και κινδυνεύουν με αντίποινα από το Ιράν ή τους πληρεξουσίους του.
Η Σαουδική Αραβία και το Μπαχρέιν έχουν ήδη υποστεί τρομοκρατικές επιθέσεις από μαχητές που υποστηρίζονται από το Ιράν και φοβούνται.
Τα Εμιράτα και το Μπαχρέιν πήραν ένα μεγάλο ρίσκο επιλέγοντας να είναι στο πλευρό της νεωτερικότητας και της ειρήνης υπογράφοντας τις Συμφωνίες του Αβραάμ, αναγνωρίζοντας και κάνοντας ειρήνη με το Ισραήλ.
Το Μαρόκο, ο παλαιότερος σύμμαχος της Αμερικής και επίσης υπογράφων των Συμφωνιών του Αβραάμ, είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας σε ολόκληρη τη Βόρεια Αφρική και την αναχαίτιση της αυξανόμενης επιρροής του Ιράν στον αραβικό κόσμο και την Αφρική, αλλά αντιμετωπίζει πολλά εμπόδια στο εσωτερικό.
Νηνεμία πριν από την καταιγίδα
Σύμφωνα με την Jerusalem Post, η ιρανική επίθεση στο Ισραήλ στις 13-14 Απριλίου δεν αφορούσε μόνο το Ιράν, αλλά και τους πληρεξουσίους του.
Ωστόσο, μετά την επίθεση, επικρατεί σχετική ησυχία στην περιοχή.
Το Ισραήλ πραγματοποιεί περιορισμένες επιχειρήσεις στη Γάζα.
Σε γενικές γραμμές, το μέτωπο της Γάζας είναι ήσυχο από τότε που ο Ισραηλινός Στρατός απέσυρε τους περισσότερους άνδρες του, αφήνοντας μόνο ένα τμήμα δυνάμεων στη Γάζα.
Στο βόρειο μέτωπο, η Hezbollah σταθμίζει τις επόμενες κινήσεις της μειώνοντας τα πυρά της μετά την εκτόξευση περίπου 150 ρουκετών μεταξύ 13 και 14 Απριλίου, με στόχο ισραηλινές βάσεις στο Γκολάν.
Το IDF δήλωσε στις 15 Απριλίου ότι «μαχητικά αεροσκάφη του IDF έπληξαν τρομοκράτες της Hezbollah σε στρατιωτικό συγκρότημα στην περιοχή Meiss El Jabal, καθώς και ένα επιπλέον στρατιωτικό συγκρότημα της Χεζμπολάχ στην περιοχή Tayr Harfa στο νότιο Λίβανο».
Βέβαια, οι απειλές με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, είτε από την Υεμένη είτε από το Ιράκ, είναι υπαρκτές και επί του παρόντος υπάρχει μεγάλη αναμονή σε όλη την περιοχή.
Θα μπορούσε ο κίνδυνος κλιμάκωσης να οδηγήσει και σε πιθανή συμφωνία;
Η Hamas έχει απορρίψει την τελευταία συμφωνία κατάπαυσης του πυρός από το Ισραήλ και η Hezbollah δεν φαίνεται έτοιμη να αποσυρθεί.
Φαίνεται να αισθάνεται ισχυρή.
Παράλληλα το Ιράν αυξάνει την παρουσία του στη Συρία.
Οι ιρανικές επιθέσεις στις 13-14 Απριλίου σήκωσαν αυλαία ακριβώς μετά την επέτειο των έξι μηνών της 7ης Οκτωβρίου, είναι συμβολικές.
Θα πρέπει να αναμένουμε την επόμενη καταιγίδα ή αποκλιμάκωση;
Μερικές φορές, οι προσδοκίες για κλιμάκωση φέρνουν ηρεμία, αλλά όταν τα πράγματα είναι «πολύ ήρεμα» μπορεί να υπάρξει μια συγκρουσιακή κατάσταση.
Και το Ιράν προετοιμάζεται...
Υπεροχή Ιράν...
Στο μεταξύ, την υπεροχή του Ιράν σε επίπεδο ανθρωπίνου δυναμικού και την ισορροπία που υπάρχει σε ό,τι αφορά στα εξοπλιστικά, αναδεικνύουν τα στοιχεία που συγκέντρωσε από διάφορες πηγές το «World of Statistics», εν μέσω κινδύνου για πολεμική σύγκρουση μεταξύ των δύο κρατών της Μέσης Ανατολής. >Συγκεκριμένα, Ιράν και Ισραήλ διαθέτουν δυνητικά 41,17 εκατομμύρια και 3,16 εκατομμύρια πολίτες για επιστράτευση σε περίπτωση πολέμου, αντίστοιχα, σε έναν συνολικό πληθυσμό 84,6 εκατομμυρίων και 9,04 εκατομμυρίων αντίστοιχα.
Βέβαια, το ενεργό προσωπικό στον στρατό αυτή τη στιγμή, είναι 610.000 άτομα για το Ιράν και 170.000 στο Ισραήλ, με εφεδρίες 350.000 και 465.000 αντίστοιχα.
Οι παραστρατιωτικές οργανώσεις προσθέτουν επιπλέον στρατιωτικό προσωπικό 220.000 ατόμων στο Ιράν, ενώ στο Ισραήλ ενισχύουν τον στρατό με 35.000.
Επίσης: Σύνολο αεροσκαφών: Ιράν: 551 / Ισραήλ: 612
Μαχητικά αεροσκάφη: Ιράν: 186 / Ισραήλ: 241
Επιθετικά ελικόπτερα: Ιράν: 13 / Ισραήλ: 48
Τανκς: Ιράν: 1.996 / Ισραήλ: 1.370
Τεθωρακισμένα οχήματα: Ιράν: 65.765 / Ισραήλ: 43.407
Αυτοκινούμενο Πυροβολικό (οχήματα): Ιράν: 580 / Ισραήλ: 650
Ναυτική δύναμη (στόλος): Ιράν: 101 / Ισραήλ: 67
Υποβρύχια: Ιράν: 19 / Ισραήλ: 5
Αεροδρόμια: Ιράν: 319 / Ισραήλ: 42
Εμπορικό Ναυτικό (πλοία): Ιράν: 942 / Ισραήλ: 45
Σημειώνεται πως δεν είναι γνωστός ο αριθμός των πυραύλων και drones -και φυσικά δεν είναι γνωστός ο αριθμός των πυρηνικών.
Ας πάμε στα Οικονομικά.
Ο πρόσφατος ετήσιος προϋπολογισμός για το Ιράν ήταν μόλις 9,95 δισεκ. -αμερικανικά- δολάρια, έναντι 24,4 δισεκ. δολαρίων για το Ισραήλ επισημαίνεται πως το δημόσιο χρέος είναι μόλις 8 δισεκ. δολάρια για το Ιράν, έναντι 135 δισεκ. για το Ισραήλ!
Επίσης:
Αποθεματικά: Ιράν: 127,15 δισ. δολάρια, Ισραήλ: 212,93 δισ. δολάρια
Παραγωγή πετρελαίου:
Ιράν: 3,45 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως
Ισραήλ: 0 βαρέλια ημερησίως
Προειδοποίηση Ιράν: Η παραμικρή ενέργεια του Ισραήλ θα φέρει τρομερή και οδυνηρή απάντηση
Η παραμικρή ενέργεια από το Ισραήλ θα προκαλέσει μια τρομερή και οδυνηρή απάντηση υποστήριξε ο πρόεδρος του Ιράν, Ebrahim Raisi.
«Η επιχείρηση για την τιμωρία του επιτιθέμενου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία.
Τώρα δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι ακόμη και η παραμικρή ενέργεια κατά των συμφερόντων του Ιράν θα συναντήσει σίγουρα μια τρομερή, μεγάλης κλίμακας και οδυνηρή απάντηση» υποστήριξε ο Ιρανός πρόεδρος εν αναμονή της απάντησης του Ισραήλ στην ιρανική επίθεση με περισσότερους από 400 πυραύλους και drones που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο 13 Απριλίου.
Σε σημερινές του δηλώσεις ο Ιρανός πρέσβης στην Τουρκία, Mohammad Hassan Habibollahzadeh υπογράμμισε πως σε περίπτωση ισραηλινής επίθεσης, η απάντηση του Ιράν θα είναι γρήγορη και ολοκληρωτική.
Το Ιράν έχει διαμηνύσει πως δεν επιθυμεί περαιτέρω κλιμάκωση στην αντιπαράθεση με το Ισραήλ, αλλά έχει προειδοποιήσει πως θα απαντήσει σε οποιαδήποτε παράνομα ή παράλογα μέτρα κατά της Τεχεράνης.
«Το Ιράν δεν επιδιώκει να κλιμακώσει την ένταση στην περιοχή καθώς παραμένει προσηλωμένο στις αρχές και στους στόχους που ορίζονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου, αλλά θα ενεργήσει πολύ πιο αποφασιστικά σε σχέση με πριν, για να αποτρέψει και να τιμωρήσει τον επιτιθέμενο για οποιαδήποτε παράνομη ή παράλογη ενέργεια, εάν ξεπεραστούν οι κόκκινες γραμμές μας» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Nasser Kanaani.
Ποιες αδυναμίες του Ισραήλ αποκάλυψε η επίθεση του Ιράν
Η πυραυλική επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ πέρα από το ότι αποτέλεσε μια κρίσιμη καμπή στις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή, αποκάλυψε και τις αδυναμίες των Ισραηλινών.
Όπως αναφέρουν στρατιωτικοί αναλυτές, η κλίμακα της επίθεσης του Ιράν, η ποικιλία των τοποθεσιών που στόχευσε και τα όπλα που χρησιμοποίησε, ανάγκασαν το Ισραήλ να αποκαλύψει την πλειονότητα των αντιπυραυλικών τεχνολογιών που έχουν οι ΗΠΑ και οι Ισραηλινοί σε όλη την περιοχή.
Οι Ιρανοί δεν χρησιμοποίησαν κανένα όπλο που το Ισραήλ δεν ήξερε ότι είχε, απλώς χρησιμοποίησε πολλά από αυτά.
Αλλά οι Ιρανοί πιθανότατα έχουν τώρα σχεδόν έναν πλήρη χάρτη του πώς μοιάζει το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ, καθώς και πού στην Ιορδανία και στον Κόλπο έχουν εγκαταστάσεις οι ΗΠΑ ενώ γνωρίζει πλέον πόσος χρόνος χρειάζεται για να προετοιμαστεί καθώς και το πώς πρόκειται να ανταποκριθεί η ισραηλινή κοινωνία.
Επιπλέον, οι Ιρανοί γνωρίζουν τις μεθόδους των Ισραηλινών, οι οποίοι επέβαλαν άμεσα λογοκρισία, με αποτέλεσμα να απαγορευθεί κάθε δημοσίευση και πληροφορίες για τις βομβαρδισμένες αεροπορικές βάσεις στο Nevatim και στο Negev.
Επίσης, δεν έγινε γνωστό πως οι υπερηχητικοί πύραυλοι του Ιράν «τρύπησαν» την αεράμυνα του Ισραήλ.
Δεν ξέρουν τι να κάνουν οι Ισραηλινοί
Η διαπίστωση των αδυναμιών αυτών έχουν φέρει τεράστια προβλήματα στο εσωτερικό της κυβέρνησης Netanyahu, όπου και διαπιστώνεται μια τεράστια διάσταση απόψεων ανάμεσα σε κορυφαίους υπουργούς της.
Η ισραηλινή κυβέρνηση απλά δεν ξέρει τι να κάνει και αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα τόσο εντός όσο και εκτός της, ενώ η ιρανική στρατιωτική επίθεση έχει επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση του Netanyahu με την ισραηλινή αντιπολίτευση να κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στην ισραηλινή κοινωνία και να πιέζει ... ακόμα και για πρόωρες εκλογές.
Δύο βασικά συμπεράσματα
Συνεπώς μπορούν να εξαχθούν δύο βασικά συμπεράσματα:
Πρώτον, η Δύση, με επικεφαλής τους Αγγλόσαξoνες άλλαξε τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής.
Τώρα το επίκεντρο των ΗΠΑ και της Ευρώπης είναι η ανατολική Ευρώπη, η Ευρασία και η Ασία.
Το Ισραήλ φέρεται να έχει γίνει ένα βάρος από το οποίο η Δύση σίγουρα θα απαλλαγεί.
Η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να στηρίζει το Ισραήλ αλλά κάθε χρόνο η στρατιωτικοπολιτική συνεργασία θα αποδυναμώνεται.
Ένα δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι ο περιφερειακός ρόλος του Ιράν αυξάνεται καθημερινά, καθώς διαπιστώνεται ότι χωρίς αυτό είναι δύσκολο να επιλυθεί τουλάχιστον κάποιο ζήτημα ακόμη και στη Βόρεια Αφρική.
www.bankingnews.gr
Προηγουμένως οι Φρουροί της Επανάστασης είχαν χρησιμοποιήσει τους πληρεξουσίους τους, τη Hamas στη Γάζα και τη Hezbollah στον Λίβανο, αλλά και τους αντάρτες Houthi στην Υεμένη, για να πλήξουν το εβραϊκό κράτος...
Τώρα, όμως, το Ιράν επιτέθηκε απευθείας, μαζί με τους πληρεξουσίους, χτυπώντας με ένα δαχτυλίδι πυρός καλά φυλασσόμενες στρατιωτικές τοποθεσίες.
Αν μη τι άλλο, με το τελευταίο πλήγμα που επέφερε, φαίνεται πως διέβη τον Ρουβίκωνα, ωθώντας τόσο το Ισραήλ όσο και τις ΗΠΑ εις ανταπάντηση.
Με άλλα λόγια, η Ισλαμική Δημοκρατία φλερτάρει ανοιχτά με τον πόλεμο.
«Σίγουρα πρόκειται για μια κλιμάκωση» δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των ΗΠΑ, Mike Turner, στο NBC Meet the Press, καλώντας την κυβέρνηση Biden να ανταποκριθεί στην «ήδη κλιμακούμενη» κρίση.
Το δε Ισραήλ υπόσχεται εκδίκηση.
«Θα απαντήσουμε στο Ιράν με τρόπο και σε χρόνο που μας βολεύει» δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Πολέμου Benny Gantz.
Στο μεταξύ, το Ισραήλ αναμένει περισσότερες επιθέσεις.
Ανήγγειλε κλείσιμο σχολείων σε όλη τη χώρα για να προστατεύσει τους πιο ευάλωτους πολίτες της.
Ο κόσμος φαίνεται να απέχει λίγα μόλις εκατοστά από έναν ανοιχτό πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Ιράν… που θα εξελιχθεί σε περιφερειακή σύγκρουση πρωτοφανούς κλίμακας…
Το χάσμα
Ας εξετάσουμε, όμως, προσεκτικά το χάσμα που ανοίγει από κάτω μας.
Με τον πόλεμο, οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου θα σκαρφαλώσουν σε νέα ύψη, χτυπώντας βάναυσα την παγκόσμια οικονομία, ενόψει μάλιστα εκλογών στις περισσότερες από τις χώρες του ΝΑΤΟ.
Τυχόν πόλεμος θα έφερνε στην εξουσία αντιμεταναστευτικά κόμματα.
Εν τω μεταξύ, με την Αμερική και το ΝΑΤΟ να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στη Μέση Ανατολή, η Ρωσία θα είχε ελεύθερο πεδίο στην Ουκρανία και η Κίνα θα μπορούσε να εισβάλει με μεγαλύτερη ασφάλεια στην Ταϊβάν, όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ημιαγωγών στον κόσμο.
Χωρίς πετρέλαιο, η Αμερική δεν θα είναι πλέον ο «ηγέτης του ελεύθερου κόσμου».
Επίσης, η ιδέα πως θα υπάρξει ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή είναι εξαιρετικά ζοφερή, καθώς θα οδηγήσει σε απώλειες συγκρίσιμες με αυτές του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.
Εν προκειμένω πρέπει να σημειωθεί πως στο εσωτερικό του Ιράν το καθεστώς δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές…
Ας μην ξεχνάμε πως το 2022 και το 2023 χιλιάδες διαδήλωσαν κατά των αγιατολάδων…
Πάγια αιτήματα των νέων Ιρανών είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς και της ανεργίας, η οποία έφτασε το 9,6% το 2023 και θα ξεπεράσει το 12% το 2024.
Επισημαίνεται πως ο πληθωρισμός στο Ιράν είναι καλπάζων, κινούμενος με ρυθμό άνω του 40%...
Ίσως αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο πόλεμος είναι ένας χρήσιμος αντιπερισπασμός για τους ηγέτες του Ιράν.
Ταυτόχρονα, το Ισραήλ ανέκτησε σε μεγάλο βαθμό τη θέση του στην παγκόσμια κοινότητα, μια θέση που είχε διαβρωθεί σοβαρά από τις απώλειες αμάχων που υπέστησαν στη μάχη της Hamas στη Γάζα.
Ο Πρόεδρος Joe Biden επαίνεσε τις αμερικανικές δυνάμεις που βοήθησαν το Ισραήλ να καταρρίψει «σχεδόν όλα» τα drones και τους πυραύλους που εκτόξευσε το Ιράν και δεσμεύτηκε να συντονίσει μια παγκόσμια απάντηση.
Τούτου λεχθέντος, στην Ουάσιγκτον υπάρχει φόβος ότι το Ισραήλ μπορεί να ξεκινήσει έναν ευρύτερο πόλεμο απαντώντας στην επιθετικότητα του Ιράν - έναν πόλεμο που η Αμερική δεν επιθυμεί.
Ο πρόεδρος Biden είπε στον Netanyahu το Σάββατο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα συμμετάσχουν σε επιθετικές επιχειρήσεις κατά του Ιράν.
Τα δεδομένα…
Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να σκεφτούμαι τα εξής δεδομένα.
Η αλήθεια είναι πως το Ιράν προέβη σε ένα αναγκαστικό προμελετημένο και προαναγγελθέν εν πολλοίς χτύπημα, που σκοπό είχε να δείξει στους πληρεξουσίους και στον λαό του πως είναι ισχυρό.
Σημαντικό να ειπωθεί πως το χτύπημα έγινε ημέρα Σάββατο, που οι αγορές είναι κλειστές, ενώ τα στενά του Ορμούζ είναι ακόμη ανοιχτά…
Ρωσία και Ιράν, από την άλλη, δεν θέλουν μια ανοιχτή σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, όπως και η Δύση.
Από την άλλη, η «αυτοκρατορία του νου» του Ιράν έχει δημιουργήσει ένα δακτυλίδι πυρός γύρω από το Ισραήλ, κάτι το οποίο της δίνει έτσι και άλλιως στρατηγικό πλεονέκτημα.
Από την άλλη, οι ΗΠΑ δυσκολεύονται να συμπήξουν ένα συμμαχικό μέτωπο στην περιοχή…
Η Ιορδανία, που κάποτε χαρακτηριζόταν ως «νησί σταθερότητας» σε μια θάλασσα χάους, ακροβατεί λόγω της εύθραυστης οικονομίας του.
Παρότι η απόφαση να κλείσει τον εναέριο χώρο του έγινε δεκτή με επιδοκιμασίες από ΗΠΑ και Ισραήλ, στο εσωτερικό δεν έγινε δεκτή.
Επίσης, άλλοι Άραβες σύμμαχοι, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Σαουδικής Αραβίας και του Μπαχρέιν, βρίσκονται λίγα χιλιόμετρα από το Ιράν και κινδυνεύουν με αντίποινα από το Ιράν ή τους πληρεξουσίους του.
Η Σαουδική Αραβία και το Μπαχρέιν έχουν ήδη υποστεί τρομοκρατικές επιθέσεις από μαχητές που υποστηρίζονται από το Ιράν και φοβούνται.
Τα Εμιράτα και το Μπαχρέιν πήραν ένα μεγάλο ρίσκο επιλέγοντας να είναι στο πλευρό της νεωτερικότητας και της ειρήνης υπογράφοντας τις Συμφωνίες του Αβραάμ, αναγνωρίζοντας και κάνοντας ειρήνη με το Ισραήλ.
Το Μαρόκο, ο παλαιότερος σύμμαχος της Αμερικής και επίσης υπογράφων των Συμφωνιών του Αβραάμ, είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας σε ολόκληρη τη Βόρεια Αφρική και την αναχαίτιση της αυξανόμενης επιρροής του Ιράν στον αραβικό κόσμο και την Αφρική, αλλά αντιμετωπίζει πολλά εμπόδια στο εσωτερικό.
Νηνεμία πριν από την καταιγίδα
Σύμφωνα με την Jerusalem Post, η ιρανική επίθεση στο Ισραήλ στις 13-14 Απριλίου δεν αφορούσε μόνο το Ιράν, αλλά και τους πληρεξουσίους του.
Ωστόσο, μετά την επίθεση, επικρατεί σχετική ησυχία στην περιοχή.
Το Ισραήλ πραγματοποιεί περιορισμένες επιχειρήσεις στη Γάζα.
Σε γενικές γραμμές, το μέτωπο της Γάζας είναι ήσυχο από τότε που ο Ισραηλινός Στρατός απέσυρε τους περισσότερους άνδρες του, αφήνοντας μόνο ένα τμήμα δυνάμεων στη Γάζα.
Στο βόρειο μέτωπο, η Hezbollah σταθμίζει τις επόμενες κινήσεις της μειώνοντας τα πυρά της μετά την εκτόξευση περίπου 150 ρουκετών μεταξύ 13 και 14 Απριλίου, με στόχο ισραηλινές βάσεις στο Γκολάν.
Το IDF δήλωσε στις 15 Απριλίου ότι «μαχητικά αεροσκάφη του IDF έπληξαν τρομοκράτες της Hezbollah σε στρατιωτικό συγκρότημα στην περιοχή Meiss El Jabal, καθώς και ένα επιπλέον στρατιωτικό συγκρότημα της Χεζμπολάχ στην περιοχή Tayr Harfa στο νότιο Λίβανο».
Βέβαια, οι απειλές με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, είτε από την Υεμένη είτε από το Ιράκ, είναι υπαρκτές και επί του παρόντος υπάρχει μεγάλη αναμονή σε όλη την περιοχή.
Θα μπορούσε ο κίνδυνος κλιμάκωσης να οδηγήσει και σε πιθανή συμφωνία;
Η Hamas έχει απορρίψει την τελευταία συμφωνία κατάπαυσης του πυρός από το Ισραήλ και η Hezbollah δεν φαίνεται έτοιμη να αποσυρθεί.
Φαίνεται να αισθάνεται ισχυρή.
Παράλληλα το Ιράν αυξάνει την παρουσία του στη Συρία.
Οι ιρανικές επιθέσεις στις 13-14 Απριλίου σήκωσαν αυλαία ακριβώς μετά την επέτειο των έξι μηνών της 7ης Οκτωβρίου, είναι συμβολικές.
Θα πρέπει να αναμένουμε την επόμενη καταιγίδα ή αποκλιμάκωση;
Μερικές φορές, οι προσδοκίες για κλιμάκωση φέρνουν ηρεμία, αλλά όταν τα πράγματα είναι «πολύ ήρεμα» μπορεί να υπάρξει μια συγκρουσιακή κατάσταση.
Και το Ιράν προετοιμάζεται...
Υπεροχή Ιράν...
Στο μεταξύ, την υπεροχή του Ιράν σε επίπεδο ανθρωπίνου δυναμικού και την ισορροπία που υπάρχει σε ό,τι αφορά στα εξοπλιστικά, αναδεικνύουν τα στοιχεία που συγκέντρωσε από διάφορες πηγές το «World of Statistics», εν μέσω κινδύνου για πολεμική σύγκρουση μεταξύ των δύο κρατών της Μέσης Ανατολής. >Συγκεκριμένα, Ιράν και Ισραήλ διαθέτουν δυνητικά 41,17 εκατομμύρια και 3,16 εκατομμύρια πολίτες για επιστράτευση σε περίπτωση πολέμου, αντίστοιχα, σε έναν συνολικό πληθυσμό 84,6 εκατομμυρίων και 9,04 εκατομμυρίων αντίστοιχα.
Βέβαια, το ενεργό προσωπικό στον στρατό αυτή τη στιγμή, είναι 610.000 άτομα για το Ιράν και 170.000 στο Ισραήλ, με εφεδρίες 350.000 και 465.000 αντίστοιχα.
Οι παραστρατιωτικές οργανώσεις προσθέτουν επιπλέον στρατιωτικό προσωπικό 220.000 ατόμων στο Ιράν, ενώ στο Ισραήλ ενισχύουν τον στρατό με 35.000.
Επίσης: Σύνολο αεροσκαφών: Ιράν: 551 / Ισραήλ: 612
Μαχητικά αεροσκάφη: Ιράν: 186 / Ισραήλ: 241
Επιθετικά ελικόπτερα: Ιράν: 13 / Ισραήλ: 48
Τανκς: Ιράν: 1.996 / Ισραήλ: 1.370
Τεθωρακισμένα οχήματα: Ιράν: 65.765 / Ισραήλ: 43.407
Αυτοκινούμενο Πυροβολικό (οχήματα): Ιράν: 580 / Ισραήλ: 650
Ναυτική δύναμη (στόλος): Ιράν: 101 / Ισραήλ: 67
Υποβρύχια: Ιράν: 19 / Ισραήλ: 5
Αεροδρόμια: Ιράν: 319 / Ισραήλ: 42
Εμπορικό Ναυτικό (πλοία): Ιράν: 942 / Ισραήλ: 45
Σημειώνεται πως δεν είναι γνωστός ο αριθμός των πυραύλων και drones -και φυσικά δεν είναι γνωστός ο αριθμός των πυρηνικών.
Ας πάμε στα Οικονομικά.
Ο πρόσφατος ετήσιος προϋπολογισμός για το Ιράν ήταν μόλις 9,95 δισεκ. -αμερικανικά- δολάρια, έναντι 24,4 δισεκ. δολαρίων για το Ισραήλ επισημαίνεται πως το δημόσιο χρέος είναι μόλις 8 δισεκ. δολάρια για το Ιράν, έναντι 135 δισεκ. για το Ισραήλ!
Επίσης:
Αποθεματικά: Ιράν: 127,15 δισ. δολάρια, Ισραήλ: 212,93 δισ. δολάρια
Παραγωγή πετρελαίου:
Ιράν: 3,45 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως
Ισραήλ: 0 βαρέλια ημερησίως
Προειδοποίηση Ιράν: Η παραμικρή ενέργεια του Ισραήλ θα φέρει τρομερή και οδυνηρή απάντηση
Η παραμικρή ενέργεια από το Ισραήλ θα προκαλέσει μια τρομερή και οδυνηρή απάντηση υποστήριξε ο πρόεδρος του Ιράν, Ebrahim Raisi.
«Η επιχείρηση για την τιμωρία του επιτιθέμενου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία.
Τώρα δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι ακόμη και η παραμικρή ενέργεια κατά των συμφερόντων του Ιράν θα συναντήσει σίγουρα μια τρομερή, μεγάλης κλίμακας και οδυνηρή απάντηση» υποστήριξε ο Ιρανός πρόεδρος εν αναμονή της απάντησης του Ισραήλ στην ιρανική επίθεση με περισσότερους από 400 πυραύλους και drones που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο 13 Απριλίου.
Σε σημερινές του δηλώσεις ο Ιρανός πρέσβης στην Τουρκία, Mohammad Hassan Habibollahzadeh υπογράμμισε πως σε περίπτωση ισραηλινής επίθεσης, η απάντηση του Ιράν θα είναι γρήγορη και ολοκληρωτική.
Το Ιράν έχει διαμηνύσει πως δεν επιθυμεί περαιτέρω κλιμάκωση στην αντιπαράθεση με το Ισραήλ, αλλά έχει προειδοποιήσει πως θα απαντήσει σε οποιαδήποτε παράνομα ή παράλογα μέτρα κατά της Τεχεράνης.
«Το Ιράν δεν επιδιώκει να κλιμακώσει την ένταση στην περιοχή καθώς παραμένει προσηλωμένο στις αρχές και στους στόχους που ορίζονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου, αλλά θα ενεργήσει πολύ πιο αποφασιστικά σε σχέση με πριν, για να αποτρέψει και να τιμωρήσει τον επιτιθέμενο για οποιαδήποτε παράνομη ή παράλογη ενέργεια, εάν ξεπεραστούν οι κόκκινες γραμμές μας» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Nasser Kanaani.
Ποιες αδυναμίες του Ισραήλ αποκάλυψε η επίθεση του Ιράν
Η πυραυλική επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ πέρα από το ότι αποτέλεσε μια κρίσιμη καμπή στις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή, αποκάλυψε και τις αδυναμίες των Ισραηλινών.
Όπως αναφέρουν στρατιωτικοί αναλυτές, η κλίμακα της επίθεσης του Ιράν, η ποικιλία των τοποθεσιών που στόχευσε και τα όπλα που χρησιμοποίησε, ανάγκασαν το Ισραήλ να αποκαλύψει την πλειονότητα των αντιπυραυλικών τεχνολογιών που έχουν οι ΗΠΑ και οι Ισραηλινοί σε όλη την περιοχή.
Οι Ιρανοί δεν χρησιμοποίησαν κανένα όπλο που το Ισραήλ δεν ήξερε ότι είχε, απλώς χρησιμοποίησε πολλά από αυτά.
Αλλά οι Ιρανοί πιθανότατα έχουν τώρα σχεδόν έναν πλήρη χάρτη του πώς μοιάζει το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ, καθώς και πού στην Ιορδανία και στον Κόλπο έχουν εγκαταστάσεις οι ΗΠΑ ενώ γνωρίζει πλέον πόσος χρόνος χρειάζεται για να προετοιμαστεί καθώς και το πώς πρόκειται να ανταποκριθεί η ισραηλινή κοινωνία.
Επιπλέον, οι Ιρανοί γνωρίζουν τις μεθόδους των Ισραηλινών, οι οποίοι επέβαλαν άμεσα λογοκρισία, με αποτέλεσμα να απαγορευθεί κάθε δημοσίευση και πληροφορίες για τις βομβαρδισμένες αεροπορικές βάσεις στο Nevatim και στο Negev.
Επίσης, δεν έγινε γνωστό πως οι υπερηχητικοί πύραυλοι του Ιράν «τρύπησαν» την αεράμυνα του Ισραήλ.
Δεν ξέρουν τι να κάνουν οι Ισραηλινοί
Η διαπίστωση των αδυναμιών αυτών έχουν φέρει τεράστια προβλήματα στο εσωτερικό της κυβέρνησης Netanyahu, όπου και διαπιστώνεται μια τεράστια διάσταση απόψεων ανάμεσα σε κορυφαίους υπουργούς της.
Η ισραηλινή κυβέρνηση απλά δεν ξέρει τι να κάνει και αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα τόσο εντός όσο και εκτός της, ενώ η ιρανική στρατιωτική επίθεση έχει επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση του Netanyahu με την ισραηλινή αντιπολίτευση να κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στην ισραηλινή κοινωνία και να πιέζει ... ακόμα και για πρόωρες εκλογές.
Δύο βασικά συμπεράσματα
Συνεπώς μπορούν να εξαχθούν δύο βασικά συμπεράσματα:
Πρώτον, η Δύση, με επικεφαλής τους Αγγλόσαξoνες άλλαξε τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής.
Τώρα το επίκεντρο των ΗΠΑ και της Ευρώπης είναι η ανατολική Ευρώπη, η Ευρασία και η Ασία.
Το Ισραήλ φέρεται να έχει γίνει ένα βάρος από το οποίο η Δύση σίγουρα θα απαλλαγεί.
Η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να στηρίζει το Ισραήλ αλλά κάθε χρόνο η στρατιωτικοπολιτική συνεργασία θα αποδυναμώνεται.
Ένα δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι ο περιφερειακός ρόλος του Ιράν αυξάνεται καθημερινά, καθώς διαπιστώνεται ότι χωρίς αυτό είναι δύσκολο να επιλυθεί τουλάχιστον κάποιο ζήτημα ακόμη και στη Βόρεια Αφρική.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών