Θετικά σχόλια για τις μετοχές των δύο ελληνικών εταιρειών από τη βρετανική τράπεζα
Παράλληλα, η βρετανική τράπεζα διατήρησε αμετάβλητη την τιμή-στόχο (12μήνου) στη μετοχή της Jumbo, ενώ μείωσε σε 19 ευρώ (από 20 ευρώ) την αντίστοιχη τιμή για τον ΟΠΑΠ.
Στον απόηχο των οικονομικών αποτελεσμάτων για τη χρήση 2023, η HSBC αναφέρει τα παρακάτω.
ΟΠΑΠ: Κλειδί η ανάπτυξη διαδικτυακών καναλιών για τον ΟΠΑΠ, σύμφωνα με την τράπεζα, η οποία αποτιμά θετικά την προσέγγιση της εταιρείας για αναβάθμιση και ψηφιοποίηση που υποστηρίζει σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης, παρά το αυξανόμενο μερίδιο καναλιών στο διαδίκτυο.
Αναμένεται το online κομμάτι να παραμείνει το πιο σημαντικό τμήμα ανάπτυξης για τον ΟΠΑΠ καθώς η εταιρεία συνεχίζει να καινοτομεί τις προσφορές της και να δυναμώνει τις εμπορικές πρωτοβουλίες με την πάροδο του χρόνου. «Εκτιμούμε ότι το μερίδιο του online θα αυξηθεί από +24% το 2023 σε +27% έως το 2026.
Η διοίκηση πιστεύει ότι ολόκληρο το διαδικτυακό κομμάτι βρίσκεται στα αρχικά στάδια ανάπτυξης και η εταιρεία θα συνεχίσει να προσθέτει νέα παιχνίδια και να βελτιώνει τα επίπεδα αφοσίωσης των πελατών. Συνολικά, βλέπουμε ισχυρή βιωσιμότητα των ισχυρών περιθωρίων EBITDA του ΟΠΑΠ, σταθερών επιπέδων FCF και ισχυρά μερίσματα.
Jumbo: Η τράπεζα εκτιμά ότι η Jumbo έχει αποδεδειγμένα ένα ανθεκτικό επιχειρηματικό μοντέλο. Για το 2024 «βλέπει» κορυφαία υποστήριξη από την επαναλειτουργία δύο καταστημάτων στην Ελλάδα (κλειστά λόγω της πλημμύρας Daniel) μαζί με τέσσερις νέες υπεραγορές.
Η Ρουμανία είναι μια πολυετής ευκαιρία επέκτασης για τα Jumbo και αναμένεταιη σταθερή διαστημική επέκταση μεσοπρόθεσμα να συνεχιστεί, συμβάλλοντας περίπου στο 50% της σταδιακής ανάπτυξης. Ο ισολογισμός της Jumbo παραμένει ισχυρός ακόμη και μετά την πληρωμή 400 εκατ. ευρώ σε μερίσματα και 200 εκατ. ευρώ προπληρωμών ομολόγων το 2023. Το καταβληθέν και προτεινόμενο μέρισμα για το 2024 συνεπάγεται απόδοση στο +6%, ενώ υπολογίζεται σε 7% για τις επόμενες περιόδους.
«Τα επίπεδα κερδοφορίας το 2ο εξάμηνο του 2023 ήταν ισχυρά και καλύτερα από ό,τι περιμέναμε, αλλά αναμένουμε ομαλοποίηση/πίεση του μεικτού περιθωρίου κέρδους το 2024. Μας αρέσει η προσέγγιση της διοίκησης να επικεντρώνεται ξανά στις διαθέσιμες ευκαιρίες ανάπτυξης, παίρνοντας προβάδισμα στις μειώσεις τιμών και τη δημιουργία ισχυρότερης αντίληψης αξίας για τους καταναλωτές».
Οι πίνακες της ανάλυσης:
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών