Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Draghi: Όχι στο καθεστώς "μόνιμος δανειστής" και "μόνιμος δανειζόμενος" - Η δράση των κυβερνήσεων θα κρίνει αν η κρίση είναι πίσω μας - Μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική προσαρμογή για να επιβεβαιωθεί η έξοδος από το τούνελ - Αργότερα η ανάκαμψη

Draghi: Όχι στο καθεστώς
(upd11)Αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ότι τα χειρότερα της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους έχουν περάσει, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στη διάρκεια της καθιερωμένης μηνιαίας συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί. Εξαιρετικά φειδωλός στις δηλώσεις του και άκρως συγκρατημένος προέβλεψε πως η αδυναμία της ευρωπαϊκής οικονομίας θα συνεχιστεί και κατά το 2013, διαμηνύοντας πως άπτεται καθαρά στις ενέργειες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για να υπάρξει φως στην άκρη του τούνελ...
"Θα εξαρτηθεί από τις ενέργειες των κυβερνήσεων, το πότε θα πούμε ότι η κορύφωση της κρίσης υπήρξε και ότι βρισκόμαστε στην έξοδο του τουνελ. Δεν μπορώ να πω ότι η κρίση είναι πίσω μας. Πρέπει να δούμε συγκεκριμένα σημάδια βελτίωσης της οικονομίας για να το επιβεβαιώσω", εξήγησε χαρακτηριστικά.
Θα πρέπει να υπάρξουν ενέργειες που να σταματούν τον κίνδυνο να υπάρχουν "μόνιμοι δανειστές" και "μόνιμοι δανειζόμενοι", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως τόνισε, η οικονομική αδυναμία της Ευρωζώνης θα συνεχιστεί και φέτος, ενώ η ανάκαμψη θα είναι σταδιακή και θα έρθει αργότερα. "Σταδιακά και αργότερα θα αρχίσει να ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα μέσα στο 2013", εξήγησε.
Στη διάρκεια της πρώτης του συνέντευξης Τύπου για το 2013, ο κεντρικός τραπεζίτης επανέλαβε τις συνήθεις συστάσεις προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, πως πρέπει να συνεχίσουν στο δρόμο της δημοσιονομικής προσαρμογής και των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
"Χρειάζεται να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις για να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στην αγορά και να ανακάμψει η οικονομία. Δεν θεωρώ ότι είναι καιρός να σταματήσουμε τα προσωρινά μέτρα στήριξης της ευρωζώνης", επανέλαβε σε αυστηρό ύφος.
Εστιάζοντας στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, επισήμανε πως θα συνεχιστεί η στήριξη των τραπεζών, που έχουν ανάγκη χρηματοδότησης. Ταυτόχρονα εξήγησε πως "η έλλειψη χρηματοδότησης, η έλλειψη κεφαλαίων και η συστηματική απομόχλευση είναι οι τρεις αιτίες έλλειψης του διατραπεζικού δανεισμού". Παραδέχθηκε όμως πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση βελτίωσης της κεφαλαιακής τους επάρκειας.
Στη συνέχεια εξήγησε: Δεν έχουμε ακόμη επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα με όρους αγοράς. Έχουμε δρόμο μπροστά μας και κυρίως πρέπει να γίνουν αρκετά. Οι όγκοι συναλλαγών στην αγορά ακόμη δεν έχουν επανέλθει σε φυσιολογικά επιπεδα. Τα κεφάλαια ακόμη είναι περιορισμένα. Ελάχιστα είναι τα παραδείγματα στις αγορές που δείχνουν "αφθονία" κεφαλαίων. Δεν αντιμετωπίζουμε κίνδυνο ξαφνικής υπερπροσφοράς κεφαλαίων στις αγορές".
Όπως διαπίστωσε μεταξύ άλλων ο Draghi, υπάρχει πράγματι ευρεία σταθεροποίηση των συνθηκών στην αγορά το τελευταίο διάστημα, ωστόσο προειδοποίησε πως η κατανάλωση και οι επενδύσεις στην ευρωζώνη θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για κάποιο διάστημα ακόμη. Στη συνέχεια όμως και σε άκρως αυστηρούς τόνους θέλησε να διευκρινίσει: "Μίλησα για σταθεροποίηση των συνθηκών της αγοράς και όχι αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη. Εντοπίζουμε ακόμη σημάδια διάσπασης της ενιαίας αγοράς της ευρωζώνης".
Αναφερόμενος στη συνέχεια στον ισολογισμό της ΕΚΤ, ένα ζήτημα που έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων, δεδομένης της δράσης που αναλαμβάνει η κεντρική τράπεζα, ο Draghi έσπευσε να εξηγήσει: "Ο ισολογισμός της ΕΚΤ, ο οποίος προσφέρει ένα δείκτη ρίσκου, συνεχίζει να συρρικνώνεται...".
Παράλληλα ο κεντρικός τραπεζίτης γνωστοποίησε πως η απόφαση των μελών του ΔΣ της ΕΚΤ για τη διατήρηση των επιτοκίων στα ίδια επίπεδα, χωρίς καμία μεταβολή, ήταν ομόφωνη.
Αναφερόμενος στη συνέχεια ο Draghi στην πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, εκτίμησε πως αναμένεται να υποχωρήσει κάτω του 2% κατά το τρέχον έτος.
Κληθείς ο Draghi να τοποθετηθεί στο μείζον θέμα της ανεργίας που πλήττει την Ευρωζώνη, δήλωσε χαρακτηριστικά: "Η ΕΚΤ δεν έχει εντολή να μειώσει την ανεργία. Έχει εντολή για την σταθερότητα των τιμών". Στη συνέχεια όμως παραδέχθηκε πως "Υπάρχει πρόβλημα στη μετακίνηση του ανθρώπινού δυναμικού. Οι άνεργοι έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν σε περιοχές με ζήτηση εργαζομένων".

Αμετάβλητο στο 0,75% το επιτόκιο δανεισμού - Στο 0% παρέμεινε και το επιτόκιο καταθέσεων

Aμετάβλητο στο 0,75% ανακοίνωσε πως διατηρεί το βασικό επιτόκιο δανεισμού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ καμία μεταβολή δεν υπήρξε και στο βασικό επιτόκιο καταθέσεων που παρέμεινε στο 0%.
Πρόκειται για μια κίνηση που είχε προεξοφληθεί από την πλειοψηφία των παραγόντων της αγοράς.

Tι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr

Να μην αλλάξει η επιτοκιακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αναμένουν οι αναλυτές, κατά τη σημερινή συνεδρίασης της, αν και «πυκνώνουν» οι εκτιμήσεις ότι η ΕΚΤ θα λάβει μια ακόμα κρίσιμη απόφαση για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

Οι αγορές και οι επενδυτές – στη συντριπτική τους πλειοψηφία – αντιμετωπίζουν τον διοικητή της ΕΚΤ, Mario Draghi ως τον άνθρωπο που συνέβαλε τα μέγιστα στη διατήρηση της συνοχής της Ευρωζώνης και στην ανακοπή των πιέσεων των αγορών μέσω του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων (ΟΜΤ) αλλά και των δηλώσεων του ότι θα κάνει ότι χρειάζεται για το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.
Αν και η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ – σήμερα το βασικό επιτόκιο διαμορφώνεται στο 0,75% - «διχάζει» τους αναλυτές για την αναγκαιότητα και την χρησιμότητα της, οι περισσότεροι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει στα ίδια επίπεδα τα επιτόκια της. Ωστόσο, αυξάνονται οι εκτιμήσεις εκείνων, οι οποίοι θεωρούν ότι θα επέλθει μείωση εντός των επόμενων τριών μηνών, σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters. Υπενθυμίζεται πως η τελευταία φορά που η ΕΚΤ αποφάσισε μείωση των επιτοκίων της ήταν τον περασμένο Ιούλιο.
Έκτοτε τα οικονομικά δεδομένα για την Ευρωζώνη έχουν χειροτερεύσει εάν κρίνει κανείς από τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου του 2012, τα οποία δείχνουν ότι η ύφεση στην Ευρωζώνη βαθαίνει. Σε αυτό το πλαίσιο πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι εν λόγω οι εξελίξεις ενδεχομένως να ωθήσουν την ΕΚΤ να αναλάβει δράση προκειμένου να τονώσει την ανάπτυξη, και μια μείωση των επιτοκίων θεωρείται παραδοσιακά ότι θα μπορούσε να συμβάλλει προς αυτήν την κατεύθυνση. Άλλωστε, όπως επισημαίνεται, η αναθεώρηση επί τα χείρω των προβλέψεων της ΕΚΤ για την ανάπτυξη το 2013, υποδηλώνει ότι και η ΕΚΤ λαμβάνει σοβαρά υπόψη τα αρνητικά μηνύματα για την ευρωπαϊκή οικονομία.
Αναλυτές της Morgan Stanley προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης κατά 0,25%, αν και αναφέρουν ότι η εξέλιξη αυτή δεν έχει ακόμα «κλείσει» εντός της ΕΚΤ. «Ενδεχομένως η ΕΚΤ να προτιμήσει να αναβάλλει για αργότερα το ενδεχόμενο μείωσης του επιτοκίου για επιχειρησιακούς αλλά και για πολιτικούς λόγους» επισημαίνουν οι αναλυτές της Morgan Stanley, αναφερόμενο κυρίως στις αντιδράσεις της κοινής γνώμης στον πυρήνα της Ευρωζώνης και κυρίως στη Γερμανία.
Διαφωνίες πάντως για τις επόμενες κινήσεις υπάρχουν και εντός της διοίκησης της ΕΚΤ. Κάποιοι διοικητές κεντρικών τραπεζών εκτιμούν ότι πρέπει να χαλαρώσει η νομισματική πολιτική για να διευκολυνθεί η έξοδος από την ύφεση ενώ κάποιοι άλλοι προτιμούν να περιμένουν την αντίδραση της αγοράς, όταν και θα ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης