Υπό άκρα μυστικότητα το ΝΑΤΟ έχει αποφασίσει τις δύο περιπτώσεις στις οποίες θα επέμβει στην Ουκρανία - Ρόλο κλειδί έχει η Λευκορωσία, η Δύση έχει αποδεχθεί την κατάρρευση του ανατολικού μετώπου
Πρόκειται για δύο «κόκκινες γραμμές» που έχουν συμφωνηθεί υπό καθεστώς άκρας μυστικότητας και χωρίς να υπάρχει επικοινωνία μέσω επίσημων διαύλων.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας στην παρούσα φάση, δεν υπάρχουν επιχειρησιακά σχέδια που να προβλέπουν την αποστολή στρατιωτών αλλά μόνο εκτιμήσεις πιθανών σχεδίων έκτακτης ανάγκης - μια πραγματική έσχατη λύση - σε περίπτωση εμπλοκής τρίτων στον πόλεμο.
Η πρώτη κόκκινη γραμμή
Η πρώτη «κόκκινη γραμμή» αφορά στην άμεση ή έμμεση συμμετοχή τρίτου στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Πρόκειται για ένα ενδεχόμενο, που συνοδεύεται από έντονες ανησυχίες και δισταγμούς στους κόλπους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και περιστρέφεται γύρω από τη βεβαιότητα ότι η Ρωσία θα διασπάσει τις αμυντικές γραμμές της Ουκρανίας.
Τα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας, εξάλλου, είναι πολύ μεγάλα και ευάλωτα και τα στρατεύματα του Zelensky δεν είναι πλέον σε θέση να τα ελέγξουν, επισημαίνει η La Repubblica.
Ωστόσο ο πραγματικός εφιάλτης για το ΝΑΤΟ είναι η πιθανότητα να προκαλέσει ένα ρήγμα στα βορειοδυτικά της Ουκρανίας.
Οι αξιωματούχοι του Βορειοατλαντικού Συμφώνου εκτιμούν ότι έτσι θα δημιουργούνταν ένας διάδρομος μεταξύ Κιέβου και Λευκορωσίας.
Είναι ένα σενάριο το οποίο το θεωρούν άκρως ρεαλιστικό.
Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ σε μία τέτοια εξέλιξη, η Λευκορωσία θα εμπλεκόταν άμεσα στον πόλεμο.
Τα στρατεύματά της και το οπλοστάσιό της είναι κρίσιμα για τη Μόσχα.
Και μόνο αυτή η περίσταση θα ενεργοποιούσε την επέμβαση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, επισημαίνει η ιταλική εφημερίδα.
Η δεύτερη κόκκινη γραμμή
Η δεύτερη κόκκινη γραμμή περιλαμβάνει μία «στρατιωτική πρόκληση» της Ρωσίας κατά της Βαλτικής ή της Πολωνίας ή μια στοχευμένη επίθεση κατά της Μολδαβίας.
Στο εν λόγω ενδεχόμενο δεν περιλαμβάνεται κατ’ ανάγκη μία ρωσική εισβολή.
Η νατοϊκή επέμβαση θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί και με μία ρωσική στρατιωτική ώθηση που θα δοκίμαζε τη δυτική αντίδραση.
Όπως επισημαίνει η La Repubblica, η συλλογική Δύση εκτιμά ότι μία τέτοια ρωσική κίνηση θα αποφασιζόταν λόγω του ρευστού πολιτικού σκηνικού σε ΗΠΑ και ΕΕ καθώς το 2024 είναι έτος εκλογών για πολλές χώρες.
Νατοϊκοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το Κρεμλίνο θα προσπαθούσε να προκαλέσει σύγχυση σε ΝΑΤΟ, ΕΕ.
Οι ίδιες πηγές ξεκαθαρίζουν πως το ΝΑΤΟ σε μία τέτοια περίπτωση θα επέμβει.
Ανησυχία της Δύσης για το Donbass
ΝΑΤΟ και ΕΕ παρακολουθούν με έντονη ανησυχία τις εξελίξεις γύρω από τη ρωσική επίθεση στο Donbass καθώς είναι ορατό το σενάριο κατάρρευσης των στρατευμάτων της Ουκρανίας.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τους δυτικούς ηγέτες να στείλουν ένα σαφές μήνυμα στον Vladimir Putin: άλλο είναι να διεισδύσεις βαθιά στα ανατολικά εδάφη, άλλο να κατακτήσεις την πρωτεύουσα ή να εμπλέξεις τρίτα κράτη στον πόλεμο, σημειώνει η ιταλική εφημερίδα.
Με άλλα λόγια το ΝΑΤΟ θα επέμβει στην Ουκρανία σε κάθε περίπτωση για να μην πέσει η πρωτεύουσα Κίεβο στα χέρια της Ρωσίας, αποδεχόμενο κατά κάποιο τρόπο τη ρωσική νίκη στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
Τα επιχειρησιακά σχέδια του ΝΑΤΟ
Κατά μήκος των ανατολικών συνόρων της Ευρώπης - στις χώρες της Βαλτικής, στην Πολωνία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία - το ΝΑΤΟ μπορεί ήδη να υπολογίζει σε πάνω από 100.000 στρατιώτες, μεταξύ εκείνων που έχουν ήδη αναπτυχθεί και εκείνων που θα κινητοποιηθούν σε λίγες μέρες στο πλαίσιο της «Δύναμη Αντίδρασης».
Σε ένα μήνα, εξήγησε πρόσφατα ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Πολωνίας, οι δυνάμεις θα μπορούσαν να διπλασιαστούν και μέσα σε έξι μήνες να τριπλασιαστούν.
Και αυτή είναι η δύναμη, που θα επέμβει στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πολλοί αξιωματούχοι και στρατιωτικοί του ΝΑΤΟ – σχεδόν οι μισοί Πολωνοί – επιχειρούν ήδη κρυφά στην ουκρανική επικράτεια.
Ωστόσο, οποιαδήποτε αντίδραση της Δύσης θα είναι σταδιακή: Πρώτα θα κινητοποιηθεί η αεροπορία ενώ τα χερσαία στρατεύματα θα αντιπροσώπευαν μόνο την τελευταία λύση μιας πιθανής κλιμάκωσης.
Από την άλλη, ο συναγερμός, ήδη υψηλός λόγω της έλλειψης προμηθειών και ανδρών που έχουν στη διάθεσή τους οι Ουκρανοί.
Επιβαρυντικός είναι και ο παράγοντας των καιρικών συνθηκών.
Η καλοκαιρινή περίοδος, με το λιωμένο πλέον χιόνι και την ξηρή λάσπη, είναι ευνοϊκή για την προέλαση του ρωσικού στρατού.
Ο ρωσικός εφιάλτης
Το ΝΑΤΟ προβληματίζεται και από τον …πολιτικό παράγοντα.
«Τους επόμενους μήνες, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ έχουν τη διεξαγωγή εκλογών που είναι σε θέση να επιβραδύνουν κάθε επιχειρησιακή απόφαση.
Είναι η ιδανική συνθήκη για τον Putin, έχοντας επίγνωση ότι μπορεί να εκμεταλλευτεί την απόσπαση της προσοχής της δυτικής κοινής γνώμης -και την αδυναμία των ηγετών της- για να κερδίσει έδαφος και να πλησιάσει απειλητικά στα σύνορα του ΝΑΤΟ», γράφει χαρακτηριστικά η La Repubblica.
Είναι ο εφιάλτης του ΝΑΤΟ που οι επιτελείς του προσπαθούν να ξορκίσουν.
Η ιταλική εφημερίδα υπογραμμίζει πως η πρωθυπουργός της Ιταλίας η Giorgia Meloni, η οποία έχει το βάρος της προεδρίας των G7 κινδυνεύει να διαχειριστεί μια δραματική κρίση με έναν διχασμένο κυβερνητικό συνασπισμό.
Υπό το πρίσμα αυτό αποκτούν άλλη διάσταση τα λεγόμενα του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron ο οποίος καλεί τους εταίρους του στο ΝΑΤΟ να μην αποκλείσουν καμία επιλογή για τη Ρωσία.
Η λεκτική αποτροπή που είναι έτοιμη να γίνει δράση στο έδαφος, ο πολεμικός συνασπισμός Βρετανών, Πολωνών, Ολλανδών και στρατιωτών από τη Βαλτική, είναι παράμετροι, οι οποίες πλέον αποκτούν άλλη διάσταση υπό το βάρος της αποκάλυψης της La Repubblica.
Στην ουσία ο Macron απλώς αποκαλύπτει ο ίδιος το γεγονός πως το ΝΑΤΟ έχει επιχειρησιακά σχέδια για την Ουκρανία.
Η Γαλλία δεν μπορεί να αντέξει έναν πόλεμο υψηλής έντασης
Μία σύγκρουση στην Ουκρανία εξακολουθεί να παρουσιάζει τεράστιες επιχειρησιακές δυσκολίες και δομικές καθυστερήσεις.
Το Παρίσι, για παράδειγμα, μπορεί να στείλει γρήγορα όχι περισσότερους από 20.000 άνδρες.
Αλλά πάνω από όλα, δεν θα είναι σε θέση να διατηρήσει μια παρατεταμένη σύγκρουση.
Σύμφωνα με τον πρώην διοικητή της Στρατηγικής Πολεμικής Αεροπορίας Bruno Maigret, που αναφέρεται σε κοινοβουλευτική έκθεση, σε μια σύγκρουση υψηλής έντασης η γαλλική Πολεμική Αεροπορία δεν θα είχε άλλα αεροσκάφη διαθέσιμα σε 10 ημέρες και πιθανότατα, δεν θα είχε διαθέσιμους πυραύλους μετά από δύο ημέρες.
Παρόμοιες εκτιμήσεις, σε ορισμένες περιπτώσεις χειρότερες, ισχύουν για τις σημαντικότερες ευρωπαϊκές χώρες: έλλειψη πυροβολικού, γραμμές παραγωγής στρατιωτικής βιομηχανίας με μεγάλους χρόνους παράδοσης και ασυμβίβαστες με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, άκρως επαγγελματικοί στρατοί και επομένως με μειωμένους αριθμούς, σίγουρα μη συγκρίσιμους με αυτούς των χωρών όπου ισχύει η μαζική επιστράτευση.
Χωρίς να υποτιμάται η έλλειψη πρώτων υλών, που δεν θα βοηθούσε την πολεμική προσπάθεια ακόμη και σε ενδεχόμενη πολεμική οικονομία.
Φυσικά, υπάρχουν αμερικανικές βάσεις στις ΗΠΑ, με τη δύναμη πυρός και την αμυντική τους ικανότητα, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών.
Αυτός είναι ο λόγος που το ΝΑΤΟ, σήμερα, δεν αποκλείει πλέον κανένα σενάριο.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών