Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Atradius: Τρεις τοπ προκλήσεις στον τομέα των τροφίμων - Στο μάτι του κυκλώνα η Ευρώπη

Atradius: Τρεις τοπ προκλήσεις στον τομέα των τροφίμων - Στο μάτι του κυκλώνα η Ευρώπη
Οι τάσεις αυτές σύμφωνα με την Atradius θα παραμείνουν για όλο το 2024 και 2025.
Τρεις είναι οι σημαντικότερες προκλήσεις στον τομέα των τροφίμων στην Ευρώπη, σύμφωνα με την δεύτερη μεγαλύτερη ασφαλιστική πιστώσεων στον κόσμο, την Atradius: Ο αθέμιτος ανταγωνισμός, η επισιτιστική ασφάλεια, και τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Περαιτέρω, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα συμπιέζουν τα περιθώρια κέρδους σε όλους τους τομείς των τροφίμων και κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ ο αποπληθωρισμός μειώνει το κόστος των παραγωγών και αυξάνει ταυτόχρονα την ζήτηση από την πλευρά των καταναλωτών ειδικά και προϊόντα πολυτελείας. Κάποιες επιχειρήσεις στο τομέα των τροφίμων εγκυμονούν πιστωτικό κίνδυνο και κάποιες όχι. Σε συναγερμό βρίσκεται η Ευρώπη.

Οι τρεις προκλήσεις σε Ευρωπαϊκό έδαφος

1. Άνισοι όροι ανταγωνισμού: Η εμπορική συμφωνία της ΕΕ με τις χώρες που συντάσσονται με την συμφωνία MERCOSUR δεν έχει ακόμη επικυρωθεί, καθώς υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες στην Ευρώπη από τους αγρότες. Η συμφωνία λέγεται ότι είναι σχεδιασμένη με στόχο να δημιουργήσει ευκαιρίες για την αύξηση των εξαγωγών της Ευρώπης προς την Νότια Αμερική. Η εν λόγω συμφωνία δυνητικά μπορεί να εξισορροπήσει την αγορά των τροφίμων της ΕΕ με εισαγωγές βοείου κρέατος και πουλερικών
2. Επισιτιστική ασφάλεια: Δεδομένων των γεωπολιτικών εντάσεων, η μεγαλύτερη πρόκληση για την ΕΕ είναι η διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας για τα μέλη της ΕΕ τα επόμενα χρόνια.
3. Ακραία καιρικά φαινόμενα και ασθένειες: Η κλιματική αλλαγή θα παραμείνει ως ένα σοβαρό διαρθρωτικό ζήτημα για τις ευρωπαϊκές χώρες. Απόρροια της κλιματικής αλλαγής η ανάπτυξη ποικίλλων ασθενειών που δύνανται να επηρεάσουν την εκτροφή ζώων (γρίπη των πτηνών, αφρικανική πανώλη των χοίρων) και τη συγκομιδή των καλλιεργειών.

Πιστωτικοί κίνδυνοι στον κλάδο τροφίμων και ποτών

Πολλές επιχειρήσεις στον τομέα της γεωργίας και της παραγωγής τροφίμων σε ολόκληρη την Αμερική λειτουργούν σήμερα με υψηλότερους πιστωτικούς κινδύνους. Πολλές από αυτές είναι μικρότερες ή νεότερες εταιρείες. Αυτές οι επιχειρήσεις μετά την αύξηση των επιτοκίων δουλεύουν σήμερα για να πληρώνουν τα χρέη τους.
Στην Ευρώπη οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν εύκολη πρόσβαση στις πιστώσεις, αντίθετα οι μικρές δυσκολότερη ενώ έχουν υψηλότερο κίνδυνο αθέτησης υποχρεώσεων.
Η Ασία-Ειρηνικός παρουσιάζει μεικτή εικόνα με τις βιομηχανίες τροφίμων και ποτών στην Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν να παρουσιάζουν γενικά χαμηλό πιστωτικό κίνδυνο. Ο κίνδυνος είναι λίγο μεγαλύτερος στην Κίνα, η οποία βιώνει οικονομική ύφεση και στην Ινδία όπου ο ανταγωνισμός είναι υψηλός και τα περιθώρια περιορισμένα.
Στην Ευρώπη ο πληθωρισμός και υψηλοί μισθοί συμπιέζουν τα κέρδη των επιχειρήσεων στο τομέα των τροφίμων.
Το κόστος λειτουργίας τους παραμένει υψηλό και για τις επιχειρήσεις που έχουν επενδύσει στην τεχνολογία και τον αυτοματισμό.
Πολλές εταιρείες στον τομέα των τροφίμων στην Ευρώπη επηρεάζονται από το κόστος της ενέργειας, την αύξηση του κόστους εργασίας, το υψηλότερο κόστος των πρώτων υλών, το κόστος τεχνικής υποστήριξης.
Σημαντικό το ότι στην Ευρώπη πολλές επιχειρήσεις τροφίμων έχουν υπογράψει με εταιρείες ενέργειας συμβόλαια κατά την διάρκεια του υψηλού πληθωρισμού με αυξημένες τιμές, γεγονός που δυσκολεύει την επίλυση των θεμάτων τους και των πτώση των τιμών σε ορισμένες χώρες.
Οι τάσεις αυτές σύμφωνα με την Atradius θα παραμείνουν για όλο το 2024 και 2025.

Ελ. Ερμ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης