Άραγε, αξίζει;
Κάπου στη μέση, μέσα σε όλη αυτή τη φρενίτιδα, υπάρχουν αυτοί που αναγνωρίζουν τα θετικά στοιχεία της Τεχνητής Νοημοσύνης για την ανθρωπότητα, αναγνωρίζοντας ωστόσο το εκάστοτε κόστος.
Τούτου λεχθέντος, ένα κομμάτι της ΑΙ είναι τα data centers (κέντρα δεδομένων), τα οποία φιλοξενούν όλο αυτόν τον ατελείωτο κώδικα για να λειτουργούν ασταμάτητα τα προγράμματα με τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης. Την περίοδο που οι τράπεζες της Wall Street βρίσκονται σε φρενίτιδα σχετικά με το «The Next AI Trade», είτε πρόκειται για εταιρείες δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, κατασκευαστές τσιπ, η JPMorgan αναφέρεται στις ανάγκες των data centers έως το 2030, εν μέσω «έκρηξης» στην ΑΙ.
Σύμφωνα με την έκθεση "Deep Dive into Power, Cooling, Electric Grid and ESG Implications" της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, «ενώ τα κέντρα δεδομένων έχουν βρεθεί στο στόχαστρο για τη βαριά χρήση ηλεκτρικής ενέργειας, η φύση των λειτουργιών τους -με νερό- έχει συγκριτικά παραβλεφθεί». «Η συνολική κατανάλωση νερού από τα παγκόσμια κέντρα δεδομένων (συμπεριλαμβανομένης της ψύξης και της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εκτός του χώρου) έχει αυξηθεί 6% ετησίως από το 2017 έως το 2022.
Έως το 2030, η κατανάλωση νερού θα μπορούσε να εκτιναχθεί στα 450 εκατομμύρια γαλόνια την ημέρα. Για να το θέσουμε αλλιώς, πρόκειται για 681 ολυμπιακού μεγέθους πισίνες γλυκού νερού που θα χρειάζονται κάθε μέρα για την ψύξη των data centers παγκοσμίως».
«Μέχρι το 2027, η παγκόσμια ζήτηση για ΑΙ θα οδηγήσει σε ανάγκη για 4,2 – 6,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, περισσότερο από το ήμισυ της συνολικής ετήσιας ποσότητας κατανάλωσης του Ηνωμένου Βασιλείου».
Όπως σημειώνει η JPMorgan, η τεράστια ζήτηση νερού από τα κέντρα δεδομένων σε περιοχές όπου οι υδάτινοι πόροι είναι σπάνιοι, θα μπορούσε να προκαλέσει «αυξημένο ανταγωνισμό και να μειώσει δραματικά τη διαθεσιμότητα του νερού, προκαλώντας ακόμη και το κλείσιμο των κέντρων δεδομένων».
Μεγάλο μέρος της χρήσης νερού στα κέντρα δεδομένων είναι «επειδή εκατομμύρια γαλόνια νερού κάθε μέρα εξατμίζονται σε συστήματα ψύξης που έχουν σχεδιαστεί για να εκφορτώνουν τη θερμότητα του διακομιστή», επισημαίνουν οι αναλυτές της τράπεζας.
Άραγε οι επικριτές των κρυπτονομισμάτων, το γνωρίζουν αυτό;
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών