Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

H χρηματοπιστωτική κρίση στις ΗΠΑ δεν τελείωσε ποτέ - Τι συμβαίνει με τις περιφερειακές τράπεζες, τρομακτικό ντόμινο ante portas

H χρηματοπιστωτική κρίση στις ΗΠΑ δεν τελείωσε ποτέ - Τι συμβαίνει με τις περιφερειακές τράπεζες, τρομακτικό ντόμινο ante portas
Η τραπεζική κρίση θα τελειώσει μόλις η Fed μειώσει τα επιτόκια
Σε νέα ιστορικά υψηλά κινούνται οι καταθέσεις των περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ, ξεπερνώντας τα επίπεδα που είχαν παρατηρηθεί πριν από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank.
Ωστόσο, όπως αναφέρει το Bloomberg, υπάρχουν σκοτεινά σημεία.
Η έκθεση σε εμπορικά ακίνητα συνεχίζει να βαίνει αυξανόμενη, όπως επίσης και οι καθυστερήσεις για τα υποκείμενα δάνεια.
Η Federal Reserve πλέον είναι έμπειρη σε ό,τι αφορά την κατάσβεση πυρκαγιών τα τελευταία χρόνια.
Ωστόσο, όπως τα απαγορευμένα πλέον μαγικά κεριά που ανάβουν ξανά μετά το σβήσιμο, οι φωτιές μπορούν να αναζωπυρωθούν.
Μια πλήρους κλίμακας τραπεζική κρίση είναι απίθανη, ειδικά στους κόλπους των μεγάλων τραπεζών, αλλά εξακολουθούν να διαπιστώνονται αρκετές αδυναμίες στον περιφερειακό τραπεζικό τομέα, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένα δυσάρεστο σοκ, με αντηχήσεις σε όλες τις αγορές.
Η Fed μπορεί να χαρεί για την επιτυχία της σε ό,τι αφορά την πρόληψη μιας ευρύτερης τραπεζικής κρίσης μετά την πτώχευση της Silicon Valley Bank.
2024-05-30_04-44-36.jpg
Οι καταθέσεις σε μικρές τράπεζες έχουν πλέον ανακάμψει πλήρως.
Το Πρόγραμμα Χρηματοδότησης Τραπεζικής Χρηματοδότησης και η εγγύηση των καταθέσεων για την SVB και τη Signature Bank, η οποία «έπεσε» αμέσως μετά τη Silicon, θεράπευσε την εμπιστοσύνη στον κλάδο.
2_221.jpg
Κάτι σάπιο

Όμως, παρόλο που η Fed αισθάνεται αρκετά βέβαιη για να αποσύρει το BTFP (εγγυήσεις), υπάρχει ακόμα κάτι σάπιο στο κράτος της Δανιμαρκίας: η έκθεση των περιφερειακών τραπεζών στα εμπορικά ακίνητα (CRE) - η αχίλλειος πτέρνα του κλάδου.
Οι μικρές τράπεζες παρουσίαζαν πάντα μεγαλύτερη έκθεση στα CRE από τις μεγάλες τράπεζες.
Ωστόσο, τα τελευταία δύο χρόνια οι μικρές τράπεζες έχουν διπλασιάσει την έκθεσή τους σε CRE στο ένα τρίτο των περιουσιακών στοιχείων τους -με μόλις μια παύση μετά την SVB- ενώ οι μεγάλες τράπεζες μείωσαν τη δική τους έκθεση στο 6,5%.
3_209.jpg
Οι ενέργειες των μεγάλων τραπεζών φαίνονται πιο έξυπνες.
Η αγορά των CRE αντιμετώπισε τεράστιες προκλήσεις στον απόηχο της πανδημίας.
Τα ποσοστά αθέτησης σε εμπορικούς τίτλους εξασφαλισμένους με στεγαστικά δάνεια (CMBS) αυξάνονται ξανά μετά το lockdown - ειδικά στους τομείς των γραφείων και των καταλυμάτων.
4_180.jpg
Φυσικά, δεν είναι όλα τα CRE κακά και δεν θα βρεθούν όλες οι τράπεζες σε μπελάδες λόγω των εμπορικών δανείων.
Αλλά είναι πολύ πιθανό να υπάρξει αναταραχή.
Εκείνοι με τη μεγαλύτερη έκθεση σε χώρους γραφείων, δεδομένων των αυξανόμενων ποσοστών αθετήσεων που οφείλονται στην κατάρρευση των τιμών των διαμερισμάτων, είναι ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε.
5_97.jpg
Επιπλέον, οι τράπεζες που χορηγούν πολλά δάνεια γρήγορα συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα, λόγω των προτύπων αναδοχής.
Επομένως, μια πρώτη προσέγγιση είναι να εξετάσουμε τις τράπεζες που έχουν δει την έκθεσή τους στα CRE να αυξάνεται περισσότερο μετά την πτώχευση της SVB.
6_94.jpg
Ίσως όχι τυχαία, μερικές από τις πιο περιφερειακές τράπεζες είναι αυτές που έχουν σημειώσει την ταχύτερη επέκταση στα δάνεια εμπορικών ακινήτων, συμπεριλαμβανομένων των Bank OZK και BOK Financial Corporation.

Η περίπτωση της SVB

Υπενθυμίζεται πως αυτό το οποίο προκάλεσε την τραπεζική κρίση του 2023 ήταν η άνοδος των επιτοκίων, που αποδεκάτισε τα χαρτοφυλάκια των ομολόγων, τα οποία δεν είχαν αντισταθμιστεί.
Η κατάρρευση της SVB ήρθε μετά από μια αρκετά γρήγορη αύξηση των αποδόσεων κατά 50 μ.β. σε πάνω από 4%.
Η αγορά ήταν σε θέση να υπολογίσει τις ζημίες στα χαρτοφυλάκια AFS (διαθέσιμα προς πώληση) και HTM (διακράτηση έως τη λήξη) της SVB.
Μόλις αυτό άρχισε να υπερβαίνει σημαντικά τα ίδια κεφάλαια, γράφτηκε η αρχή του τέλους.
Οι μετοχές συνέχισαν να διολισθαίνουν, με επόμενο βήμα το ταχύτερο και μεγαλύτερο τραπεζικό bank run στην Iστορία, γεγονός που επισφράγισε τη μοίρα της SBV.
7_81.jpg
Οι τράπεζες - κάτοχοι HTM, τα οποία δεν χρειάζεται να επισημαίνονται στην αγορά και των οποίων οι ζημίες αποσβένονται, μόλις και μετά βίας έχουν μειωθεί από πέρυσι.
Η SVB είχε τον υψηλότερο δείκτη HTM, αγγίζοντας το 80%.
8_75.jpg
Σύμφωνα με την FDIC, τα yields αυξάνονται και πάλι, με τη συνολική απόδοση των ομολόγων να έχει μειωθεί περισσότερο από 2% σε ετήσια βάση και να υποχωρεί.
Οι μη πραγματοποιηθείσες απώλειες σε χαρτοφυλάκια HTM εξακολουθούν να είναι μεγάλες, στα 475 δισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος του 2023 (ZH: Στην πραγματικότητα αυξήθηκαν στα 517 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως αναφέρθηκε χθες στο α’ τρίμηνο).
9_46.jpg
Συνολικά, η έκθεση των περιφερειακών τραπεζών σε CRE και HTM είναι υψηλότερη από ό,τι ήταν τον Μάρτιο του 2023.
Και οι απώλειες σε CRE και duration γίνονται αισθητές, με το μέσο λειτουργικό εισόδημα στον τομέα των περιφερειακών τραπεζών (σε κυλιόμενη τετραμηνία βάση) να υποχωρεί τόσο χαμηλά όσο πριν από την πανδημία και κατά ένα τρίτο χαμηλότερα από ό,τι λίγο πριν από την SVB.
Οι ανασφάλιστες καταθέσεις ήταν μια άλλη ευπάθεια του συστήματος που καταδίκασε τις SVB, Signature και First Republic (με τη NYCB να σημειώνει πρόσφατα μεγάλες αναταράξεις μετά την εξαγορά της Signature πέρυσι).
Σχεδόν το 90% των καταθέσεων της SVB και της Signature δεν καλύπτονταν από την FDIC.
Αυτό παραμένει μια σημαντική ευπάθεια για τον τομέα των μικρών τραπεζών, με το ποσοστό των ασφαλισμένων καταθέσεων για ταμιευτήρια (πολλές από τις οποίες ανήκουν στην κατηγορία των περιφερειακών τραπεζών) να παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητο από τον περασμένο Μάρτιο.
10_30.jpg
Εάν μια άλλη τράπεζα πέσει σε τείχος, η αγορά θα κοιτάξει στη Fed για την αποκατάσταση της σταθερότητας.
Το πρόγραμμα BTFP ήταν ένα σημαντικό μέρος της πρωτοβουλίας μετά την SVB, αφού επιτρέπει στις τράπεζες να ανταλλάσσουν ομόλογα και γενικά υψηλής ποιότητας εξασφαλίσεις.
Βέβαια, η Fed σταμάτησε να εκδίδει νέα δάνεια BTFP τον Μάρτιο, καθώς χρησιμοποιούνταν κυρίως για αρμπιτράζ.
Είτε έτσι είτε αλλιώς, η επανεισαγωγή μιας τέτοιας διευκόλυνσης μετά από μια άλλη χρεοκοπία ή πτώχευση εξαρτάται από τράπεζες που έχουν επαρκή ιδιοκτησία των «μετατοπιζόμενων» τίτλων που η Fed είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί.
Ωστόσο, το ποσοστό των αμερικανικών ομολόγων και του χρέους των μικρότερων τραπεζών στο σύνολο των περιουσιακών στοιχείων συνέχισε να μειώνεται, σε αντίθεση με τις μεγάλες τράπεζες.
11_53.jpg
Η κατάσταση που διαμορφώνεται θυμίζει τον ορισμό της παράνοιας κατά τον Einstein, δηλαδή να κάνεις ξανά και ξανά το ίδιο πράγμα περιμένοντας διαφορετικό αποτέλεσμα.
Οι μικρότερες τράπεζες στις ΗΠΑ συνεχίζουν να χάνουν χρήματα από εμπορικά ακίνητα, αντιμετωπίζουν βαριές απώλειες στα χαρτοφυλάκιά τους, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται, και είναι εξίσου εκτεθειμένες σε τραπεζικές κινήσεις από ανασφάλιστες καταθέσεις.
Επομένως η λογική απαιτεί να είμαστε έτοιμοι για περισσότερες χρεοκοπίες τραπεζών.
12_40.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης