Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

El-Erian: Η Fed λειτουργεί με βάση τα δεδομένα του... χθες - Πρέπει να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούλιο

El-Erian: Η Fed λειτουργεί με βάση τα δεδομένα του... χθες - Πρέπει να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούλιο
Σύμφωνα με τον El Erian, η Fed θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούλιο, αλλά το πιθανότερο είναι να μην το κάνει
Σχετικά Άρθρα
Ενώ οι αγορές αναλύουν τα οικονομικά στοιχεία για να καθορίσουν αν θα υπάρξουν μειώσεις επιτοκίων αυτό το φθινόπωρο, ο Mohamed El-Erian λέει ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία που υποστηρίζουν μειώσεις τον Ιούλιο.
Σε συνέντευξή του στο Fox Business την Τρίτη, ο διακεκριμένος οικονομολόγος ανέφερε μια σειρά από δείκτες που θα υποστήριζαν μια χαλάρωση της πολιτικής της Fed τον επόμενο μήνα.
«Δεν είχαμε παρά μόνο αρνητικές εκπλήξεις», δήλωσε. «Το μόνο που μας λέει αυτό είναι ότι η οικονομία επιβραδύνεται πολύ πιο γρήγορα από ό,τι περίμεναν οι περισσότεροι, συμπεριλαμβανομένης της Fed».
Για να υποστηρίξει το επιχείρημά του, ο El-Erian αναφέρθηκε στην απογοήτευση που προκάλεσαν τα πρόσφατα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις, καθώς και τα στοιχεία για την παραγωγή. Μόλις αυτή την εβδομάδα, τα χαμηλότερα του αναμενόμενου αποτελέσματα του δείκτη ISM Manufacturing προκάλεσαν την πτώση των χρηματιστηρίων, ενώ την Τρίτη ακολούθησε μια απογοητευτική έκθεση για τις κενές θέσεις εργασίας. Επίσης, ανάφερε τα στοιχεία του τομέα των υπηρεσιών της Τετάρτης ως ένα κρίσιμο μέτρο που πρέπει να παρακολουθήσουμε. Ο δείκτης υπηρεσιών ISM κατέληξε να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις, ανεβαίνοντας στο 53,8 τον Μάιο. Αν και τα σχόλιά του El-Erian προηγήθηκαν των αποτελεσμάτων που έχουν πλέον βγει, σημείωσε ότι ο τομέας αποτελεί μεγάλο μοχλό του πληθωρισμού, καθώς και της ανάπτυξης.
Λίγοι, συμπεριλαμβανομένου του El-Erian, αναμένουν στην πραγματικότητα ότι η Fed θα μειώσει τον Ιούλιο, ακόμη και αν αυτό ζητηθεί.
Οι αγορές παραγωγών δείχνουν επί του παρόντος ότι μια στροφή πολιτικής είναι πιθανότερο να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο, και οι πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων το καλοκαίρι ανέρχονται σε μόλις 18,5%.

«Η νομισματική πολιτική δρα με καθυστέρηση»

Κατά την άποψή του, η Fed θα συνεχίσει να περιμένει, καθώς εξαρτάται υπερβολικά από στοιχεία που αντανακλούν περισσότερο το παρελθόν. Για παράδειγμα, αυτό συμβαίνει καθώς ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, προτιμά να εστιάζει σε κινητούς μέσους όρους τριών μηνών, σε αντίθεση με τις μεταβολές από μήνα σε μήνα.
«Η νομισματική πολιτική δρα με καθυστέρηση», δήλωσε ο El-Erian. «Πραγματικά στοχεύεις στην οικονομία του αύριο- αλλά αν το κάνεις αυτό με βάση τα δεδομένα του χθες, είναι πιθανό να κάνεις λάθος».
Ο El-Erian είναι επίσης ένας συνεχής υποστηρικτής της μετατόπισης του στόχου της Fed για τον πληθωρισμό στο 3%, σε αντίθεση με το ποσοστό 2% που η κεντρική τράπεζα είναι αφοσιωμένη να επιτύχει. Στο παρελθόν έχει προειδοποιήσει ότι η Fed κινδυνεύει να βλάψει την οικονομία διατηρώντας τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για πολύ καιρό.
Ο οικονομολόγος θα προτιμούσε να μειώσει η Fed τρεις φορές φέτος, αλλά ρεαλιστικά δεν αναμένει περισσότερες από μία ή δύο μειώσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης