Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Αποσύρθηκαν οι διάταξεις για την επιβολή φόρου πολυτελείας στα σκάφη αναψυχής και το νέο «ποινολόγιο» της Εφορίας - Θα έρθουν με νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζουν τα υπουργεία Ναυτιλίας - Τουρισμού

Αποσύρθηκαν οι διάταξεις για την επιβολή φόρου πολυτελείας στα σκάφη αναψυχής και το νέο «ποινολόγιο» της Εφορίας - Θα έρθουν με νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζουν τα υπουργεία Ναυτιλίας - Τουρισμού
Πριν καλά καλά προλάβει να στεγνώσει το μελάνι η κυβέρνηση απέσυρε άρον – άρον τις τροπολογίες που έχουν να κάνουν με τα βαριά πρόστιμα σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που προβλέπει ο νέος Κώδικας και την επιβολή φόρου πολυτελείας στα σκάφη αναψυχής.
Ειδικά στο θέμα για τα σκάφη και τους 117.377 Έλληνες που εμπίπτουν στη νέα έκτακτη εισφορά απαλλάσσονται του φόρου, σύμφωνα με νεότερη τροπολογία που κατατέθηκε χθες στο πολυνομοσχέδιο.
Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, αυτό συνέβη ύστερα από αίτημα των υπουργείων Εμπορικής Ναυτιλίας και Τουρισμού καθώς σε κοινό σχέδιο νόμου που προωθείται θα αντιμετωπίζονται θέματα που έχουν να κάνουν με την επιβολή φόρων σε σκάφη αναψυχής.
Για την ώρα όσοι φορολογούμενοι έχουν κότερα άνω των 6 μέτρων γλιτώνουν της έκτακτης εισφοράς από το 2014. Όχι όμως και όσοι διαθέτουν μεγάλου κυβισμού οχήματα ( άνω των 1.929 κ.ε.), ιδιωτικά αεροπλάνα, ελικόπτερα και πισίνες οι οποίοι θα πληρώσουν πρόσθετο φόρο 5- 10% επί της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης.
Με άλλη τροπολογία το οικονομικό επιτελείο «ξήλωσε» το άρθρο 48 του πολυνομοσχεδίου αποσύρεται που προέβλεπε πρόσθετους φόρους σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής για πλαστά και εικονικά τιμολόγια ή για νόθευση φορολογικών στοιχείων.
Η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής έκρινε πως οι διατάξεις του άρθρου αναφορικά με τις παραβάσεις του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (ΚΦΑΣ) χρήζουν αναδιατύπωσης ούτως ώστε να καταστούν αρκούντως σαφείς.
Να σημειωθεί ότι με τροπολογία που είχε περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο την περασμένη Παρασκευή προβλέπονταν η επιβολή προστίμων σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που θα συλλαμβάνονται στο πλαίσιο του νέου Κώδικα να μην έχουν εκδώσει αποδείξεις ή να έχουν εκδώσει εικονικά και πλαστά φορολογικά στοιχεία.
Οι επιτηδευματίες θα πληρώνουν συμπληρωματικό φόρο που θα υπολογίζεται επί των καθαρών κερδών. Τον φόρο θα προσαυξάνουν συντελεστές που θα κλιμακώνονται από 10% έως και 50% εφόσον διαπιστώνονται περισσότερες από 10 περιπτώσεις παραβάσεων.
Από το ίδιο πολυνομοσχέδιο «ξηλώθηκαν» επίσης αλλά τέσσερα άρθρα, το 23 ( ρυθμίζονταν θέματα του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας) το 42 ( συγχώνευση ανενεργών Ειρηνοδικείων) 47 (μακροχρόνια μίσθωση σκαφών) και το 49. Με το τελευταίο επανέρχεται στον ΕΟΤ η αρμοδιότητα για την χορήγηση έγκριση δόμησης για τουριστικές επενδύσεις.

M.X.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης