Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Αβεβαιότητα για τις γαλλικές μετοχές ΑΠΕ ενόψει των εκλογών – Δεν επηρεάζονται τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Morgan Stanley: Αβεβαιότητα για τις γαλλικές μετοχές ΑΠΕ ενόψει των εκλογών – Δεν επηρεάζονται τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Στις 70 μ.β. το spread μεταξύ γερμανικού και γαλλικού ομολόγου – Στο 15% η έκθεση των εταιρειών που απαρτίζουν τον CAC 40 και τον MSCI France στη εγχώρια γαλλική οικονομία
Σχετικά Άρθρα
Οι βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία που αρχίζουν στις 30 Ιουνίου, θα λάβουν χώρα εν μέσω μεγάλης αβεβαιότητας για το αποτέλεσμα, καθώς το εκλογικό σύστημα με τους δύο γύρους καθιστά δύσκολη την πρόβλεψη του νικητή, γράφει σε έκθεσή της η Morgan Stanley.
Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύτηκε στις 13 Ιουνίου, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα αναφέρει πως δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι επειδή το ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν (RN) βγήκε πρώτο στις ευρωεκλογές θα κερδίσει την πρωτιά και στις εθνικές εκλογές.
Για την Morgan Stanley, οι πρώτες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πιθανότητα να μην υπάρξει πλειοψηφία είναι αρκετά μεγάλη, ενώ σημαντικό, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, είναι το ενδεχόμενο να υπάρξει επιδείνωση στα δημοσιονομικά της χώρας.
Πιο αναλυτικά, η MS προβλέπει πως το spread μεταξύ του γαλλικού 10ετούς ομολόγου και του γερμανικού, θα κυμανθεί στις 65-80 μ.β., με πιο πιθανές τις 70 μ.β.
Για να αντισταθμίσουμε το ρίσκο των εκλογών, αγοράζουμε γαλλικά CDS έναντι γαλλικών εταιρικών ομολόγων, όπως επίσης και γαλλικά CDS έναντι του γαλλικού ομολόγου, γράφει η ανάλυση. Σήμερα, το spread μεταξύ του γαλλικού 10ετους και του γερμανικού είναι 72 μ.β.
Σε σχέση με το Ευρώ, η τράπεζα κρατάει τη short θέση της έναντι της βρετανικής λίρας.
Για το γαλλικό χρηματιστήριο, η MS αναφέρει ότι μόνο το 14% με 15% των εταιρειών των δεικτών CAC 40 και MSCI France έχουν έκθεση στην εγχώρια αγορά.
Η τράπεζα εκτιμά ότι μια στασιμότητα (overhang) θα παραμείνει στους κλάδους οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη έκθεση στην εγχώρια αγορά όπως η τράπεζα BNP, μέχρι το δεύτερο γύρο των εκλογών, ωστόσο παραμένει bullish για τις ευρωπαϊκές μετοχές στο σύνολό τους.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-06-18_130921.png
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-06-18_131114.png

Όσο αφορά τον κλάδο της πράσινης ενέργειας και των εταιρειών κοινής ωφελείας, βλέπει  ρίσκα επί της αρχής τα οποία σχετίζονται με την τρέχουσα πολιτική αβεβαιότητα και που αναδύονται κυρίως από την ανάπτυξη των ανανεώσιμων, βασικά από της αιολικής και ηλιακής ενέργειας σε σχέση με τη λιανική και τη χονδρική.
Η μεγαλύτερη μετοχή που είναι σε ρίσκο είναι αυτή της Voltalia, ενώ καλύτερα τοποθετημένη είναι η Engie, τα ρίσκα για την οποία θα ξεκαθαρίσουν μετά τις 7 Ιουλίου.
Από τις εταιρείες κοινής ωφελείας η Veolia είναι εκείνη η οποία παρουσιάζει το μικρότερο ρίσκο.
Από τον τομέα των κατασκευών και οικοδομικής δραστηριότητας, η Saint Gobain είναι αυτή που έχει τη μεγαλύτερη έκθεση, καθώς το 24% των εσόδων της προέρχεται από τη Γαλλία.
Παρά ταύτα, ο στόχος της επομένης κυβέρνησης να κατασκευάσει περισσότερα σπίτια κοινωνικού προφίλ αλλά και οι ανακαινίσεις διατηρούν την επιλογή αυτή σε overweight top pick.
Από τον τομέα των υποδομών η Eiffage και Vinci είναι αυτές που έχουν  τη μεγαλύτερη έκθεση στη γαλλική οικονομία μέσω των αυτοκινητοδρόμων και οι οποίες έχουν ήδη υποχωρήσει 9%, ενώ στον τομέα των τραπεζών αναμένεται να υπάρχει συνέχεια αδυναμίας τουλάχιστον μέχρι το εκλογικό αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης