Δεν αποκλείεται να ζήσουμε ξανά τις «ένδοξες» εποχές των Μνημονίων...
Μάλιστα, σημειώνει περαιτέρω πως δεν αποκλείεται να επανέλθει το debate για έξοδο κρατών από τη νομισματική Ένωση της Ευρωζώνης, εάν ένα ή περισσότερα κράτη μέλη δεν συμμορφωθούν με τους δημοσιονομικούς κανόνες.
Η μόλις ανακοινωθείσα έναρξη των Διαδικασιών Υπερβολικού Ελλείμματος για πέντε χώρες της Ευρωζώνης –συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Ιταλίας– και δύο χωρών εκτός Ευρωζώνης, όχι μόνο δείχνει την επιστροφή της δημοσιονομικής πειθαρχίας αλλά θα μπορούσε επίσης να «δοκιμάσει» για άλλη μια φορά την πολιτική συνοχή στη νομισματική ένωση, σχολιάζει ο ολλανδική τράπεζα.
«Οι διακοπές της δημοσιονομικής απειθαρχίας στην Ευρώπη τελείωσαν. Ενώ προφανώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ήθελε να επηρεάσει τις ευρωπαϊκές εκλογές, τώρα είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει τη γαλλική προεκλογική εκστρατεία με την μόλις ανακοινωθείσα έναρξη των λεγόμενων Διαδικασιών Υπερβολικού Ελλείμματος (ΔΥΕ). Στις ΗΠΑ, τα ελλείμματα συνεχίζουν να κυμαίνονται μεταξύ 6 και 7% του ΑΕΠ, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σφίγγει το ζωνάρι στις ευρωπαϊκές χώρες. (...)
Σύμφωνα με το άρθρο 126 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να ξεκινήσει μια ΔΥΕ εάν μια χώρα έχει παραβιάσει ή κινδυνεύει να υπερβεί το όριο του 3% του ΑΕΠ για δημοσιονομικό έλλειμμα ή εάν μια χώρα έχει αναλογία κυβέρνησης άνω του 60% του ΑΕΠ που δεν μειώνεται με «ικανοποιητικό ρυθμό». Τελικά, εάν οι χώρες δεν συμμορφωθούν με τη συμφωνηθείσα οδό διόρθωσης, θα μπορούσαν να καταλήξουν να πληρώνουν εξαμηνιαία πρόστιμα ύψους 0,05% του ΑΕΠ μέχρι να συμμορφωθούν -αν και αυτό δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής. (...)
Κατόπιν τούτου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με τη μορφή της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής θα πρέπει να επισημοποιήσει τις αποφάσεις για τις ΔΥΕ στα μέσα Ιουλίου. Μετά από αυτό το σημείο, η επόμενη σχετική ημερομηνία θα είναι η 20η Σεπτεμβρίου –όταν οι χώρες θα πρέπει να υποβάλουν τις προτάσεις τους για διορθωτικές διαδρομές για την προσαρμογή των προϋπολογισμών τους», σημειώνει η ING.
Υπενθυμίζει ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες ανεστάλησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 και πλέον εφαρμόζονται εκ νέου μετά τη μεταρρύθμιση της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων ρητρών που δίνουν περισσότερα περιθώρια για αμυντικές επενδύσεις.
«Η σημερινή (19/6) ανακοίνωση δεν θα έχει μόνο δημοσιονομικές επιπτώσεις, αλλά θα δοκιμάσει επίσης την πολιτική συνοχή στη νομισματική ένωση και τελικά θα είναι σημαντική για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). (...)
Όσον αφορά τις χρηματοπιστωτικές αγορές και την ΕΚΤ, η ανακοίνωση της ΔΥΕ επαναφέρει ξεκάθαρα τη βιωσιμότητα του χρέους στα ραντάρ των αγορών. Τα τελευταία χρόνια, η εστίαση ήταν σχεδόν αποκλειστικά στην ανάπτυξη (ή στην έλλειψή της). Οι πρόωρες εκλογές στη Γαλλία είχαν πυροδοτήσει εκ νέου ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους σε ορισμένες από τις μεγάλες αγορές της Ευρώπης και η σημερινή ανακοίνωση θα μπορούσε να προστεθεί σε αυτές τις ανησυχίες», καταλήγει η τράπεζα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών