Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Άρθρο - καταπέλτης κατά Rama: Έστησε παγίδα στον Φρέντι Μπελέρη επειδή ήταν εμπόδιο - Οι ΗΠΑ βοήθησαν τη διαφθορά του

Άρθρο - καταπέλτης κατά Rama: Έστησε παγίδα στον Φρέντι Μπελέρη επειδή ήταν εμπόδιο - Οι ΗΠΑ βοήθησαν τη διαφθορά του

Albanian case study...

Ως διεφθαρμένο δικτατορίσκο που ακολουθεί τα βήματα του Τούρκου προέδρου Erdogan περιγράφει με άρθρο καταπέλτη στο American Enterprise Institute τον Αλβανό πρωθυπουργό Edi Rama ο γνωστός Αμερικανός γεωπολιτικός αναλυτής Michael Rubin.
Mάλιστα, φέρνει ως παραδείγματα τις φυλακίσεις δύο πολιτικών του αντιπάλων, του ελληνικής καταγωγής Φρέντη Μπελέρη και του πρώην δημάρχου Τιράνων Arben Ahmetaj... και κατηγορεί για αυτό τις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει το άρθρο, ο πρόεδρος Joe Biden και ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken συμφωνούν.
Η διαφθορά υπονομεύει την οικονομική ανάπτυξη, αποσταθεροποιεί τις κυβερνήσεις, υπονομεύει τη δημοκρατία και υποκινεί την παγκόσμια αστάθεια, ανέφερε το δελτίο Tύπου που σχετίζεται με τη στρατηγική των ΗΠΑ για την καταπολέμηση της διαφθοράς.
«Αλίμονο, τα καλοπροαίρετα σχέδια, όταν καταπιάνεται με αυτά η γραφειοκρατία, καταλήγουν να κάνουν το αντίθετο» σχολιάζει ο Michael Rubin, και συνεχίζει:
«Εν προκειμένω, το πρόβλημα είναι τόσο ο Οργανισμός Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ όσο και η κουλτούρα των πρεσβειών των ΗΠΑ.
Η διαχειρίστρια του USAID, Samantha Power, είναι ιδιαίτερα ικανή με τα δελτία Τύπου, αλλά λιγότερο ικανή σε ό,τι αφορά την ουσία.
Ακολουθούν δείκτες που μετρούν την αποδοτικότητα των προγραμμάτων της USAID με βάση κυρίως τα χρήματα που δαπανήθηκαν, και όχι με βάση τους στόχους που έχουν επιτευχθεί.
Πάρα πολλοί πρεσβευτές των ΗΠΑ και ομάδες χωρών, εν τω μεταξύ, δίνουν προτεραιότητα στις ομαλές εργασιακές σχέσεις με τους προέδρους και τους πρωθυπουργούς στις χώρες όπου είναι εγκατεστημένοι».

Albanian case study

Σύμφωνα με τον Michael Rubin, «η περίπτωση της Αλβανίας είναι διδακτική.
Σύμφωνα με τον David Wisner, επιτετραμμένο στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στα Τίρανα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επενδύσει πάνω από 27,5 εκατομμύρια δολάρια σε προγράμματα επιβολής του νόμου και μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης στην Αλβανία.
Τα προγράμματα καταπολέμησης της διαφθοράς από μόνα τους προϋποθέτουν εκατομμύρια δολάρια, ωστόσο η Αλβανία γίνεται ολοένα και πιο διεφθαρμένη, καθώς ο Πρωθυπουργός Edi Rama τη στρέφει -μακριά από την ευρωπαϊκή λέσχη δημοκρατίας- στην Τουρκία».
Πράγματι, το Freedom House κατατάσσει τώρα την Αλβανία ως λιγότερο ελεύθερη από την κατεχόμενη από την Τουρκία βόρεια Κύπρο.
Παρότι οι ευσεβείς πόθοι μερικές φορές κάνουν το Freedom House να καθυστερεί σε ό,τι αφορά την υποβάθμιση των χωρών, η απομάκρυνση της Αλβανίας από τη δημοκρατία είναι πλέον αναμφισβήτητη.
«Για παράδειγμα, εξετάστε την περίπτωση του πρώην Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Arben Ahmetaj, ενός ακτιβιστή δημοκρατίας με σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκι, ο οποίος ανέβαινε σταθερά στις πολιτικές βαθμίδες της Αλβανίας καθώς οι ψηφοφόροι ασπάζονταν τον φιλοδυτικό προσανατολισμό, την τεχνοκρατική του αξία και τη γενική του ικανότητα.
Τον Ιούλιο του 2023, καθώς η άνοδος και η δημοτικότητα του Ahmetaj άρχισαν να απειλούν τον Αλβανό πρωθυπουργό, εισαγγελείς που διορίστηκαν από τον Rama διέταξαν την Ειδική Δομή κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος να του αφαιρέσει τη βουλευτική ασυλία και να τον συλλάβει.
Ο Ahmetaj έκανε διακοπές στο εξωτερικό και, φοβούμενος για τη ζωή και την οικογένειά του, απλά δεν επέστρεψε.
Παρότι το αλβανικό Σύνταγμα απαγορεύει την αυθαίρετη κράτηση, το 52% του πληθυσμού των φυλακών της Αλβανίας υπό τον Rama αποτελείται από προφυλακισμένους».
Πρώην εισαγγελείς των ΗΠΑ που εξέτασαν τις κατηγορίες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για φάρσα, που δεν υποστηρίζεται από κανένα στοιχείο.
Ο Rama κατηγόρησε τον Ahmetaj ότι δωροδοκήθηκε σε διαγωνισμό για έναν αποτεφρωτή απορριμμάτων το 2015, αλλά ο Ahmetaj δεν είχε κανένα ρόλο σε αυτό τον διαγωνισμό.
Μάλιστα, ιδιοκτήτης του αποτεφρωτήρα ήταν ο δήμαρχος των Τιράνων Erion Veliaj.
Οι κατηγορίες ότι ο Ahmetaj δωροδοκούνταν με… ταξίδια στο εξωτερικό κατέρρευσαν όταν προσκόμισε αποδείξεις και τραπεζικά αντίγραφα που αποδείκνυαν πως για τα ταξίδια του πλήρωνε.
Φυσικά, ο Ahmetaj, λέει ο Rubin, δεν ήταν το μοναδικό θύμα του Rama.
Φυλάκισε τον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας Φρέντυ Μπελέρη, επειδή έμπαινε εμπόδιο στα σχέδιά του για τη διαμόρφωση της λεγόμενης Αλβανικής Ριβιέρας.
Η κατηγορία; Εξαγόρασε τέσσερις ψήφους…
Κίνητρο του Rama είναι να βγάλει από τη μέση οποιονδήποτε πολιτικό στέκεται εμπόδιο στα σχέδιά του, που αφορούν την ανάπτυξη ακινήτων πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Δυστυχώς, τόσο με τον Ahmetaj όσο και με τον Μπελέρη, οι ΗΠΑ βοήθησαν άθελά τους τη διαφθορά και τη φιλοδοξία του Rama.
Οι ΗΠΑ έχουν επενδύσει εκατομμύρια δολάρια στην Ειδική Δομή κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος.
Και παρότι ξεκίνησε ως νόμιμο εργαλείο για τη δίωξη της διαφθοράς, η χρηματοδότηση των ΗΠΑ συνεχίστηκε ακόμη και όταν ο Rama το διέφθειρε και το οπλοποίησε.
Στα μέσα του 2005, ο Juri Kim, τότε πρεσβευτής στην Αλβανία, σφράγισε τις θέσεις του Rama και εξέφρασε τις ανησυχίες του για να εξασφαλίσει ομαλές σχέσεις.
Σύμφωνα με τον Rubin, ο παραλληλισμός με την Τουρκία και τον Erdogan είναι εύλογος…
Αλλά οι Αλβανοί αξίζουν δημοκρατία, όχι δικτατορία.
«Εάν ο Biden είναι σοβαρός σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της διαφθοράς, ο Rama θα πρέπει να είναι στο… ταμείο, όχι οι δημοκρατικοί του αντίπαλοι» καταλήγει ο αναλυτής.
Capture_192.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης