Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Unicredit: Δυσαρεστημένοι οι Έλληνες από το «τέρας» της ακρίβειας και της μετανάστευσης – Έρχεται στροφή προς τα ακροδεξιά…

Unicredit: Δυσαρεστημένοι οι Έλληνες από το «τέρας» της ακρίβειας και της μετανάστευσης – Έρχεται στροφή προς τα ακροδεξιά…
Σε επί τα βελτίω αναθεώρηση της εκτίμησής της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα προέβη η UniCredit
Την απογοήτευση που επικρατεί μεταξύ των Ελλήνων, η οποία οδήγησε σε βαριά πτώση στα εκλογικά ποσοστά της κυβέρνησης στις πρόσφατες ευρωεκλογές, λόγω του σπιράλ ακρίβειας αλλά και της παράνομης μετανάστευσης, καταγράφει σε πρόσφατη ανάλυσή της η ιταλική τράπεζα και μέτοχος της Alpha Bank Unicredit.
Η Unicredit ούτε λίγο ούτε πολύ αναφέρει πως οι πιέσεις που δέχονται οι πολίτες στη χώρα μας εξαιτίας των διαδοχικών κυμάτων αυξήσεων στις τιμές είναι ασφυκτικές.
Το δε ισχυρό αίσθημα δυσαρέσκειας κυριαρχεί, ενώ αναδεικνύεται επίσης η έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς.
Σε αυτό το πλαίσιο, λέει η τράπεζα, «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το απογοητευτικό αποτέλεσμα του κεντροδεξιού κόμματός της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ), προχώρησε σε ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου.
Η ΝΔ ήρθε πρώτη αλλά έχασε 5% (28%), ενώ τα ακροδεξιά κόμματα εξασφάλισαν περίπου το 20% επί των ψήφων, γεγονός που υποδηλώνει σημαντική στροφή μέρους του εκλογικού σώματος προς τα ακροδεξιά του πολιτικού φάσματος».
Οι κύριες αλλαγές του υπουργικού συμβουλίου αντικατοπτρίζουν τη δυσαρέσκεια του ελληνικού λαού με τις πολιτικές κόστους ζωής και εργασίας που οδήγησαν στις εκλογές και υποδεικνύουν πιθανή αυστηροποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής».

Οικονομία


Σε ό,τι αφορά την οικονομία, σύμφωνα με την Unicredit, πάμε καλύτερα… αφού προέβη σε επί τα βελτίω αναθεώρηση της ελληνικής ανάπτυξης το 2024, από 1,3%, σε 1,9% το 2024 (μετά από 2,0% το 2023).
Παράλληλα, διατηρεί αμετάβλητη την πρόβλεψη του 2025 για ανάπτυξη της τάξεως του 1,7%.
Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ, λέει το ίδρυμα, εξέπληξε ευχάριστα το πρώτο τρίμηνο, αφού αυξήθηκε κατά 0,7% σε τριμηνιαία βάση μετά από άνοδο 0,3% σε τριμηνιαία βάση το δ’ τρίμηνο του 2023.
Η επιτάχυνση αυτή οφείλεται σε ισχυρή συσσώρευση αποθεμάτων και στη σταθερή ανάκαμψη των ακαθάριστων παγίων επενδύσεων, ιδίως σε μηχανήματα και εξοπλισμό, μετά από τέσσερα διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης.
Το τελευταίο είναι ενθαρρυντικό καθώς σηματοδοτεί ότι η ώθηση από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και από τις ΑΞΕ μετριάζει τον αντίκτυπο των αυστηρότερων συνθηκών χρηματοδότησης και της επιδείνωσης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.
«Αναμένουμε ότι αυτό θα συνεχίσει να παρέχει ούριο άνεμο για ανάπτυξη τα επόμενα τρίμηνα» λέει η Unicredit και συμπληρώνει:
«Εν τω μεταξύ, η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να επεκταθεί σταθερά, όπως το 2023, χάρη στην ισχυρή αύξηση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος, καθώς ο πληθωρισμός μειώνεται, η αύξηση των μισθών παραμένει ισχυρή και η αγορά εργασίας, αν και επιβραδύνεται, παραμένει και αυτή αρκετά ισχυρή.
Η υγιής ανάπτυξη της εγχώριας ζήτησης θα πρέπει επομένως να αντισταθμίσει σε μεγάλο βαθμό την αρνητική συμβολή των καθαρών εξαγωγών, καθώς η ασθενής παγκόσμια ζήτηση συνεχίζει να επιβαρύνει τις εξαγωγές ενώ η αύξηση των εισαγωγών παραμένει ανθεκτική».
Η μεταποίηση (δείκτης PMI), η οποία παραμένει ο πιο αξιόπιστος δείκτης αύξησης του ΑΕΠ, δείχνει ότι η οικονομική δραστηριότητα συνεχίζει να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, αν και η δυναμική της έχει ελαφρώς αποδυναμωθεί σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο, λόγω μειωμένης ζήτησης για ελληνικά αγαθά.
Αντίθετα, σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν η ανάπτυξη των υπηρεσιών, πιθανώς οδηγούμενη από δραστηριότητες που σχετίζονται με τον Τουρισμό, συνέχισε να αποδίδει καλά.
Τέλος, ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,4% σε ετήσια βάση (από 3,2%) τον Μάιο λόγω σημαντικής μείωσης στον ρυθμό αύξησης στις τιμές τροφίμων, ο οποίος κατέγραψε τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης (3,1% σε ετήσια βάση) από τον Οκτώβριο του 2021.
Ο πληθωρισμός είναι πιθανό να κινηθεί καθοδικά μέχρι στο τέλος του έτους, λόγω της εξομάλυνσης στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, ενώ ο βασικός πληθωρισμός προβλέπεται να υποχωρήσει πιο σταδιακά λόγω των επίμονων αυξήσεων στις τιμές των υπηρεσιών, που αντανακλούν εν μέρει αυξήσεις μισθών.
Capture_193.JPG
1_730.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης