Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Oι αγορές είναι μια φούσκα που έχει αρχίσει να σκάει - Παίρνουν θέσεις για... έξοδο οι θεσμικοί, ρίχνοντας αστερόσκονη

Oι αγορές είναι μια φούσκα που έχει αρχίσει να σκάει - Παίρνουν θέσεις για... έξοδο οι θεσμικοί, ρίχνοντας αστερόσκονη
Πριν το sell off η Nvidia ήταν η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο…
Γεγονός είναι ότι η μετοχή της NVIDIA Corporation (NVDA) έχει απολέσει σχεδόν 16% τις τελευταίες πέντε ημέρες.
Η Nvidia εξακολουθεί να έχει άνοδο πάνω από 138% YTD και έχει οδηγήσει τον S&P 500 σε νέα ιστορικά υψηλά.
Πριν το sell off ήταν η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο.
Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για την αγαπημένη της τεχνητής νοημοσύνης…
Ωστόσο, τα πρόσφατα υψηλά οφείλονται κυρίως στον ενθουσιασμό των μικροεπενδυτών για το split (10-1).
Οι μικροεπενδυτές δεν πόνταραν πολύ σε μετοχές της NVDA, αλλά και σε μοχλευμένα ETF που παρέχουν διπλάσιες αποδόσεις, π.χ. το NVDA Daily ETF (NVDL).
Αυτή είναι η ξεκάθαρη απόδειξη του κερδοσκοπικού πυρετού ο οποίος έχει καταλάβει τους επενδυτές και που πιθανότατα προκάλεσε μια τεράστια φούσκα η οποία τώρα αρχίζει να σκάει.
Σημειώνεται πως το NVDL μειώθηκε σχεδόν κατά 30% τις τελευταίες πέντε ημέρες.
Ο ιδιώτης επενδυτής πόνταρε επίσης στην Broadcom Inc. (AVGO), η οποία είναι επίσης μια εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών που σχετίζεται με την GenAI (γενετική τεχνητή νοημοσύνη).
Ακριβώς όπως η Nvidia, η Broadcom ανακοίνωσε επίσης μια διάσπαση μετοχών 10-1 πρόσφατα, η οποία προσέλκυσε ομοίως μεγάλο ενδιαφέρον από τους λιανοπωλητές.
Η Broadcom κατέγραψε μείωση 10% τις τελευταίες πέντε ημέρες, επομένως το sell off στην AVGO είναι επίσης σε εξέλιξη.
Ο ιδιώτης επενδυτής επένδυσε επίσης σε μεγάλο βαθμό στους ημιαγωγούς μέσω του VanEck Semiconductor ETF (SMH) και μέσω του τριπλής μόχλευσης Direxion Daily Semiconductor Bull 3X Shares ETF (SOXL), που έχασε 19% τις τελευταίες πέντε ημέρες, ενώ η μετοχή SMH μειώθηκε κατά 8% την ίδια περίοδο.
Φαίνεται ότι μεταξύ των λιανικών επενδυτών υπήρξε έντονη κερδοσκοπία για τα προϊόντα με μόχλευση φέτος, με βάση μη θεμελιώδεις παράγοντες όπως οι διασπάσεις μετοχών.
Έτσι, δεδομένης της σημασίας των ημιαγωγών και των μεμονωμένων ονομάτων όπως η Nvidia στους βασικούς δείκτες, η φουσκωμένη αγορά αποδεικνύεται ευάλωτη σε σκάσιμο.

Sell off

Τι προκάλεσε το selloff στις 20 Ιουνίου; Η εικασία πως το προκάλεσε η άσκηση call options στην NVDA τε και ένα gamma squeeze μάλλον επιβεβαιώνεται.
Η 21η Ιουνίου ήταν η ημερομηνία λήξης του δικαιώματος και οι traders που είχαν αναγκαστεί να αγοράσουν μετοχές NVDA για να αντισταθμίσουν τη θέση τους σε short call options της NVDA μπόρεσαν να πουλήσουν μετοχές NVDA.
Με βάση τη δράση των τιμών, καθώς δεν υπήρχαν νέοι αγοραστές που να ήταν πρόθυμοι να παρέμβουν, όλοι ήταν πιθανότατα μέσα.
Έτσι, όταν δεν μένει κανείς να αγοράσει, η τιμή αρχίζει να πέφτει, και όταν οι traders προσπαθούν να αποκομίσουν κέρδη, η τιμή καταρρέει.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του πρόσφατου sell off της NVDA και των σχετικών επενδύσεων, οι γενικοί δείκτες της αγοράς παρέμειναν ήρεμοι (!!!).
Το ETF που παρακολουθεί τον S&P 500 (SPY) παρέμεινε, ως επί το πλείστον σταθερό, τις τελευταίες πέντε ημέρες, σημειώνοντας μάλιστα άνοδο 0,43%.
Αλλά το ETF που παρακολουθεί το SPDR® Dow Jones Industrial Average ETF Trust (DIA) τις τελευταίες πέντε ημέρες αυξήθηκε κατά 1,32%.
Ο Dow Jones παρουσίασε χαμηλότερες επιδόσεις φέτος, σημειώνοντας άνοδο 4,54% YTD, ωστόσο τις τελευταίες πέντε ημέρες ξεπέρασε τις επιδόσεις του.
Το ETF που παρακολουθεί τον δείκτη Russell 2000 των μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης, το iShares Russell 2000 ETF (IWM) είναι επίσης σταθερό τις τελευταίες πέντε ημέρες, σημειώνοντας πτώση μόλις 0,22%.
Ακόμη και το Invesco QQQ Trust ETF (QQQ), το οποίο βαρύνεται σε μεγάλο βαθμό από τις μετοχές ημιαγωγών, έχει μειωθεί μόνο κατά 2% τις τελευταίες πέντε ημέρες.
Έτσι, το γενικό κλίμα της αγοράς δεν έχει αλλάξει πολύ, το sell off στην NVDA και στους ημιαγωγούς έχει ως επί το πλείστον αγνοηθεί.
Κανείς δεν μιλά πραγματικά για το σημαντικό σημείο καμπής ή μια κατάρρευση της φούσκας.
Αλλά αυτό είναι πιθανότατα μια ψευδαίσθηση – καπνός και καθρέπτες.
Τα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο μικροεπενδυτής έχει ποντάρει πολύ στην NVDA.
Ωστόσο, ο θεσμικός επενδυτής ήταν επίσης overweight.
Ο θεσμικός επενδυτής πρέπει τώρα να βγει και να πουλήσει.
Αλλά, προφανώς, χρειάζεται αγοραστές, και αν όλοι προσπαθήσουν να πουλήσουν ταυτόχρονα, χωρίς αγοραστές, η τιμή πέφτει - αυτό δεν είναι παρά επανάληψη του σεναρίου του 1987.

Κατάλληλος ο Dow…

Η διαδικασία όταν οι θεσμικοί επενδυτές αποχωρούν κλείνοντας θέσεις απαιτεί να διατηρείται θετικό το κλίμα στην αγορά, όπως και οι δείκτες.
Απαιτεί δηλαδή «καπνό και καθρέφτες» - παραπλάνηση
Ο δείκτης Dow Jones είναι τέλειος για να δημιουργήσετε μια ψευδαίσθηση, επειδή σταθμίζει τιμές (σε αντίθεση με τον S&P 500 που είναι δείκτης σταθμισμένου κεφαλαίου).
Αυτό σημαίνει ότι σχετικά μικρότερες εταιρείες με υψηλότερες τιμές μετοχών μπορεί να έχουν σημαντική επιρροή στον ευρύ δείκτη.
Η UnitedHealth Group Incorporated (UNH) είναι η μεγαλύτερη μετοχή της Dow με στάθμιση 8% και έχει μειωθεί κατά 7% YTD, αλλά αυξήθηκε κατά 2% τις τελευταίες πέντε ημέρες.
Η Amgen Inc. (AMGN) ενισχύθηκε κατά 4% τις τελευταίες πέντε ημέρες και η στάθμισή της είναι πάνω από 5% του Dow.
Η McDonald's Corporation (MCD) αυξήθηκε σχεδόν κατά 4% τις τελευταίες πέντε ημέρες, αλλά μειώθηκε κατά 12% YTD και βαρύνει πάνω από 4% τον Dow.
Αυτές οι μετοχές διατηρούν τον Dow ανοδικά, ενώ η NVDA ξεπουλιέται.
Αλλά επίσης, μεταξύ των Mag 7, το σημαντικό selloff τις τελευταίες πέντε ημέρες περιορίστηκε μόνο στη NVDA, ενώ η Apple Inc. (AAPL) υποχωρεί κατά 2,3% και η Meta Platforms 0,8%.
Οι υπόλοιπες κινούνται ανοδικά, με επικεφαλής την Alphabet Inc. (GOOG), (GOOGL) που σημειώνει άνοδο 2,2%

Επιπτώσεις

Το σκάσιμο της φούσκας του GenAI πιθανότατα βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως και οι μεγάλες πτώσεις σε Nvidia και Broadcom.
Σε αυτό το πρώτο στάδιο της κατάρρευσης, η ευρεία αγορά φαίνεται να είναι σταθερή, για να επιτρέπει στον θεσμικό επενδυτή να εξέλθει.
Το επόμενο στάδιο αποτυχίας πιθανότατα θα πυροδοτηθεί από κάποιο συστηματικό γεγονός, όπως μια επικείμενη ύφεση, ένα πιστωτικό γεγονός ή ένα πολιτικό/γεωπολιτικό γεγονός.
Σε αυτήν την κατάσταση, η συσχέτιση μεταξύ των μετοχών θα αυξηθεί και θα είναι δύσκολο να συγκαλυφθεί η στοχευμένη πώληση.
Οι εβδομαδιαίες αιτήσεις για επίδομα ανεργία θα μπορούσαν να αποτελέσουν έναυσμα.
Οι γαλλικές εκλογές της Κυριακής θα μπορούσαν να προκαλέσουν κρίση πιστωτικού κινδύνου και σύσφιξη των οικονομικών συνθηκών παγκοσμίως.
Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου λόγω της γεωπολιτικής κλιμάκωσης θα μπορούσε να αποτελέσει ένα άλλο έναυσμα.
Ο S&P 500 συγκεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στις μεγάλες κεφαλαιοποιήσεις, με τη στάθμιση μόνο της Nvidia να είναι περίπου 7%.
Το selloff της NVDA είχε περιορισμένη επίδραση στον S&P 500, αλλά αυτό είναι πιθανό να αλλάξει με την επιβράδυνση της οικονομίας και την κλιμάκωση της γεωπολιτικής.
Ως εκ τούτου, ο S&P 500 (SP500) είναι ευάλωτος και θα μπορούσε να αντιμετωπίσει βαθιά πτώση.
Από την άλλη, θα μπορούσε η NVDA να αντιστρέψει για άλλη μια φορά την πορεία της, με την τιμή να αυξάνεται σε νέα υψηλά;
Ενδεχομένως - θα εξαρτηθεί από την επόμενη αναφορά κερδών.
Η Nvidia θα έπρεπε να έχει άλλο ένα σημαντικό ρυθμό EPS και σημαντική αύξηση στο guidance για άλλη μια φορά.
Ωστόσο, το επιδεινούμενο μακροοικονομικό περιβάλλον πλησιάζει και όλες οι κερδοσκοπικές συναλλαγές είναι ευάλωτες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης