Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Εξασθενούν τα ανοδικά περιθώρια, το 2024 οι μετοχές θα καταρρεύσουν – Αυτοί είναι οι τρεις δείκτες που προμηνύουν… πόνο

Εξασθενούν τα ανοδικά περιθώρια, το 2024 οι μετοχές θα καταρρεύσουν – Αυτοί είναι οι τρεις δείκτες που προμηνύουν… πόνο
Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) και η τρέχουσα ευφορία που επικρατεί στις μετοχές τροφοδοτούν την τρέχουσα bull market
Μακροπρόθεσμα έχει αποδειχτεί πως η Wall Street μπορεί να γίνει ένας bona fide δημιουργός πλούτου.
Παρότι και άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, όπως τα ομόλογα και οι κατοικίες, έχουν προσφέρει πλούτη στους επενδυτές, τίποτα άλλο δεν μπορεί να πλησιάσει τη μέση ετήσια απόδοση που έχουν προσφέρει οι μετοχές εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα.
Αυτήν τη στιγμή, η Wall Street απολαμβάνει μια ακόμη θεαματικά ανοδική αγορά.
Από τότε που κυμάτισε η πράσινη σημαία στις αρχές του 2023, ο αγέραστος βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones, ο δείκτης αναφοράς S&P 500 και ο τροφοδοτούμενος από την ανάπτυξη Nasdaq Composite έχουν αυξηθεί αντίστοιχα κατά 18%, 43% και 71%.
Αλλά αν υπάρχει ένα δεδομένο στη Wall Street, είναι ότι οι μετοχές δεν κινούνται ανοδικά σε ευθεία γραμμή.
Παρότι η τεχνητή νοημοσύνη (AI) και τρέχουσα ευφορία που επικρατεί τροφοδοτούν την τρέχουσα bull market, τρεις δείκτες με ιστορικά ισχυρούς συσχετισμούς με καθοδική πορεία στη Wall Street προμηνύουν κατάρρευση του χρηματιστηρίου το 2024.

Ιστορική πτώση του δείκτη M2

Για να είμαστε σαφείς, κανένας δείκτης δεν μπορεί, με εγγυημένη ακρίβεια, να προβλέψει τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον.
Ωστόσο, επιλεγμένοι δείκτες έχουν την ικανότητα να προβλέπουν πτώσεις στους Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq Composite.
Η προσφορά χρήματος M2 των ΗΠΑ είναι ένας δείκτης τέτοιου είδους.
Περιλαμβάνει όλα όσα θα βρείτε στο M1 (μετρητά και νομίσματα σε κυκλοφορία, καθώς και καταθέσεις όψεως σε λογαριασμό όψεως) και προσθήκες σε λογαριασμούς χρηματαγοράς, λογαριασμούς ταμιευτηρίου και πιστοποιητικά καταθέσεων (CD) κάτω των 100.000 $.
Σκεφτείτε το Μ1 ως χρήματα που μπορούν να δαπανηθούν επιτόπου και το Μ2 ως χρήματα που μπορούν να δαπανηθούν κάπως εύκολα, αλλά χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να τα ξοδέψει κάποιος.
Για εννέα δεκαετίες, η προσφορά χρήματος M2 επεκτείνεται χωρίς ουσιαστικά καμία διακοπή.
Με άλλα λόγια, χρειάστηκε περισσότερο κεφάλαιο σε κυκλοφορία για τη στήριξη μιας αναπτυσσόμενης οικονομίας.
Αλλά από τότε που κορυφώθηκε τον Απρίλιο του 2022, το M2 έχει ουσιαστικά υποχωρήσει.
Αν και έχει αυξηθεί κατά 0,69% σε ετήσια βάση, η προσφορά χρήματος (M2) στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 3,49% από το ιστορικό υψηλό.
Όπως μπορείτε να δείτε στη δημοσίευση στο X του Διευθύνοντος Συμβούλου της Reventure Consulting, Nick Gerli, αυτή σηματοδοτεί μόνο την πέμπτη φορά από το 1870 (όταν έγινε εκ των υστέρων δοκιμή) που το M2 έχει κινηθεί χαμηλότερα κατά τουλάχιστον 2% σε ετήσια βάση (1878, 1893, 1921, 1931-1933 και 2023).
Οι τέσσερις προηγούμενες περιπτώσεις όπου το M2 μειώθηκε κατά τουλάχιστον 2% συσχετίστηκαν με περιόδους διψήφιας ανεργίας και οικονομικής ύφεσης.
Παρότι δύο από αυτές τις περιπτώσεις συνέβησαν πριν από τη δημιουργία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, και η πιθανότητα ύφεσης είναι πολύ χαμηλή σήμερα, γεγονός είναι ότι λιγότερα κεφάλαια σε κυκλοφορία φέρνουν λιγότερες διακριτικές αγορές από τους καταναλωτές.
Εν ολίγοις, είναι μια συνταγή για ύφεση - και η χρηματιστηριακή αγορά ιστορικά έχει κακές επιδόσεις όταν υπάρχει ύφεση.
Η μεγαλύτερη αντιστροφή καμπύλης απόδοσης

Το δεύτερο εργαλείο πρόβλεψης που φαίνεται να προμηνύει προβλήματα για τη Wall Street είναι η καμπύλη απόδοσης των αμερικανικών ομολόγων.
Σε σύγκριση με την προσφορά χρήματος M2, αυτός είναι ένας πολύ πιο δημοφιλής δείκτης.
Κανονικά, η καμπύλη απόδοσης των ομολόγων έχει κλίση προς τα πάνω και προς τα δεξιά.
Αυτό σημαίνει ότι οι πιο μακροπρόθεσμες λήξεις (αυτές που λήγουν σε 10 ή 30 χρόνια) έχουν υψηλότερες αποδόσεις από τις βραχυπρόθεσμες.
Κανονικά, όσο περισσότερο τα χρήματά σας είναι δεσμευμένα σε ένα έντοκο περιουσιακό στοιχείο, τόσο μεγαλύτερη θα πρέπει να είναι η απόδοση.
Από τις 5 Ιουλίου 2022, η διαφορά (διαφορά απόδοσης) μεταξύ του 10ετούς ομολόγου και του διετούς ομολόγου είναι… υποβρύχια.
Με άλλα λόγια, οι τίτλοι του αμερικανικού Δημοσίου που λήγουν σε δύο χρόνια είχαν υψηλότερη απόδοση από το 10ετές ομόλογο.
Αυτό το φαινόμενο είναι γνωστό ως αναστροφή καμπύλης απόδοσης.
Ποιο είναι το ενδιαφέρον με τις αντιστροφές της καμπύλης απόδοσης;
Έχουν προηγηθεί κάθε ύφεσης των ΗΠΑ από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Περίπου τα δύο τρίτα των κορυφαίων μειώσεων του S&P 500 σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια ύφεσης στις ΗΠΑ.
Ωστόσο -και αυτό είναι ένα μεγάλο «ωστόσο»- δεν έχει ακολουθηθεί κάθε αναστροφή καμπύλης απόδοσης από ύφεση.
Σκεφτείτε την αναστροφή της καμπύλης απόδοσης ως συστατικό που σηματοδοτεί ότι η οικονομία των ΗΠΑ αντιμετωπίζει αντίθετους ανέμους.
10-2 Year Treasury Yield Spread Chart
Οι μετοχές είναι εξαιρετικά ακριβές

Ο τρίτος προγνωστικός δείκτης που υποδηλώνει ότι επίκειται κατάρρευση της χρηματιστηριακής αγοράς είναι ο δείκτης τιμής προς κέρδη (P/E) Shiller με βάση την αποτίμηση, που συνήθως αναφέρεται και ως κυκλικά προσαρμοσμένη αναλογία τιμής προς κέρδη (CAPE).
Ενώ η παραδοσιακή αναλογία P/E επικεντρώνεται στα τελικά κέρδη τους επόμενους 12 μήνες, το Shiller P/E του S&P 500 βασίζεται στα μέσα προσαρμοσμένα με τον πληθωρισμό κέρδη των προηγούμενων 10 χρόνων.
Η εξέταση της ιστορίας κερδών σε ορίζοντα δεκαετίας εξομαλύνει τους «λόξιγγα» (π.χ. τις επιπτώσεις του COVID-19) που διαφορετικά θα μπορούσε να παραμορφώσει τις αντιλήψεις των επενδυτών για την Αξία.
Από το κουδούνι κλεισίματος στις 27 Ιουνίου, ο δείκτης Shiller P/E του S&P 500 ήταν 35,70 - νούμερο υπερδιπλάσιο του μέσου όρου του 17,13 όταν έγινε εκ των υστέρων έλεγχος τα τελευταία 153 χρόνια.
Ο δείκτης Shiller P/E εξετάζει το πώς πι κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street ανταποκρίθηκαν όταν ξεπέρασε το 30 κατά τη διάρκεια μιας bull market.
S&P 500 Shiller CAPE Ratio Chart
Από το 1871, αυτό έχει συμβεί έξι φορές:
1) Αύγουστος 1929 - Σεπτέμβριος 1929,
2) Ιούνιος 1997 - Αύγουστος 2001,
3) Σεπτέμβριος 2017 - Νοέμβριος 2018,
4) Δεκέμβριος 2019 - Φεβρουάριος 2020,
5) Aύγουστος 2020 - Mάιος 2022,
6) Νοέμβριος 2023 - σήμερα.

Οι πέντε προηγούμενες περιπτώσεις του δείκτη P/E του Shiller που ξεπέρασαν το 30 είχαν τελικά ως αποτέλεσμα ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones, ο S&P 500 ή/και ο Nasdaq Composite να απολέσουν μεταξύ 20% και 89% της αξίας τους.
Αυτό που είναι σαφές είναι ότι οι εκτεταμένες αποτιμήσεις δεν διατηρούνται μακροπρόθεσμα.
Όταν ο λόγος P/E Shiller του S&P 500 ξεπερνά το 30 για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα, προειδοποιεί ότι έρχεται bear market ή/και πιθανή κατάρρευση.

Ο χρόνος και η προοπτική αλλάζουν τα πάντα

Οι τρεις παραπάνω δείκτες υποδεικνύουν ότι τα συστατικά για μια πιθανή κατάρρευση του χρηματιστηρίου το 2024 είναι εκεί.
Ωστόσο είναι αδύνατο να προβλεφθεί με ακρίβεια τι θα κάνουν οι μετοχές σε μια εβδομάδα, έναν μήνα ή ακόμα και σε ένα χρόνο από τώρα.
Αλλά όταν οι επενδυτές κάνουν ένα βήμα πίσω και διευρύνουν τις προοπτικές τους, γίνεται πολύ πιο εύκολο να προβλέψουμε πού κατευθύνονται οι μετοχές συλλογικά.
Πάρτε τον οικονομικό κύκλο ως καλό παράδειγμα. Ανεξάρτητα από το πόσο οι εργαζόμενοι μπορεί να απεχθάνονται την ιδέα της επιβράδυνσης και της ύφεσης, το γεγονός παραμένει ότι είναι απολύτως φυσιολογικά.
Καμία καλή ευχή δεν μπορεί να εμποδίσει την εμφάνιση υφέσεων.
Ωστόσο, αυτός ο κύκλος άνθησης-καύσης για την οικονομία δεν είναι γραμμικός. Από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου τον Σεπτέμβριο του 1945, εννέα από τις 12 υφέσεις των ΗΠΑ επιλύθηκαν σε λιγότερο από ένα χρόνο και καμία από τις υπόλοιπες τρεις δεν ξεπέρασε τους 18 μήνες.
Συγκριτικά, οι περισσότερες περίοδοι οικονομικής ανάπτυξης παρέμειναν για πολλά χρόνια, με δύο επεκτάσεις να διαρκούν περισσότερο από 10 χρόνια.
Το να είσαι αισιόδοξος και να στοιχηματίζεις στην επέκταση της οικονομίας των ΗΠΑ ήταν, χωρίς αμφιβολία, μια έξυπνη κίνηση.
Αυτή η ίδια δυναμική εμφανίζεται στη Wall Street.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης