Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Βόμβα από τα «Bidenomics» στα θεμέλια της οικονομίας των ΗΠΑ - Εκτόξευση στις εταιρικές χρεοκοπίες

Βόμβα από τα «Bidenomics» στα θεμέλια της οικονομίας των ΗΠΑ - Εκτόξευση στις εταιρικές χρεοκοπίες
«Η συνεχιζόμενη αύξηση των αιτήσεων πτώχευσης αντανακλά την αυξανόμενη οικονομική πίεση στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά»
Σχετικά Άρθρα
Η ανεύθυνη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Biden έχει διογκώσει το χρέος των ΗΠΑ σε επίπεδα που ξεπερνούν το ΑΕΠ της χώρας, ενώ οι «φουσκωμένοι» αριθμοί της αγοράς εργασίας αποδίδονται σχεδόν αποκλειστικά σε προσωρινές θέσεις εργασίας του δημοσίου.
Στα παραπάνω προσθέστε ένα ακόμη μέγεθος που φέρνει μνήμες χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008: τις εταιρικές χρεοκοπίες.
Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πτώχευσης (ABI), οι αιτήσεις πτώχευσης από επιχειρήσεις εκτοξεύτηκαν κατά 34% -σε ετήσια σύγκριση- το α' εξάμηνο 2024, καθώς 3.016 εταιρικές οντότητες «βάρεσαν κανόνι».
Μάλιστα, σε ό,τι αφορά αποκλειστικά τις μικρότερες επιχειρήσεις, οι χρεοκοπίες αυξήθηκαν 61%.
«Η συνεχιζόμενη αύξηση των αιτήσεων πτώχευσης αντανακλά την αυξανόμενη οικονομική πίεση στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά», δήλωσε η Εκτελεστική Διευθύντρια της ABI, Amy Quackenboss.
Ο Michael Hunter, αντιπρόεδρος του παρόχου δεδομένων πτώχευσης Epiq AACER, είπε ότι αναμένει αύξηση των χρεοκοπιών στο άμεσο μέλλον, «λαμβάνοντας υπόψη τα επίπεδα καταναλωτικού χρέους, τα υψηλά επιτόκια και το συνολικό αυξημένο κόστος διαβίωσης».
Οι επιχειρήσεις έχουν χτυπηθεί σε ένα περιβάλλον πληθωρισμού και υψηλών επιτοκίων -εν τω μεταξύ, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed)) έχει διατηρήσει τα επιτόκια στο ευρος 5,25%–5,5%.
Αξίζει να σημειωθεί πως αν ληφθούν υπόψη οι εταιρείες μα αξιολόγηση (εκδίδουν ομόλογα) από οίκους, σύμφωνα με την S&P Global υπήρξαν 275 εταιρικές χρεοκοπίες πτώχευσης στις Ηνωμένες Πολιτείες το πρώτο πεντέμηνο του 2024 -το υψηλότερο επίπεδο από το 2011. Ωστόσο, οι αριθμοί πτώχευσης της S&P λαμβάνουν υπόψη μόνο μεγάλες εταιρείες που υπερβαίνουν ορισμένα όρια ενεργητικού και παθητικού.
Μερικές από τις μεγαλύτερες χρεοκοπίες μέχρι στιγμής φέτος που αφορούν εταιρείες με υποχρεώσεις άνω του 1 δισεκ. δολαρίων περιλαμβάνουν την εταιρεία πληροφορικής Dynata, την αλυσίδα θαλασσινών Red Lobster, την εταιρεία βιοτεχνολογίας Invitae και την Enviva. Η εταιρεία λιανικής Bob's Stores υπέβαλε πρόσφατα αίτηση πτώχευσης και ανακοίνωσε το κλείσιμο όλων των καταστημάτων σε όλη τη χώρα, επικαλούμενη δυσκολία στη διατήρηση των λειτουργιών αφού ο κύριος δανειστής της σταμάτησε να τα χρηματοδοτεί. Η Rue21 υπέβαλε αίτηση πτώχευσης τον Μάιο. Τον Απρίλιο, η Express, η οποία ασχολούνταν με casual ενδύματα γραφείου, υπέβαλε αίτηση πτώχευσης. Επιπλέον, ο λιανοπωλητής υφασμάτων και χειροτεχνίας Joann και η μάρκα καλλυντικών The Body Shop σταμάτησαν επίσης τη λειτουργία τους στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τον Μάιο, η S&P Global απέδωσε τις υψηλές αιτήσεις πτώχευσης στα επιτόκια.
«Οι εξασθενημένες ελπίδες για χαμηλότερα επιτόκια πιθανότατα συμβάλλουν στην αύξηση των αιτήσεων, καθώς οι εταιρείες που μπορεί να είχαν ελπίδες για μειώσεις επιτοκίων στην αρχή του έτους συμβιβάζονται με την πραγματικότητα ότι θα παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», ανέφερε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης