Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Επενδυτές, μην εφησυχάζετε - Πως θα σας επηρεάσει η εκλογή Trrump στις ΗΠΑ, που να επενδύσετε

Morgan Stanley: Επενδυτές, μην εφησυχάζετε - Πως θα σας επηρεάσει η εκλογή Trrump στις ΗΠΑ, που να επενδύσετε
Οι αναλυτές της Morgan Stanley προτείνουν αναπροσαρμογή στο χαρτοφυλάκιο των επενδυτών, εν όψει μίας πιθανής επιστροφής του Donald Trump στον Λευκό Οίκο

Επί μήνες, τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ έδειχναν ότι η κούρσα θα ήταν αδιέξοδη, αλλά πρόσφατα ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος Donald Trump φάνηκε να διευρύνει το προβάδισμά του έναντι του Δημοκρατικού νυν προέδρου, Joe Biden, μετά το debate.
Όπως σημειώνει η Morgan Stanley, οι αγορές ομολόγων αντιδρούν σε αυτή την αλλαγή, καθώς η τεκμαρτή μεταβλητότητα των κρατικών ομολόγων (μετρούμενη από τον δείκτη ICE BofAML MOVE Index) αυξήθηκε μετά το προεδρικό debate της 27ης Ιουνίου.
Αντίθετα, οι κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες συνέχισαν να αυξάνονται σε νέα ιστορικά υψηλά, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι αγορές μετοχών ενδέχεται να αποτιμούν τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις.
Η Παγκόσμια Επιτροπή Επενδύσεων της Morgan Stanley, ωστόσο, πιστεύει ότι οι επενδυτές δεν έχουν την πολυτέλεια να εφησυχάζουν σχετικά με τις πιθανές αλλαγές πολιτικής -ιδιαίτερα σε μια εποχή που η βιωσιμότητα του αμερικανικού χρέους τίθεται υπό αμφισβήτηση, η οικονομία επιβραδύνεται και η Fed εξακολουθεί να αναζητά αποδείξεις ότι ο πληθωρισμός είναι υπό έλεγχο.
Οι τρέχουσες προτάσεις των Ρεπουμπλικανών θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις σε τρεις τομείς, εάν οι Ρεπουμπλικάνοι επικρατήσουν στις προεδρικές εκλογές του 2024 και στις εκλογές του Κογκρέσου.

Φορολογικές περικοπές

Εάν οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίσουν τις εκλογές του Νοεμβρίου, ο νόμος περί φορολογικών περικοπών και απασχόλησης του 2017 -ο οποίος μείωσε τους φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα και λήγει στο τέλος του 2025- μπορεί να παραταθεί και ενδεχομένως να ενισχυθεί.
Οι στρατηγικοί αναλυτές της Morgan Stanley προβλέπουν ότι η παράταση του νόμου θα μπορούσε να προσθέσει περίπου 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια στα ομοσπονδιακά ελλείμματα κατά την επόμενη δεκαετία.
Τα πρόσθετα ελλείμματα αποτελούν κρίσιμο ζήτημα με τα επιτόκια στα σημερινά τους επίπεδα, δεδομένου ότι το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους του Δημοσίου έχει σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια.
Καθώς το ομοσπονδιακό χρέος και τα ελλείμματα επεκτείνονται, τα προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό επιτόκια αυξάνονται, γεγονός που πιθανότατα θα ασκήσει πιέσεις στα κέρδη των αμερικανικών επιχειρήσεων και στις αποτιμήσεις των μετοχών.

Δασμοί

Οι προτάσεις του Trump περιλαμβάνουν εκτεταμένους εμπορικούς φραγμούς, ενδεχομένως εναντίον ιστορικών συμμάχων και εταίρων όπως το Μεξικό, ο Καναδάς και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ιστορικά, οι δασμοί έχουν οδηγήσει σε ένα εφάπαξ άλμα στις τιμές καθώς και σε διαταραχή στις αλυσίδες εφοδιασμού που στρεβλώνει την βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη.
Ως αποτέλεσμα, οι δασμοί θα μπορούσαν να διακόψουν την πρόσφατη πρόοδο προς την κατεύθυνση της συγκράτησης του πληθωρισμού, δυνητικά επιδεινώνοντας τον πόνο των καταναλωτών και αυξάνοντας την προοπτική του "στασιμοπληθωρισμού", δηλαδή του επίμονου πληθωρισμού εν μέσω στάσιμης ανάπτυξης, εξηγούν οι αναλυτές.

Μετανάστευση

Η επικεφαλής οικονομολόγος της Morgan Stanley για τις ΗΠΑ Ellen Zentner και άλλοι ερευνητές έχουν σημειώσει ότι η αύξηση των περισσότερων από 3 εκατομμύρια μεταναστών στις ΗΠΑ το 2022 και το 2023 είχε διπλά οικονομικά οφέλη: υψηλότερη αύξηση του πληθυσμού και θετική προσφορά εργασίας.
Αυτό συνέβαλε στην αύξηση του ΑΕΠ, στη σταθεροποίηση των τιμών των κατοικιών και στη μείωση του μισθολογικού κόστους, γεγονός που συνέβαλε στη μείωση του πληθωρισμού.
Ριζική δράση στα σύνορα, όπως προτείνεται σε ορισμένες προτάσεις, θα μπορούσε να επιβραδύνει την αύξηση του πληθυσμού των ΗΠΑ σε ηλικία εργασίας, επιβαρύνοντας ενδεχομένως την οικονομία και αναζωπυρώνοντας τον πληθωρισμό με βάση τους μισθούς.

Χαρτοφυλάκιο

Λαμβάνοντας υπόψη όλους αυτούς τους παράγοντες, ίσως πρέπει να γίνει προσαρμογή του χαρτοφυλακίου, εκτιμούν οι αναλυτές του αμερικανικού επενδυτικού οίκου.
Οι επενδυτές θα πρέπει να σκεφτούν να προσθέσουν μετοχές που θα μπορούσαν να είναι πρωτοπόροι σε ένα σενάριο σαρωτικής νίκης των Ρεπουμπλικανών, όπως η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.
Επίσης, να εξετάσουν το ενδεχόμενο να τοποθετήσουν τα χαρτοφυλάκια αμυντικά, με έμφαση σε επενδύσεις που προσφέρουν ανάπτυξη σε λογικές τιμές, σε τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη, οι βιομηχανικές επιχειρήσεις, η αεροδιαστημική και η άμυνα, επιλεγμένες μονάδες παραγωγής ενέργειας και υποδομές δικτύου, οι χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις και οι επενδυτικές εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητα κατοικιών (REITs).
Πρόσθετη έκθεση στην Ιαπωνία, τον χρυσό, τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου και τις πιστώσεις επενδυτικής βαθμίδας μπορεί επίσης να είναι επωφελής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης