Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Κίνδυνος μπλακ άουτ στην Ευρώπη, οι τριπλές απειλές, τα πυροσβεστικά εργαλεία REPowerEU, ΣΔΙΤ, Solvency II

Κίνδυνος μπλακ άουτ στην Ευρώπη, οι τριπλές απειλές, τα πυροσβεστικά εργαλεία REPowerEU, ΣΔΙΤ, Solvency II
Σύμφωνα με την Allianz το ασφάλιστρο γεωπολιτικού κινδύνου αυξάνεται τόσο για τις ασφαλίσεις όσο και για τις επενδύσεις
Γεωπολιτικοί κίνδυνοι και κλιματική αλλαγή επαπειλούν διπλά τις ζωτικές υποδομές.
Ένα μπλακ άουτ στην ενέργεια επίσης είναι πιθανό, αφήνοντας στο σκοτάδι τον κόσμο και βάζοντας σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των κρατών.
Οι άμεσες ζημιές από την κλιματική αλλαγή υπολογίζονται σε 30 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε χώρες υψηλών εισοδημάτων και 18 δισεκατομμύρια σε χώρες, χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων.
Το έλλειμμα στην χρηματοδότηση επενδύσεων υποδομών στην Ευρώπη ανέρχεται 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια. Πυροσβεστικά θα λειτουργήσουν:
Το REPowerEU, τα ΣΔΙΤ και οι αλλαγές στον κανονισμό Solvency II
Υποδομές κρίσιμης σημασίας απειλούνται να καταστραφούν από τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής.
Πρόσφατα γεγονότα έδειξαν πόσο ευάλωτος μπορεί να είναι o κλάδος της ενέργειας και οι υπηρεσίες μεταφορών από τους καύσωνες, τις πλημμύρες, τις καταιγίδες και τις ξηρασίες.
Μόνο οι άμεσες ζημιές από την κλιματική αλλαγή ανέρχονται σε 30 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε χώρες υψηλών εισοδημάτων και 18 δισεκατομμύρια σε χώρες, χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, σύμφωνα με την Allianz Trade.

Σχεδόν το 85% των εμπορευμάτων που διακινούνται σε όλο τον κόσμο μεταφέρονται με πλοία, αλλά οι εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν ουσιαστικά μπλοκάρει τη Διώρυγα του Σουέζ, -τον πλωτό δρόμο για το εμπόριο μεταξύ Ασίας και Ευρώπης.
Ως αποτέλεσμα, τα έξοδα αποστολής έχουν αυξηθεί κατά +92%.
Ταυτόχρονα, η διακύμανση της στάθμης των υδάτων απειλεί τις εσωτερικές μεταφορές και τα λιμάνια κινδυνεύουν ολοένα και περισσότερο από τις παράκτιες πλημμύρες.
Εν τω μεταξύ, ο ενεργειακός εφοδιασμός κινδυνεύει, καθώς οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής και οι αγωγοί μπορεί να υποστούν επιθέσεις ή δολιοφθορές, ενώ ξηρασίες, πλημμύρες και καταιγίδες μπορούν κάλλιστα να επιφέρουν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, διακοπή στις λειτουργίες των επιχειρήσεων, απειλώντας τόσο την εθνική ασφάλεια όσο και την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα.
Μόνο οι άμεσες ζημιές από την κλιματική αλλαγή ανέρχονται σε 30 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στις χώρες υψηλού εισοδήματος και 18 δισεκατομμύρια δολάρια σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Αύξηση 1% της αξία του πλοίου στα ασφάλιστρα πολέμου

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με την Allianz το ασφάλιστρο γεωπολιτικού κινδύνου αυξάνεται τόσο για τις ασφαλίσεις όσο και για τις επενδύσεις.
Μέχρι το τέλος του περασμένου έτους, τα ασφάλιστρα κινδύνου πολέμου για τα πλοία που διασχίζουν την Ερυθρά Θάλασσα αυξήθηκαν έως και 1% της αξίας του πλοίου, από 0,07% πριν από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.
Ακόμη και εταιρείες που αλλάζουν τη διαδρομή των πλοίων τους για να αποφύγουν την περιοχή πληρώνουν υψηλότερο τίμημα για μεγαλύτερες διαδρομές.
Ομοίως, οι χρηματοπιστωτικές αγορές αντέδρασαν, απαιτώντας υψηλότερες αποδόσεις καθώς το τοπίο των επενδύσεων σε υποδομές αντιμετωπίζει γεωπολιτικούς κινδύνους, πληθωρισμό, διακυμάνσεις επιτοκίων και μια συνολική περίοδο αστάθειας.

Κράτη και επενδυτές σε ρόλο πυροσβέστη

Αλλά υπάρχει χώρος για τις κυβερνήσεις, τους επενδυτές και τα υπερεθνικά ιδρύματα να εργαστούν για την πρόληψη.
Το σχέδιο REPowerEU, δίνει έμφαση στην ενεργειακή ασφάλεια. Αυτό όχι μόνο ενίσχυσε τα έργα στον τομέα της αιολικής, ηλιακής και υδρογόνου ενέργειας (ιδιαίτερα στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ισπανία), αλλά οδήγησε και στον εκσυγχρονισμό του δικτύου.
Η αυξημένη παρουσία ιδιωτών επενδυτών και το ανανεωμένο ενδιαφέρον για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), επιβεβαιώνουν επίσης την κατεύθυνση αυτή. Σύμφωνα με το Global Infrastructure Hub, εκτιμάται ότι υπάρχει έλλειμμα χρηματοδότησης 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για επενδύσεις σε υποδομές στην Ευρώπη.

Μεικτές χρηματοδοτήσεις

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών και η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων θα μπορούσαν περαιτέρω να προσαρμόσουν τους κανονισμούς για κεφαλαιακές απαιτήσεις των επιχειρήσεων που θέλουν να επενδύσουν σε υποδομές ή και να ενσωματώσουν τους κανονισμούς των ESG στις δανειοδοτικές και επενδυτικές αποφάσεις. Σε γενικές γραμμές, η προώθηση της μεικτής χρηματοδότησης, είτε είναι άμεση (μόχλευση ή επέκταση υφιστάμενων προγραμμάτων, εγγυήσεις), είτε μέσω της δημιουργίας σαφών κανονιστικών πλαισίων που παρέχουν σαφέστερους κανόνες του παιχνιδιού, μπορούν να γεφυρώσουν σε ένα βαθμό το χάσμα στην Ευρώπη.

Έλενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης