Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

H Lagarde (ΕΚΤ) και η... καμπύλη απόδοσης των ομολόγων προειδοποιούν: Προ των πυλών πόνος και ύφεση τύπου 2008

H Lagarde (ΕΚΤ) και η... καμπύλη απόδοσης των ομολόγων προειδοποιούν: Προ των πυλών πόνος και ύφεση τύπου 2008
Σημαντικός δείκτης είναι η ανεστραμμένη καμπύλη απόδοσης των αμερικανικών ομολόγων, που ιστορικά συνδέεται με υφέσεις…
Αυξάνεται μέρα με τη μέρα το ενδεχόμενο να υπάρξει μια μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση, ανάλογη με αυτή η οποία είχε υπάρξει όταν πτώχευσε η Lehman Brothers το 2008…
Σημαντικός δείκτης ως προς αυτό είναι η ανεστραμμένη καμπύλη απόδοσης των αμερικανικών ομολόγων, που ιστορικά συνδέεται με υφέσεις…
Ενδεικτικά αξίζει να σημειωθεί πως από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 και εξής κάθε μεγάλης ύφεσης προηγείται επί μακρόν ανεστραμμένη καμπύλη απόδοσης.

Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως μια καμπύλη αποδόσεων με καθοδική τάση ή αλλιώς «ανεστραμμένη» σημαίνει ότι οι επενδυτές κερδίζουν λιγότερα από τίτλους που σκοπεύουν να κρατήσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, και αυτό αποτελεί ένδειξη ότι κάτι στην οικονομία δεν πάει καλά…
Νωρίτερα φέτος, σημείωσε νέο ρεκόρ παραμονής σε ανάστροφη πορεία: για περισσότερες από 527 ημέρες, που ήταν το ρεκόρ του 1980.
Η καμπύλη έχει υποχωρήσει ελαφρώς, αλλά παραμένει πεισματικά ανεστραμμένη.
Σε αυτό το πλαίσιο, ακόμη και Μάγοι της Παγκόσμιας Οικονομικής, όπως η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde προειδοποιούν πως μια «ήπια προσγείωση» κάθε άλλο παρά εξασφαλισμένη είναι για την παγκόσμια οικονομία.

Στην πραγματικότητα, προϊόντος του χρόνου, τυχόν συντριβή γίνεται ολοένα και πιο πιθανή…
Συνολικά, η καμπύλη απόδοσης δεν είχε παραμείνει τόσο καιρό ανεστραμμένη από τη Μεγάλη Ύφεση.
Οι υφέσεις ακολουθούν αξιόπιστα αυτήν την τάση…
Ωστόσο οι ειδικοί λένε ότι αυτή τη φορά είναι διαφορετικά, επειδή δεν σηματοδοτεί συρρίκνωση της πίστωσης όπως στο παρελθόν, ενώ οι μετοχές από τότε που ξεκίνησε η αντιστροφή έχουν αυξηθεί.
Λένε επίσης ότι οι αγορές αντιλαμβάνονται πιο καλά πλέον την καμπύλη αποδόσεων και την τιμολογούν, αντιδρώντας με περικοπές πριν ξεκινήσει η «πραγματική» ύφεση, οπότε προκαλείται περισσότερος πόνος.
Από την άλλη, δεδομένου ότι ένα τεράστιο κύμα εμπορικών στεγαστικών δανείων αναμένεται να λήξουν μεταξύ 2024-2025 και ότι στις αμερικανικές πόλεις καταγράφεται αριθμός ρεκόρ κενών κτιρίων, με ελάχιστες ελπίδες να βρεθούν ενοίκοι, υπάρχουν σοβαροί λόγοι ανησυχίας αξίας τουλάχιστον 1,2 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.
Δεν είναι μόνον οι ΗΠΑ

Φυσικά, η κατάσταση αυτή δεν αφορά μόνον τις ΗΠΑ.
Η καμπύλη αποδόσεων των καναδικών ομολόγων έχει επίσης αντιστραφεί, με τις επίμονες πληθωριστικές πιέσεις να παραμένουν παρά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας του Καναδά να μειώσει τα επιτόκια.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η καμπύλη απόδοσης μόλις πρόσφατα επιπεδώθηκε αφού παρέμενε ανεστραμμένη για περισσότερο από ένα χρόνο.
Όπως ήταν αναμενόμενο, ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell απέκλεισε το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων, επικαλούμενος «μέτρια πρόοδο» στο μέτωπο του πληθωρισμού.
Η νομισματική πολιτική δεν είναι αρκετή για να μειώσει τις τιμές, αλλά η Fed θα αψηφήσει τις προσδοκίες εάν δεν κάνει και πάλι περικοπές στη συνεδρίασή της το ερχόμενο φθινόπωρο, καθώς κλάδοι όπως τα εμπορικά ακίνητα και, κατ' επέκταση, οι τράπεζες, δεν μπορούν πλέον να διαχειριστούν τα αυξημένα επιτόκια χωρίς να καταρρεύσουν υπό την πίεση του αυξημένου κόστους δανεισμού.
Από την άλλη, οι μειώσεις των επιτοκίων θα επιδεινώσουν τον πληθωρισμό καθώς το δολάριο θα υποχωρήσει.
Να υπενθυμιστεί πως η καμπύλη αποδόσεων αυξήθηκε μετά τo Debate του Trump με τον Biden, η οποία τάραξε την κούρσα του 2024 και τροφοδότησε τις προσδοκίες για μια νίκη Trump, αυξάνοντας ταυτοχρόνως τη ζήτηση για αποδόσεις στην αγορά των μακροπρόθεσμων ομολόγων.
Αυτό συμβαίνει επειδή οι επενδυτές στην περίπτωση μιας νέας κυβέρνησης Trump προεξοφλούν μεγαλύτερα δημοσιονομικά ελλείμματα λόγω των προαναγγελθεισών φορολογικών περικοπών και των αυξήσεων δαπανών.
Εν τω μεταξύ, οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις κάνουν ό,τι μπορούν για να ζωγραφίσουν μια ρόδινη οικονομική εικόνα, ελπίζοντας ότι τα λόγια τους μπορούν να παρακάμψουν την πραγματικότητα.
Όπως είπε πρόσφατα ο Peter Schiff σχετικά με τις μαγειρεμένες οικονομικές εκθέσεις όπως αυτή του ΔΤΚ και τους πρόσφατους αριθμούς θέσεων εργασίας: «Οι πραγματικές στατιστικές –αν μετρούσαμε την οικονομία με τον τρόπο που κάναμε πριν από το 1994 – μπορούν να αποδείξουν γιατί τόσο πολλοί άνθρωποι είναι τόσο άθλιοι».
Ωστόσο, οι δάσκαλοι των οικονομικών έχουν πάντα μια νέα σειρά νοητικής γυμναστικής για να εξηγήσουν τη φρίκη και την ύβρι του κεντρικού σχεδιασμού.
Αντεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων και ακόμα καμία επίσημη ύφεση;
Οι κεντρικοί σχεδιαστές και οι αγορές έχουν γίνει τόσο σοφοί που η καμπύλη απόδοσης δεν σημαίνει πλέον τίποτα.
Αλλά απλώς περιμένετε λίγο ακόμα…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης