Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Η Ευρώπη να ετοιμάζεται… για δεύτερη θητεία Trump – Ποιες χώρες θα επηρεαστούν

Goldman Sachs: Η Ευρώπη να ετοιμάζεται… για δεύτερη θητεία Trump – Ποιες χώρες θα επηρεαστούν
«Η επανεκλογή του Trump θα αποτελούσε σημαντικό καθοδικό κίνδυνο για τις κατά τα άλλα εποικοδομητικές προβλέψεις μας για την ανάπτυξη της ευρωζώνης», αναφέρουν οι αναλυτές της Goldman Sachs
Με τις αγορές τις τελευταίες εβδομάδες να ενισχύουν τα στοιχήματά τους ότι ο Donald Trump θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs εκτιμούν ότι μια άλλη θητεία για τον πρώην ηγέτη των ΗΠΑ θα μπορούσε να έχει «βαθιές επιπτώσεις» στην οικονομία της ευρωζώνης.
«Η επανεκλογή του Trump θα αποτελούσε σημαντικό καθοδικό κίνδυνο για τις κατά τα άλλα εποικοδομητικές προβλέψεις μας για την ανάπτυξη της ευρωζώνης», αναφέρουν οι αναλυτές της.
Η αβεβαιότητα της εμπορικής πολιτικής, οι πρόσθετες πιέσεις στην άμυνα και την ασφάλεια και τα δευτερογενή αποτελέσματα από τις εσωτερικές πολιτικές των ΗΠΑ, για παράδειγμα, στους φόρους θα μπορούσαν να επηρεάσουν την Ευρώπη, εξήγησαν.
Ορισμένοι αναλυτές εκτίμησαν ότι τα γεγονότα θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις πιθανότητες του Trump να πάρει πίσω τον Λευκό Οίκο στις αμερικανικές εκλογές αργότερα αυτό το έτος, και ορισμένα περιουσιακά στοιχεία έχουν ήδη ενισχυθεί το τελευταίο 24ωρο.
Ακόμη και πριν από το Σάββατο, η πιθανότητα μιας δεύτερης προεδρίας Trump είχε αυξηθεί μετά από μια κακή απόδοση του προέδρου Joe Biden στο debate πριν από μερικές εβδομάδες.
Η Goldman Sachs εκτίμησε ότι οι αγορές στοιχημάτων αποδίδουν πιθανότητα περίπου 60% για νίκη Trump τον Νοέμβριο, με ορισμένες αναφορές το Σαββατοκύριακο ότι το ποσοστό αυτό είχε αυξηθεί ξανά.

Εμπορικές εντάσεις

Η εμπορική πολιτική του Trump, και η αβεβαιότητα γύρω από αυτήν, θα μπορούσε να είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει την οικονομία της Ευρώπης, όπως ακριβώς συνέβη κατά την τελευταία του προεδρία, είπαν οι αναλυτές της Goldman Sachs.
Οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ της κυβέρνησης των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξήθηκαν κατά την τελευταία θητεία του Trump.
Δασμοί στον ευρωπαϊκό χάλυβα και το αλουμίνιο εισήχθησαν από τις ΗΠΑ, γεγονός που οδήγησε την ΕΕ να απαντήσει με δασμούς στα προϊόντα των ΗΠΑ.
Υπήρχαν επί μήνες ανησυχίες σχετικά με το εάν άλλοι τομείς όπως τα αυτοκίνητα θα δέχονταν υψηλότερους δασμούς, κάτι που κλονίζει το κλίμα της αγοράς.
«Ο Trump έχει δεσμευτεί να επιβάλει γενικούς δασμούς 10% σε όλες τις εισαγωγές των ΗΠΑ (συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης), κάτι που πιθανότατα θα οδηγήσει σε απότομη αύξηση της αβεβαιότητας της εμπορικής πολιτικής, όπως συνέβη το 2018-19», σημειώνει η έρευνα.
Αυτή η αβεβαιότητα έχει ιστορικά σημαντικό, επίμονο αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ, εξήγησαν οι οικονομολόγοι.
Το 2018 και το 2019, η αβεβαιότητα σχετικά με την εμπορική πολιτική μείωσε τη βιομηχανική παραγωγή στη ζώνη του ευρώ κατά περίπου 2%, υπολόγισαν.
Ορισμένες χώρες όπως η Γερμανία αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο καθώς βασίζονται περισσότερο στη βιομηχανική παραγωγή.
Οι εμπορικές εντάσεις θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν στο πλήγμα του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της ζώνης του ευρώ και ενώ η αβεβαιότητα σχετικά με την εμπορική πολιτική θα μπορούσε να οδηγήσει σε πτώση των τιμών, οι υψηλότεροι δασμοί θα μπορούσαν να τις ωθήσουν πίσω, σύμφωνα με τους οικονομολόγους.

Πιέσεις άμυνας και ασφάλειας

Ο Trump αναμένεται επίσης να μειώσει ή να καταργήσει εντελώς τη βοήθεια των ΗΠΑ για την Ουκρανία και έχει προτείνει ότι δεν θα βοηθήσει τις χώρες της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ που δεν πληρούν την απαίτηση αμυντικών δαπανών του 2%.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, η εκπλήρωση τόσο της απαίτησης του 2% όσο και η πιθανή κάλυψη τουλάχιστον μέρους της οικονομικής στήριξης των ΗΠΑ προς την Ουκρανία θα μπορούσε να επηρεάσει την οικονομία της Ευρώπης.
«Επομένως, οι ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσαν να υποχρεωθούν να χρηματοδοτήσουν ένα επιπλέον 0,5% του ΑΕΠ των αμυντικών δαπανών ετησίως κατά τη διάρκεια μιας δεύτερης θητείας Trump», ανέφεραν, προσθέτοντας ότι η αύξηση από τις πρόσθετες στρατιωτικές δαπάνες αναμένεται να είναι μέτρια.
Η γεωπολιτική αβεβαιότητα και οι κίνδυνοι θα μπορούσαν επίσης να προκύψουν ως αποτέλεσμα της αμυντικής πολιτικής του Trump προς την Ευρώπη και της στάσης του απέναντι στο ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα εάν εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πόσο δεσμευμένες είναι οι ΗΠΑ στη στρατιωτική συμμαχία, εξήγησαν οι αναλυτές της Goldman Sachs.

Διάχυση από τις εσωτερικές πολιτικές

Ο τρίτος τρόπος με τον οποίο οι πολιτικές του Trump θα μπορούσαν να επηρεάσουν την οικονομία της ζώνης του ευρώ είναι μέσω των εσωτερικών σχεδίων των ΗΠΑ, όπως φορολογικές περικοπές και λιγότερες ρυθμίσεις.
"Οι αλλαγές μακροοικονομικής πολιτικής κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας Trump συνεπάγονταν σημαντικές διαρροές στην Ευρώπη μέσω της ισχυρότερης ζήτησης των ΗΠΑ και των αυστηρότερων οικονομικών συνθηκών στις ΗΠΑ», ανέφεραν οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs.
Οι αναμενόμενες φορολογικές περικοπές στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να τονώσουν την οικονομική δραστηριότητα στην Ευρώπη — αλλά σε συνδυασμό με άλλες αναμενόμενες αλλαγές στην αγορά, ο συνολικός αντίκτυπος είναι πιθανό να είναι περιορισμένος.
«Η καθαρή χρηματοοικονομική διάχυση, ωστόσο, πιθανότατα θα ήταν ήπια, καθώς αναμένεται ότι η επίδραση των υψηλότερων μακροπρόθεσμων επιτοκίων θα αντισταθμιστεί από ένα ιδιαίτερα ασθενέστερο ευρώ, όπως έδειξαν και οι μετεκλογικές κινήσεις τον Νοέμβριο του 2016», ανέφεραν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης