Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Η Γερμανία δεν θα δεχτεί να αναλάβει χρέη άλλων χωρών εάν δεν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις - Οι αδύναμοι πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα σωθεί το ευρώ με οποιοδήποτε κόστος

Goldman Sachs: Η Γερμανία δεν θα δεχτεί να αναλάβει χρέη άλλων χωρών εάν δεν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις - Οι αδύναμοι πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα σωθεί το ευρώ με οποιοδήποτε κόστος
Η Γερμανία δεν πρόκειται να αποδεχτεί οποιαδήποτε μορφή αμοιβαιοποίησης του χρέους, είτε με τη μορφή ευρωομολόγων είτε με οποιαδήποτε άλλη μορφή, εάν δεν ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχουν δεσμευτεί οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Αυτό επισήμανε ο Dirk Schumacher, της Goldman Sachs, σε μία προσπάθεια να ερμηνεύσει την γερμανική στάση μπαίνοντας στην τελική ευθεία για εκλογές στη χώρα το Φθινόπωρο.
Η Γερμανία φοβάται μήπως τα βήματα που θα γίνουν για την ελάφρυνση του κρατικού χρέους, οδηγήσουν σε μικρότερες προσπάθειες ή ακόμα και εγκατάλειψη των μεταρρυθμίσεων από τις αδύναμες χώρες της ευρωζώνης. Όμως, όπως έχει δείξει η πορεία της κρίσης, τα κράτη δεν μπορούν να υποχρεωθούν να τηρήσουν τις συμφωνίες, εάν ο πληθυσμός στρέφεται εναντίον τους, και ως εκ τούτου, η απροθυμία της Γερμανίας να λαμβάνει μεγαλύτερο νόημα. Το να δίνεις μια λευκή επιταγή, χωρίς τους απαραίτητους ελέγχους προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην ευρωζώνη χωρίς να τηρούνται οι συμφωνίες, μόνο περισσότερα προβλήματα μπορούν να δημιουργήσουν, παρατηρεί ο αναλυτής της GS.
Όπως έχει δηλώσει και η ίδια η Γερμανία, είναι αναγκαία η ενίσχυση της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης, χωρίς να προχωρήσουν άμεσες και ριζικές λύσεις, αφού η κρίση δεν μπορεί να λυθεί μέσα σε μια νύχτα. Το ξεπέρασμα της κρίσης είναι μια διαδικασία που θα διαρκέσει χρόνια, αφού χρειάζονται αλλαγές στην συνθήκη για να επιταχυνθεί η νομισματική σύγκλιση, ώστε να υπάρχουν κανόνες και αυτόματες κυρώσεις στην περίπτωση που κάποια χώρα παραβιάζει τους κανόνες της ΟΝΕ.
Μπορεί η διάλυση της ευρωζώνης να έχει εξαιρετικά μεγάλο και αρνητικό αντίκτυπο στη Γερμανία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δύναμη της ευρωζώνης θα προσπαθήσει να σώσει το ευρώ με κάθε κόστος, καταλήγει ο αναλυτής της Goldman Sachs.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης