Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Θα βρεθεί συμβιβαστική λύση για την Κύπρο - Ο ESM θα αναλάβει το μεγαλύτερο βάρος της διάσωσης - Οι 4 τρόποι αντιμετώπισης του χρηματοδοτικού ρίσκου

Goldman Sachs: Θα βρεθεί συμβιβαστική λύση για την Κύπρο - Ο ESM θα αναλάβει το μεγαλύτερο βάρος της διάσωσης - Οι 4 τρόποι αντιμετώπισης του χρηματοδοτικού ρίσκου
Την πεποίθησή τους ότι θα βρεθεί τελικά μια συμβιβαστική λύση για το κυπριακό ζήτημα, εκφράζουν οι αναλυτές της Goldman Sachs, εκτιμώντας ότι το μεγαλύτερο βάρος της διάσωσης θα το επωμιστεί ο μόνιμος μηχανισμός ESM, χωρίς να αποκλείουν τη συμμετοχή τρίτων χωρών, όπως για παράδειγμα της Ρωσίας.
Όπως εξηγεί η αμερικανική επενδυτική τράπεζα, σε έκθεση την οποία εξασφάλισε και παρουσιάζει το bankingnews.gr, παρά το μικρό μέγεθος της κυπριακής οικονομίας, το ζήτημα του χρέους της ξεπερνά τα σύνορα της τοπικής οικονομίας.  Περιλαμβάνει την αναδιάρθρωση και την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, το οποίο είναι πολύ μεγαλύτερο από την ίδια την οικονομία. Κατά μέσο όρο το 2011, τα δάνεια και οι καταθέσεις στην Κύπρο ήταν σχεδόν τετραπλάσιες από το ΑΕΠ.
Με βάση τα παραπάνω, η Goldman Sachs εκτιμά ότι τέσσερις είναι οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να αντιμετωπιστεί το κυπριακό χρηματοδοτικό ρίσκο.
1. Ο ESM θα αναλάβει το μεγαλύτερο μερίδιο της διάσωσης. Ένα επίσημο δάνειο μπορεί να επεκταθεί για να καλύψει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την αναχρηματοδότηση και τις ανάγκες του ελλείμματος.
2. Αναδιάρθρωση των ισολογισμών των τραπεζών, ώστε να μειωθούν οι ανάγκες χρηματοδότησης.
3. Το εξωτερικό χρέος θα αναδιαρθρωθεί ώστε να μειωθούν οι δημοσιονομικές υποχρεώσεις.
4. Μια τρίτη χώρα θα μπορούσε να προσκληθεί για να μοιραστεί το βάρος της  διάσωσης.
Συμπερασματικά, η Goldman Sachs εκτιμά ότι θα βρεθεί μια συμβιβασιτική λύση για το κυπριακό ζήτημα.
Υπενθυμίζεται ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfang Schaeuble φέρεται να δήλωσε προ διημέρου ότι επιθυμεί τη συμμετοχή της Ρωσίας στο πακέτο διάσωσης.
«Η Ρωσία να λάβει μέρος στο πακέτο διάσωσης για την Κύπρο. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι περιμένουν η Ρωσία να στηρίξει μια λύση για την διάσωση της Κύπρου», σύμφωνα με τον Γερμανό αξιωματούχο, όπως δήλωσε βουλευτής του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών, σύμφωνα  με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.
Η διάσωση της Κύπρου, που θα είναι και η 5η διάσωση από το ξέσπασμα της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο, έως ότου ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις των κυπριακών αρχών με τους εκπροσώπους της Τρόικα.
Σύμφωνα με τον ίδιο,  δεν έχει οριστικοποιηθεί το ακριβές ύψος των χρηματοοικονομικών αναγκών της Κύπρου.
Υπενθυμίζεται ότι οι Γερμανοί βουλευτές έχουν εκφράσει την ανησυχία τους το τελευταίο διάστημα σχετικά με την κυπριακή διάσωση, απευθύνοντας κατηγορίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος από Ρώσους μεγιστάνες στην Κύπρο κι απειλούν να μην εγκρίνουν το πακέτο βοήθειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης