Οι αγορές αναμένουν σχεδόν δύο μειώσεις επιτοκίων για το υπόλοιπο του 2024
Η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια από τα υψηλά επίπεδα ρεκόρ τον περασμένο μήνα, σε μια κίνηση που ακόμη και ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θεώρησαν βιαστική και η τράπεζα είναι πιθανό να είναι πιο προσεκτική όσον αφορά ένα επόμενο βήμα, δεδομένου του επίμονα υψηλού εγχώριου πληθωρισμού και της αύξησης των μισθών.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, θα προσπαθήσει να ισορροπήσει, υποστηρίζοντας ότι οι πιέσεις στις τιμές μειώνονται όπως αναμενόταν, αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν, οπότε χρειάζονται περισσότερα στοιχεία προτού οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πατήσουν ξανά τη σκανδάλη. Δεδομένου ότι η Lagarde έχει ήδη επικοινωνήσει αυτό το μήνυμα τις εβδομάδες που προηγούνται της συνεδρίασης, η προσοχή έχει ήδη μετατοπιστεί στον Σεπτέμβριο, γεγονός που υποδηλώνει ότι η συνεδρίαση πολιτικής της Πέμπτης μπορεί να είναι η πιο απλή από την εποχή πριν από την πανδημία.
«Η Lagarde θα αφήσει περισσότερες πόρτες ανοιχτές συνεχίζοντας να τονίζει την εξαρτώμενη από τα δεδομένα φύση της ΕΚΤ, καθιστώντας πολύ νωρίς για να δώσουμε πιο σταθερά μηνύματα για τις μελλοντικές συνεδριάσεις», δήλωσε ο οικονομολόγος της Nordea, Jan von Gerich.
Οι αγορές αναμένουν σχεδόν δύο μειώσεις επιτοκίων για το υπόλοιπο του έτους και λίγο περισσότερες από πέντε κινήσεις μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, μια άποψη που κανένας υπεύθυνος χάραξης πολιτικής δεν έχει αμφισβητήσει ανοιχτά τις τελευταίες εβδομάδες.
«Σύμφωνα με το κεντρικό μας σενάριο, η επόμενη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο και θα ακολουθήσει μια μακρά και σταδιακή σειρά μειώσεων των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης ανά τρίμηνο τον Δεκέμβριο, τον Μάρτιο, τον Ιούνιο κ.λπ. δηλαδή τους μήνες που θα παρουσιαστούν οι νέες μακροοικονομικές προβλέψεις», δήλωσε ο οικονομολόγος της UBS, Reinhard Cluse.
Αδύναμη ανάπτυξη, επίμονες τιμές
Η βασική ανησυχία της ΕΚΤ είναι ότι οι εγχώριες τιμές, ιδίως για τις υπηρεσίες, κινούνται πλάγια και η σχετικά γρήγορη αύξηση των μισθών απειλεί να διαιωνίσει τον πληθωρισμό πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ.
«Ο μεγαλύτερος ελέφαντας στο δωμάτιο είναι οι επίμονες τιμές των υπηρεσιών», δήλωσε ο Tomas Dvorak της Oxford Economics.
«Παραμένουμε λίγο πιο αισιόδοξοι για τις προοπτικές ... (επειδή) η επίμονη τάση του πληθωρισμού των υπηρεσιών δεν οφείλεται στην ισχυρή ζήτηση, αλλά μάλλον σε παράγοντες που υστερούν, όπως οι μισθοί», πρόσθεσε ο Dvorak.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών