Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η Intrum χάνει την αξιοπιστία της στους οίκους αξιολόγησης ενώ ήδη δηλητηριάζει την ελληνική κοινωνία – Γιατί την υποβαθμίζουν…

Η Intrum χάνει την αξιοπιστία της στους οίκους αξιολόγησης ενώ ήδη δηλητηριάζει την ελληνική κοινωνία – Γιατί την υποβαθμίζουν…
Υποβαθμίσεων και προβλημάτων συνέχεια…
Σχετικά Άρθρα
Έχοντας χάσει την αξιοπιστία της στην ελληνική τραπεζική αγορά και στον κλάδο διαχείρισης των NPEs, η Intrum συνεχίζει στον ίδιο ολισθηρό κατήφορο, αφού συνεχώς υποβαθμίζεται από τους οίκους αξιολόγησης.
Παρά το ανηλεές κυνήγι των δανειοληπτών, με πρακτικές τουλάχιστον αθέμιτες, η αστήρικτη κεφαλαιακή διάρθρωση, η υψηλή μόχλευση και τα διοικητικά λάθη έχουν οδηγήσει σε ένα χορό υποβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης, που έχουν βυθίσει την Intrum στον πάτο… ήτοι στην κατηγορία «σκουπίδι» (junk).
Με άλλα λόγια, το μέλλον του servicer τελεί εν αμφιβόλω... αφού βουλιάζει στα χρέη!
Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατη αξιολόγηση της Moody's, η Intrum AB -μητρική της Intrum Hellas- υποβαθμίστηκε σε Caa3 -από Caa2- για το μη εξασφαλισμένο χρέος, ενώ η πιστοληπτική ικανότητα ορίστηκε σε Caa2 -από Caa1.
Μάλιστα, οι προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook) είναι «υπό εξέλιξη».
Σύμφωνα με τoν αμερικανικό, η υποβάθμιση αντανακλά την άποψη ότι μετά την αναδιάρθρωση και τη μερική πώληση χαρτοφυλακίου στην Cerberus με μείωση του EBITDA σε περίπου 10,5 δισεκ. SEK μέχρι το τέλος του έτους 2024, η κεφαλαιακή διάρθρωση της εταιρείας θα παραμείνει αστήρικτη.
Λαμβάνοντας υπόψη το ονομαστικό χρέος 57,7 δισ. SEK από το δεύτερο τρίμηνο του 2024 -μειωμένο μερικώς κατά 7,2 δισ. SEK έσοδα από την πώληση στην Cerberus- ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης αναμένει η μόχλευση (ακαθάριστο χρέος/EBITDA) να παραμείνει υψηλή γύρω στα 5,5-6x.
«Η αναδιάρθρωση, την οποία θεωρούμε ότι συνεχίζεται, θα υποστηρίξει τη φιλόδοξη στρατηγική επανατοποθέτηση της Intrum.
Για την επίτευξη των οικονομικών της στόχων το 2025-2026 πιθανότατα θα απαιτηθεί σημαντική αύξηση του όγκου των υπηρεσιών, παράλληλα με την επιτυχή εφαρμογή σημαντικών μέτρων μείωσης του κόστους.
Η υπό εξέλιξη προοπτική αντικατοπτρίζει τις αβεβαιότητες σχετικά με τους κινδύνους εκτέλεσης της στρατηγικής τροποποίησης του επιχειρηματικού της μοντέλου από την Intrum προς μια εταιρεία είσπραξης χρεών που εστιάζει στην εξυπηρέτηση του κεφαλαίου», σχολιάζει η Moody's.

Βαρύς ο πέλεκυς από Fitch & S&P

Προηγουμένως (14/7), βαρύς είχε πέσει ο πέλεκυς της Fitch Ratings, που μείωσε την πιστοληπτική ικανότητα της Intrum στο CC, από CCC.
Συγκεκριμένα, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε σε CC από CCC την αξιολόγηση, δύο μόλις επίπεδα -μεσολαβεί το C- από το καθεστώς περιορισμένης χρεοκοπίας (Restricted Default, RD).
Η υποβάθμιση έλαβε χώρo μετά την ανακοίνωση της Intrum ότι έχει συνάψει δεσμευτική συμφωνία με την πλειοψηφία των ομολογιούχων της και αντανακλά τον αυξημένο κίνδυνο αναδιάρθρωσης των εκκρεμών ομολόγων, η οποία θα μπορούσε να εκληφθεί ως προβληματική ανταλλαγή χρέους, σύμφωνα με τη Fitch.
«Η Intrum έχει αποπληρώσει το ομόλογό της 469 εκατ. ευρώ που έληγε στις 15 Ιουλίου 2024.
Ωστόσο, πιστεύουμε ότι είναι πιθανή μια επικείμενη αθέτηση υποχρεώσεων κάποιου είδους σύμφωνα με τα κριτήριά μας, καθώς η υψηλή μόχλευση της Intrum, σε συνδυασμό με περιορισμένη πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές και η προτεινόμενη αναδιάρθρωση του χρέους, θα έχουν ως αποτέλεσμα σημαντική μείωση των όρων για τους πιστωτές.
Η Intrum βρίσκεται σε συζητήσεις με τους πιστωτές της από την ανακοίνωσή της στις 14 Μαρτίου 2024 ότι είχε διορίσει χρηματοοικονομικούς συμβούλους για να αντιμετωπίσουν τη δομή του χρέους της», αναφέρεται στην έκθεση.
Σε CCC (από Β) υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Intrum AB η S&P, διατηρώντας, μάλιστα, σε αρνητικές τις προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook).
Με άλλα λόγια, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης «βλέπει» ως μία μεγάλη πιθανότητα την αθέτηση πληρωμής από τη σουηδική εταιρεία διαχείρισης δανείων, καθώς στο κατώτατο σημείο της «junk» βαθμολογίας, το μόνο που ακολουθεί είναι η περιορισμένη χρεοκοπία (SD) ή η χρεοκοπία (D).
«Η Intrum ανακοίνωσε πρόσφατα τη διαδικασία αναχρηματοδότησης και αναθεώρησε το επιχειρηματικό της σχέδιο για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Κατά τη γνώμη μας, οι προτεινόμενοι όροι υποδηλώνουν αυξημένη πιθανότητα να θεωρήσουμε τη συναλλαγή ως προβληματική, καθώς θεωρούμε ότι οι επενδυτές δεν θα αποζημιωθούν επαρκώς για την ανταλλαγή με αυτούς τους όρους», σχολιάζει η S&P.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης