Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Επενδυτική ευκαιρία η μετοχή της Metlen – Τα EBITDA ξεπέρασαν τις προβλέψεις

Morgan Stanley: Επενδυτική ευκαιρία η μετοχή της Metlen – Τα EBITDA ξεπέρασαν τις προβλέψεις
Το β' εξάμηνο του 2024 αναμένεται ισχυρό
Σχετικά Άρθρα
Ως επενδυτική ευκαιρία αποτιμά τη μετοχή της Metlen η Morgan Stanley (MS) στην ανάλυσή της μετά τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου 2024.
Η MS αναφέρει ότι διαπραγματεύεται με τα αναμενόμενα μεγέθη του 2025, 5,4 φορές της σχέσης EV/EBITDA που είναι σε discount έναντι των ομοειδών εταιρειών κοινής ωφέλειας, η σχέση των οποίων είναι στα 7,4 και αντίστοιχα του κλάδου του αλουμινίου που το EV/EBITDA είναι 6.
Παρά ταύτα, το σχόλιο αναφέρει ότι το EBITDA διαμορφώθηκε 4% χαμηλότερα από το υψηλότερο εύρος των προσδοκιών που ήταν τα 494 εκατ. και 3% υψηλότερα από το consensus που ήταν 458 εκατ.
Όπως είναι γνωστό το EBITDA ανήλθε σε 474 εκατ.
Από τον κλάδο της ενέργειας, το EBITDA από τις θερμικές μονάδες και την προμήθεια ξεπέρασε τις προσδοκίες, ενώ οι ΑΠΕ, η προμήθεια φυσικού αερίου και το trading, όπως και η ολοκλήρωση project υστέρησε έναντι των εκτιμήσεων.
Το EBITDA της μεταλλουργίας στα 142 εκατ. ευρώ είναι σύμφωνο με τις εκτιμήσεις της ανάλυσης της Morgan Stanley.
Η Μetlen παραμένει ένας μηχανισμός αναπτυσσόμενης κερδοφορίας με το EBITDA του α’ εξαμήνου να ανεβαίνει 8% σε ετήσια βάση παρά το αδύναμο β’ τρίμηνο του 2024 όπου τα κέρδη ήταν 222 εκατ. ευρώ.
Αντίστοιχα, η καθαρή κερδοφορία του α΄ εξαμήνου στα 282 εκατυπερέβη κατά 6% το consensus, όμως βρέθηκε χαμηλότερα από την εκτίμηση της MS που ήταν 299 εκατ.
Το καθαρό χρέος εξαιρουμένων των χρηματοδοτήσεων που προϋποθέτουν συγκεκριμένες κερδοφορίες από κάποια projects  (non recourse) ανήλθε στο 1,774 δισ., 21% υψηλότερο από τις εκτιμήσεις της MS, ανεβάζοντας τον δείκτη καθαρού χρέους προς EBITDA στο 1,76 που παραμένει ένα ασφαλές επίπεδο.

Οι επιμέρους κλάδοι

Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024, η παραγωγή ήταν 2 TWh. Η Μ Renewables έχει ανεβάσει το χαρτοφυλάκιό της από ώριμα και σε λειτουργία έργα στα 10,6 GW. Από αυτά τα 900 MW είναι ήδη σε λειτουργία και 5,8 GW σε αρχικό στάδιο υλοποίησης. Στο διάστημα αυτό η Metlen πούλησε 531 MW φωτοβολταϊκών ακολουθώντας τον σχεδιασμό που προβλέπει 1 GW για το σύνολο του έτους.

Αισιοδοξία για το β’ εξάμηνο του 2024

Το β’ εξάμηνο του 2024 αναμένεται ισχυρό καθώς οι ενεργειακές τιμές ανεβαίνουν στην Ελλάδα, κατά δεύτερον βελτιώνεται το περιβάλλον για τις ΑΠΕ, ενώ επίσης ανεβαίνουν και τα premiums στον τομέα της μεταλλουργίας.
Η εισφορά η οποία τέθηκε πρόσφατα στους ηλεκτροπαραγωγούς δημιούργησε επιφυλάξεις  στους επενδυτές.
Από την άλλη πλευρά όμως η Metlen στον τομέα της λιανικής με την Protergia, διατηρώντας σταθερές τις τιμές του Αυγούστου για τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις στα επίπεδα Ιουλίου στα 91-160 ευρώ/MWh περιορίζει σημαντικά τις πιθανές φορολογικές επιπτώσεις.
Την ίδια ώρα ο κλάδος της ηλεκτροπαραγωής αναμένεται να αξιοποιήσει τις ανόδους στις τιμές.
Για το τρίτο τρίμηνο του 2024 οι προβλέψεις για το EBITDA του κλάδου της ηλεκτροπαραγωγής βασίζεται σε ένα συντηρητικό περιθώριο 25 ευρώ/MWh.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης