Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Σε πανικό οι ΗΠΑ για την αποδολαριοποίηση - Mήνυμα σε Ρωσία, Κίνα, Ινδία: Θα σας γυρίσει μπούμερανγκ

Σε πανικό οι ΗΠΑ για την αποδολαριοποίηση - Mήνυμα σε Ρωσία, Κίνα, Ινδία: Θα σας γυρίσει μπούμερανγκ
Ο ιδρυτής της CPM Group προειδοποιεί ότι η απο-δολαριοποίηση είναι ένας «μύθος» και ένα «κακόγουστο αστείο»
Σχετικά Άρθρα
Σε... τρομοκρατικές δηλώσεις σχετικά με τη αποδολαριοποίηση, προέβη ο ιδρυτής της CPM Group, Jeffrey Christian, κάνοντας λόγο για μια... μόδα, μπορεί σύντομα να γυρίσει μπούμερανγκ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η απομάκρυνση από το δολάριο θα μπορούσε να προκαλέσει πλήγματα στις οικονομίες της Ρωσίας, της Κίνας και της Ινδίας.
Παρά το συνεχιζόμενο κίνημα, η κυριαρχία του δολαρίου μάλλον δεν πρόκειται να εξαφανιστεί, δεδομένου του πόσο διάχυτο είναι το δολάριο στις χρηματοπιστωτικές αγορές, δήλωσε στο Business Insider σε συνέντευξή του.
«Θα έλεγα ότι η αποδολαριοποίηση είναι ένα όνειρο που κάποιοι από εμάς έχουν», δήλωσε ο Christian. «Είναι η ιδέα της μετάβασης σε αυτό το πολυεθνικό νομισματικό καθεστώς. Είναι μια σπουδαία ιδέα, αλλά η υλικοτεχνική υποδομή για να συμβεί είναι εξαιρετικά τρομακτική, επειδή όλες οι κυβερνήσεις και οι χώρες θα πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τα νομίσματα» τόνισε ο ίδιος.

Τίποτα άλλο παρά ένα σύνθημα

Ο Christian συγκαταλέγεται σε μια ομάδα σκεπτικιστών της απο-δολαριοποίησης στη Wall Street, οι οποίοι έχουν παραμερίσει την τάση αυτή ως κάτι περισσότερο από ένα... τσιτάτο. Η απο-δολαριοποίηση είναι ένας «μύθος», «ανούσια» και ένα «κακόγουστο αστείο», είπε ο Christian στους πελάτες του σε μια παρουσίαση νωρίτερα φέτος, προσθέτοντας ότι δεν παίρνει πολύ σοβαρά τους φόβους για την εκτόπιση του δολαρίου από άλλο νόμισμα. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι οι χώρες που είναι «ανένδοτες» στο να μην χρησιμοποιούν το δολάριο αντιμετωπίζουν μια σειρά από οικονομικές συνέπειες, είπε στο Business Insider, επισημαίνοντας τρεις συνέπειες συγκεκριμένα:

1. Θέματα πληρωμών

Πρώτον, τα κράτη που προχωρούν σε απο-δολαριοποίηση διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αντιμετωπίσουν προβλήματα πληρωμών, δήλωσε ο Christian. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην Ινδία, που επέμενε να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο σε ρουπίες και ντιρχάμ -το νόμισμα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων- πέρυσι. Οι traders δήλωσαν ότι αυτό προκάλεσε την επιστροφή τουλάχιστον επτά πλοίων με προορισμό την Ινδία που μετέφεραν πετρέλαιο στη Ρωσία, όπως ανέφερε αρχικά το Reuters.
Οι διαμάχες για τις πληρωμές πηγάζουν από το γεγονός ότι τα άλλα νομίσματα δεν είναι σχεδόν τόσο ρευστά όσο το δολάριο, καθώς το δολάριο χρησιμοποιείται τόσο ευρέως στις παγκόσμιες αγορές και κατέχεται από τις κεντρικές τράπεζες.
Σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, το δολάριο χρησιμοποιήθηκε στο 88% του συνόλου των ημερήσιων συναλλαγματικών συναλλαγών τον Απρίλιο του 2022 και αντιπροσώπευε το 54% του συνόλου των συναλλαγματικών αποθεμάτων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Άλλα νομίσματα, όπως το γουάν της Κίνας, δεσμεύονται από αυστηρά capital controls, που τα καθιστούν επίσης λιγότερο ρευστά και, ως εκ τούτου, λιγότερο ελκυστικά από το δολάριο, δήλωσε ο Κρίστιαν. Είναι επίσης δύσκολο να αυξηθεί γρήγορα η ρευστότητα ενός νομίσματος χωρίς να προκληθεί υψηλός πληθωρισμός, σημείωσε.
«Υπάρχει πολύς κόσμος που διστάζει να κάνει συναλλαγές και να διατηρεί αποθέματα και πλούτο και τραπεζικούς λογαριασμούς στο γουάν, επειδή δεν είναι ένα πλήρως ελεύθερα κινούμενο νόμισμα. Έτσι, υπάρχουν όρια σε αυτό», πρόσθεσε.

2. Περιορισμένο εμπόριο

Δεύτερον, οι χώρες που προσπαθούν να καταργήσουν σταδιακά το δολάριο θα μπορούσαν να πνίξουν τις εισαγωγές και τις εξαγωγές τους. Και πάλι, αυτό συμβαίνει επειδή το δολάριο είναι το πιο διαδεδομένο νόμισμα στον κόσμο - και η μη χρήση αυτού του νομίσματος θα μπορούσε να περιορίσει το εύρος των εμπορικών εταίρων ενός έθνους, γεγονός που επηρεάζει επίσης την οικονομική ανάπτυξη, δήλωσε ο Christian.
Η Ρωσία αποτελεί ένα τέτοιο παράδειγμα. Η χώρα «απαρνήθηκε» το δολάριο αφού της επιβλήθηκαν δυτικές κυρώσεις το 2022. Ωστόσο, όπως δήλωσε στο Business Insider ένας οικονομολόγος του UC-Berkeley, η αποχή από το δολάριο μόνο απομονώνει περαιτέρω τη χώρα από τις διεθνείς αγορές, γεγονός που θα μπορούσε να αποδυναμώσει ακόμη περισσότερο τη ρωσική οικονομία.

3. Χαμένη αξία

Τρίτον, οι κεντρικές τράπεζες διακινδυνεύουν να κάνουν μια «κακή επένδυση» κρατώντας άλλα νομίσματα, καθώς το δολάριο είναι μια ανώτερη αποθήκη αξίας, δήλωσε ο Christian. Σύμφωνα με τον δείκτη δολαρίου ΗΠΑ, ο οποίος σταθμίζει το δολάριο έναντι ενός καλαθιού ξένων νομισμάτων, το δολάριο έχει ανατιμηθεί περίπου 40% από το χαμηλό του σημείο το 2011. Εν τω μεταξύ, νομίσματα όπως το γουάν έχουν υποτιμηθεί έναντι του δολαρίου την τελευταία δεκαετία.
«Το δολάριο ήταν πολύ ισχυρό τα τελευταία 20 χρόνια. Και έτσι, κάνετε κακές επενδύσεις», δήλωσε ο Christian για τις κεντρικές τράπεζες που επιλέγουν να αποβάλουν τα αποθέματά τους σε δολάρια.
Ο Christian δεν βλέπει επίσης «πάρα πολλές» χώρες στον κόσμο να απο-δολαριοποιούνται σε ευρεία κλίμακα, εκτός από εξαιρέσεις όπως η Ρωσία, όπου οι γεωπολιτικές εντάσεις με τις ΗΠΑ έχουν επηρεάσει την οικονομική πολιτική.
Δεδομένου ότι το δολάριο χρησιμοποιείται τόσο ευρέως στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ο ίδιος εκτιμά ότι θα χρειαστούν δεκαετίες για να εκτοπιστεί το δολάριο, αν αυτό συμβεί ποτέ. Αυτή είναι παρόμοια με την άποψη άλλων ειδικών σε θέματα νομισμάτων, οι οποίοι λένε ότι η επικράτηση του δολαρίου θα πάρει πολύ χρόνο για να ανατραπεί λόγω της φήμης του ως ασφαλούς καταφυγίου.
«Υπάρχουν αυτά τα τεράστια εμπόδια προς ένα λιγότερο εξαρτώμενο από το δολάριο διεθνές νομισματικό καθεστώς. Δεν είναι αδύνατο, αλλά είτε θα χρειαστούν δεκαετίες για να πραγματοποιηθεί είτε θα έρθει στο τέλος μιας τεράστιας παγκόσμιας οικονομικής και χρηματοπιστωτική κατάρρευση, την οποία δεν βλέπω να συμβαίνει», δήλωσε ο Christian.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης