Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η δολοφονία Haniyeh ήταν πλήγμα αλλά δεν μπορεί να καταστρέψει τη Hamas, οι ιδέες δεν πεθαίνουν ποτέ - Ποιοι είναι oι πιθανοί διάδοχοι

Η δολοφονία Haniyeh ήταν πλήγμα αλλά δεν μπορεί να καταστρέψει τη Hamas, οι ιδέες δεν πεθαίνουν ποτέ - Ποιοι είναι oι πιθανοί διάδοχοι
Η Hamas θα επιβιώσει από τον θάνατο του ηγέτη, όπως έχει κάνει πολλές φορές στο παρελθόν
Η δολοφονία του ηγέτη της Hamas, Ismail Haniyeh, την Τετάρτη 31 Ιουλίου πιθανότατα θα προσφέρει την ώθηση που αναζητούσε απεγνωσμένα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu σε αυτόν τον 10μηνο άνευ προηγουμένου γενοκτόνο πόλεμο κατά των Παλαιστινίων - ή έτσι μπορεί να φαίνεται.
Για τη Hamas, και πολλοί Παλαιστίνιοι θα συμφωνούσαν μαζί τους, το να γίνει κανείς μάρτυρας δεν είναι απώλεια.
Στο ισλαμικό δόγμα, είναι ένα από τα δύο επιτυχημένα αποτελέσματα στον αγώνα για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη. Tο άλλο είναι η νίκη.
Όταν το Κίνημα Ισλαμικής Αντίστασης, η Hamas, γεννήθηκε από τη μήτρα της οργάνωσης της Παλαιστινιακής Μουσουλμανικής Αδελφότητας τον Δεκέμβριο του 1987, o Haniyeh ήταν ένα νεαρό στέλεχος, που κόντευε να κλείσει τα 25.
Από τη γέννησή του στις 23 Δεκεμβρίου 1962 σε μια οικογένεια προσφύγων που εγκατέλειψε την πατρίδα της στην Παλαιστίνη, κοντά στην πόλη Ashkelon κατά τη διάρκεια της Nakba του 1948, μεγάλωσε και έζησε στον προσφυγικό καταυλισμό Al-Shati στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας.
Ήταν μαθητής στα σχολεία Unrwa στη Γάζα. Απέκτησε δεύτερο σχολικό πιστοποιητικό από το Ινστιτούτο Al-Azhar και στη συνέχεια εντάχθηκε στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο στη Γάζα.
Κατά τη διάρκεια της φοίτησής του στο πανεπιστήμιο, όπου σπούδασε Αραβική Φιλολογία, εντάχθηκε στη Μουσουλμανική Αδελφότητα.
Η αποφοίτησή του από το πανεπιστήμιο το καλοκαίρι του 1987 επρόκειτο σύντομα να ακολουθηθεί από την έκρηξη της Παλαιστινιακής Ιντιφάντα και τη γέννηση της Hamas.
Κρατήθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις για πολλές σύντομες περιόδους το 1987 και το 1988.
Ένα χρόνο αργότερα συνελήφθη εκ νέου και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τριών ετών.
Μετά την απελευθέρωσή του, οι Ισραηλινοί τον συνέλαβαν ξανά τον χειμώνα του 1992 και τον απέλασαν μαζί με περισσότερους από 400 ανώτερους ηγέτες και ακτιβιστές της Hamas στον Νότιο Λίβανο.

Ενωτική φιγούρα

Από νεαρή ηλικία, ο Haniyeh αποδείχθηκε λαμπρός ρήτορας, βασικό χαρακτηριστικό ηγετικό χαρακτηριστικό της αραβικής κουλτούρας.
Ήταν γνωστός για την αγάπη του για την ποίηση. Ωστόσο, άρχισε να αποκτά φήμη όταν, μετά την απελευθέρωση του σεΐχη Ahmad Yassin, συνιδρυτή της Hamas και την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας το 1997 κατά της ζωής του ηγέτη της Hamas στην Ιορδανία, Khaled Meshaal, ο Haniyeh διορίστηκε διευθυντής γραφείου και προσωπικός βοηθός του Σεΐχη Yassin.
Οι συνομήλικοι και οι σύντροφοι του Haniyeh θα συμφωνούσαν ότι ήταν μια ενωτική φιγούρα.
Στους κύκλους της Hamas, δεν θεωρήθηκε ως αμφιλεγόμενος αλλά μάλλον εκπρόσωπος μιας μετριοπαθούς, κυρίαρχης, μέσης τάσης μέσα στο κίνημα.
Αυτό ήταν που τον ανέβασε στις κορυφαίες τάξεις του κινήματος, όταν μια σειρά από δολοφονίες εξάλειψε μια ολόκληρη γενιά ιδρυτών και ηγετών, συμπεριλαμβανομένων των: Imad Aqil στις 24 Νοεμβρίου 1993. Yahya Ayyash στις 5 Ιανουαρίου 1996• Jamal Salim and Jamal Mansur στις 31 Ιουλίου 2001• Mahmud Abu Hannud στις 23 Νοεμβρίου 2001• Salah Shehadah στις 22 Ιουλίου 2002• Ibrahim al-Maqadma στις 8 Μαρτίου 2003• Isma'il Abu Shanab στις 21 Αυγούστου 2003• Sheikh Ahmad Yassin στις 21 Μαρτίου 2004• Abd Al-Aziz al-Rantisi στις 17 Απριλίου 2004• και, πιο πρόσφατα, ο Saleh al-Arouri στις 2 Ιανουαρίου 2024.
Όταν οι Ισραηλινοί επιχείρησαν να δολοφονήσουν τη ζωή του Σεΐχη Yassin για πρώτη φορά στις 6 Σεπτεμβρίου 2003, ο Haniyeh ήταν μαζί του και οι δύο άνδρες υπέστησαν ελαφρά τραύματα.
Ο Σεΐχης Yassin σκοτώθηκε σε μια δεύτερη απόπειρα έξι μήνες αργότερα, αμέσως μετά την αυγή, καθώς έφευγε από το τζαμί.

Οι ιδέες δεν πεθαίνουν ποτέ

Τον Ιανουάριο του 2006, η Hamas συμμετείχε στις παλαιστινιακές βουλευτικές εκλογές και τις κέρδισε.
Ο Haniyeh ήταν ηγέτης του μπλοκ της Hamas, που είχε 76 από τα 132 μέλη του νομοθετικού συμβουλίου.
Σύντομα του ζητήθηκε από τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής (PA) Mahmood Abbas να σχηματίσει την παλαιστινιακή κυβέρνηση στη Λωρίδα της Γάζας και στην Κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Ωστόσο, τον επόμενο χρόνο, οι εντάσεις μεταξύ της Hamas και της Fatah υπό την ηγεσία του Abbas κλιμακώθηκαν.
Ένας πόλεμος ξέσπασε στη Γάζα, και το αποτέλεσμα ήταν η Γάζα να καταλήξει υπό τον έλεγχο της Hamas και η Δυτική Όχθη υπό τον έλεγχο της Fatah.
Στις 6 Μαΐου 2017, ο Haniyeh εξελέγη από τη Shura της Hamas ως αρχηγός του πολιτικού γραφείου του κινήματος, αντικαθιστώντας τον Khaled Meshaal, ο οποίος κατείχε αυτήν τη θέση από το 1995.
Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε στις 31 Ιανουαρίου 2018 ότι προσθέτει το όνομα του Haniyeh στον κατάλογο με τους τρομοκράτες…
Τα ξημερώματα της Τετάρτης, το Ιράν ανακοίνωσε ότι o Haniyeh δολοφονήθηκε.
Η Hamas κατηγόρησε το Ισραήλ για τη δολοφονία.
Είναι απίθανο η απομάκρυνση του Haniyeh από τη σκηνή να επηρεάσει αρνητικά τη Hamas, ένα κίνημα με θεσμούς, του οποίου ηγούνται εκλεγμένοι αξιωματούχοι.
Όπως σημειώθηκε νωρίτερα, η Hamas έχει δει πολλούς από τους κορυφαίους ηγέτες της να δολοφονούνται, ωστόσο συνέχισε να αποκτά ισχύ και δημοτικότητα.
Η Hamas είναι ένα κίνημα που βασίζεται σε μια ιδέα, και η ιδέα δεν πεθαίνει ό,τι κι αν γίνει.
Ωστόσο, το ερώτημα που θα θέσουν πολλοί είναι: πώς είναι δυνατόν να είναι τόσο διάτρητο το ιρανικό κράτος και ποια θα είναι η απάντησή του σε αυτήν τη σοβαρή παραβίαση της ασφάλειάς του.

Ερωτήματα για τη διαδοχή

Η δολοφονία, αναπόφευκτα, θα εγείρει ερωτήματα σχετικά με την τύχη των διαπραγματεύσεων για την κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ.
Είναι πολύ απίθανο η Hamas να αποφασίσει να κλείσει το υπάρχον κανάλι, γιατί πιθανότατα αυτό θα ήλπιζε να πετύχει ο Netanyahu.
Η ηγεσία της Hamas, τόσο στη Γάζα όσο και στη διασπορά, αντιλαμβάνεται ότι το ισραηλινό κατεστημένο είναι τώρα πιο διχασμένο για τον πόλεμο στη Γάζα από ό,τι πριν από αρκετούς μήνες.
Ο Netanyahu, ξεκάθαρα, δεν θέλει να δει το τέλος του πολέμου μέχρι να σταματήσει η Hamas και η Γάζα να βρίσκεται υπό τον άμεσο έλεγχο της κυβέρνησης συνασπισμού του.
Δεν νοιάζεται για τους ομήρους.
Η Hamas θα πόνταρε στο να υπάρξουν και άλλες ρωγμές στο σιωνιστικό κατεστημένο.
Πριν από τη δολοφονία του, ο Haniyeh είχε δύο αναπληρωτές, τον Mousa Abu Marzouq και τον Khalil al-Hayya.
Αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα σε έναν από τους δύο άνδρες να ανατεθεί η ευθύνη για τη διεύθυνση του πολιτικού γραφείου.
Το κίνημα υποτίθεται ότι θα προετοιμαζόταν για έναν ακόμη γύρο εκλογών φέτος, αν δεν γινόταν πόλεμος.
Εάν επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης πυρός κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον, η διεξαγωγή εκλογών μπορεί να καταστεί εφικτή.
Οι υποψήφιοι μπορεί να μην περιορίζονται στα ιστορικά πρόσωπα, αλλά ο Khaled Meshaal παραμένει μεταξύ εκείνων που είναι οι πιο χαρισματικοί και πιο πιθανό να συγκεντρώσουν ομοφωνία μέσα στο κίνημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης