Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Προσοχή στο «buy the dip», κίνδυνος για περαιτέρω πτώση στη Wall Street: Η προειδοποίηση των επενδυτικών οίκων για το sell off

Προσοχή στο «buy the dip», κίνδυνος για περαιτέρω πτώση στη Wall Street: Η προειδοποίηση των επενδυτικών οίκων για το sell off
H Wall Street μπήκε στον Αύγουστο καταγράφοντας σημαντικές απώλειες, καθώς τα νέα στοιχεία προκάλεσαν φόβους για επιδείνωση του οικονομικού outlook
Σχετικά Άρθρα

Μήνυμα για να τηρήσουν μια πιο προσεκτική προσέγγιση στο sell off των διεθνών χρηματιστηρίων, απευθύνουν προς τους επενδυτές οι επενδυτικοί οίκοι, προειδοποιώντας ότι ίσως είναι πολύ νωρίς για να αγοράσουν στη βουτιά (buy the dip), δεδομένου ότι οι μετοχές «φαίνονται ευάλωτες σε περαιτέρω πτώση».
Οι αμερικανικές μετοχές ξεκίνησαν τον Αύγουστο με σημαντικές απώλειες, καθώς νέα στοιχεία προκάλεσαν φόβους για επιδείνωση του οικονομικού outlook. Οι αρχικές αιτήσεις ανεργίας αυξήθηκαν περισσότερο από τον Αύγουστο του 2023. Ο δείκτης μεταποίησης ISM, ένα βαρόμετρο της εργοστασιακής δραστηριότητας στις ΗΠΑ, διαμορφώθηκε στο 46,8%, χειρότερα του αναμενόμενου και σημάδι οικονομικής συρρίκνωσης. Τα αδύναμα στοιχεία έκαναν τους επενδυτές να ανησυχούν ότι η Fed ενδεχομένως να είναι πίσω από την καμπύλη για τη μείωση των επιτοκίων για την αποτροπή μιας ύφεσης.
Εν τω μεταξύ, οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχωρούσαν περίπου 1,6% το πρωί της Παρασκευής (2/8/2024), ακολουθώντας την πτώση της Wall Street. Στην Ασία, οι δείκτες αναφοράς της Ιαπωνίας σημείωσαν πτώση άνω του 5% την Παρασκευή, με τον δείκτη Nikkei να σημειώνει τη χειρότερη ημέρα των τελευταίων τεσσάρων και πλέον ετών, ανέφερε το Reuters.
Ο Cedric Chehab από την BMI δήλωσε ότι ένας συνδυασμός παραγόντων παίζει ρόλο εν μέσω του θλιβερού κλίματος της αγοράς. Ωστόσο, επέμεινε ότι «διορθώσεις όπως αυτή είναι απολύτως φυσιολογικές».
«Το sell off ξεκίνησε πριν από περίπου μιάμιση εβδομάδα, αλλά στη συνέχεια άρχισε να κλιμακώνεται προς τα κάτω στα μέσα αυτής της εβδομάδας. Αυτό προκλήθηκε από διάφορα πράγματα», δήλωσε ο Chehab μιλώντας στο CNBC.
«Πρώτα απ' όλα, η Τράπεζα της Ιαπωνίας (Bank of Japan) προκάλεσε την κατάρρευση του carry trade σε βραχυπρόθεσμη βάση. Είχαμε επίσης άσχημα στοιχεία για τη μεταποίηση από τις ΗΠΑ και ορισμένους υποδείκτες απασχόλησης που τρόμαξαν τις αγορές», συνέχισε. «Και στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της νύχτας, είδαμε μεγάλη μεταβλητότητα σε ορισμένα από τα σημαντικότερα κέρδη. Και όλα αυτά βοηθούν να ωθήσουν τις αγορές μετοχών, οι οποίες ήταν αρκετά ακριβές, ακόμη χαμηλότερα».
Ο Chehab δήλωσε ότι ένας παράγοντας που φαίνεται να ξεχνούν ορισμένοι επενδυτές είναι ότι υπάρχει συνήθως εποχιακή αύξηση της μεταβλητότητας στην αγορά μετοχών μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου.
«Έτσι, αυτό δεν πρέπει να είναι εντελώς απροσδόκητο, δεδομένων των ιστορικών μοτίβων γύρω από τις ημερολογιακές επιδράσεις στις αγορές μετοχών, ειδικά μετά το γεγονός ότι υπήρξε ένα τόσο μεγάλο ράλι στις αμερικανικές μετοχές και τις διεθνείς μετοχές».
Ερωτηθείς αν το sell off σημαίνει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να σκέφτονται να πατήσουν το κουμπί του πανικού, ο Chehab απάντησε: «Όχι, δεν το νομίζω. Και αυτό γιατί από τεχνική άποψη υπάρχει μεγάλη στήριξη, όσον αφορά τους κινητούς μέσους όρους και τα βασικά τεχνικά επίπεδα».
Πρόσθεσε, «διορθώσεις όπως αυτή είναι απολύτως φυσιολογικές, ιδίως όταν έχετε δυναμική που είναι υπερβολική προς τα πάνω».

Είναι πολύ νωρίς για το «buy the dip»

Οι αξιωματούχοι της Fed διατήρησαν την Τετάρτη τα επιτόκια σταθερά, αν και ο πρόεδρος της, Jerome Powell, έδωσε στους επενδυτές κάποιες ελπίδες, δηλώνοντας ότι μια μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο είναι στο τραπέζι.
Ο Shane Oliver από την AMP δήλωσε ότι μια διόρθωση φαίνεται να βρίσκεται σε εξέλιξη. «Οι μετοχές ανέβηκαν στα ύψη τον Ιούλιο λόγω των καλύτερων ειδήσεων για τον πληθωρισμό, της αυξανόμενης αισιοδοξίας για τα μελλοντικά χαμηλότερα επιτόκια και της αισιοδοξίας για τα κέρδη που σχετίζονται με την πληροφορική και την τεχνητή νοημοσύνη», δήλωσε ο Oliver σε ενημερωτικό σημείωμα που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή. Σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ η άποψη της AMP είναι ότι τα μελλοντικά χαμηλότερα επιτόκια θα ενισχύσουν πιθανώς τις μετοχές κατά τους επόμενους έξι έως 12 μήνες, με την προϋπόθεση ότι θα αποφευχθεί η ύφεση, οι διεθνείς μετοχές «φαίνονται ευάλωτες σε περαιτέρω πτώση, γεγονός που υποδηλώνει ότι είναι πολύ νωρίς για να "αγοράσουμε τη βουτιά"».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης