Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Με πολιτικά ελατήρια, η Standard and Poor's θέτει σε καθεστώς αξιολόγησης για αναβάθμιση το ελληνικό χρηματιστήριο

Με πολιτικά ελατήρια, η Standard and Poor's θέτει σε καθεστώς αξιολόγησης για αναβάθμιση το ελληνικό χρηματιστήριο
Το 2025, η τελική απόφαση για την επάνοδο του Χρηματιστηρίου Αθηνών στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών
Σχετικά Άρθρα
Εν μέσω χάους στις αγορές κι ενώ η Morgan Stanley Capital International (MSCI) δεν έχει προβεί σε καμία αλλαγή της αξιολόγησης για το ελληνικό χρηματιστήριο, ο αμερικανικός οίκος Standard and Poor's, που έχει πολύ χαμηλότερη βαρύτητα σε σχέση με τον MSCI, αποφάσισε να θέσει σε διαδικασία αξιολόγησης το Χρηματιστήριο Αθηνών για αναβάθμιση από emerging (αναδυόμενη) σε ώριμη (development) αγορά.
Ωστόσο, ο δείκτης βαρόμετρο είναι ο δείκτης Morgan Stanley Capital International, για τον το οποίο το ΒΝ έχει επισημάνει ότι αναμένεται αναβάθμιση το 2025 με αρχές του 2026.
Στο πλαίσιο αυτό, η σημερινή κίνηση του S&P (που σημειωτέον έχει συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση) δημιουργεί πλήθος ερωτημάτων, ως προς τα κίνητρα.

H ανακοίνωση του ΧΑ για τον οίκο αξιολόγησης S&P

Πιο αναλυτικά το Χρηματιστήριο Αθηνών, αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση: «Σύμφωνα με την πρόσφατη ετήσια ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης S&P DJI για την κατάταξη των χρηματιστηριακών αγορών, το Χρηματιστήριο Αθηνών περιλαμβάνεται στη λίστα παρακολούθησης (watchlist) του 2025, οπότε και θα ληφθεί η τελική απόφαση για την επάνοδό του στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών.
Ο διεθνής οίκος επισημαίνει την ανάγκη ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, κάνοντας ωστόσο αναφορά στη μέχρι τώρα θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Τέλος, υπογραμμίζει ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις στην εγχώρια αγορά και οικονομία μέχρι την ανακοίνωση της επόμενης ετήσιας αξιολόγησης το 2025».
Υπενθυμίζεται πως στην πρόσφατη ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα εξαμήνου, η διοίκηση της ΕΧΑΕ είχε πει απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, πως ως διοίκηση έκανε ό,τι χρειαζόταν να κάνει και εκπλήρωσε όλες τις προϋποθέσεις. Είχε πει επίσης πως πλέον ήταν στο χέρι των οίκων να βάλουν την αγορά σε watchlist και δεν ήταν στο χέρι της.

Το ελληνικό χρηματιστήριο – κακώς – ώριμη αγορά Νοέμβριο 2025 από MSCI

Πάντως, με βάση όλα τα μεγέθη, το ελληνικό χρηματιστήριο -κακώς- θα αναβαθμιστεί σε ώριμη αγορά. Κι αυτό διότι:

1)Τα υψηλά έτους για το 2024 ίσως τα έχουμε δει στις 1.500 μονάδες.
Η πρόσφατη διόρθωση δεν είναι σοβαρή διόρθωση και δεν πρέπει να λογίζεται ως διόρθωση εάν δεν φθάσει έως τις 1.300 μονάδες.
Θεωρούμε ότι εάν κρατήσουν οι 1.400 μονάδες κάθε άνοδος ευκαιρία για πωλήσεις.
Επίσης θεωρούμε ότι μια φυσιολογική διόρθωση έως τις 1.300 μονάδες και μια επιθετική διόρθωση με σκηνικό παγκόσμιου χάους τις 1.000 με 1.100 μονάδες.

2)Το ελληνικό χρηματιστήριο θα χάσει πολλά με την προσχεδιασμένη αναβάθμιση του σε ώριμη αγορά.
Ας υποθέσουμε ότι αυτό θα συμβεί Νοέμβριο 2025 ή Μάρτιο 2026.
Ας υποθέσουμε ότι θα φύγουν funds με επενδύσεις 8 με 9 δισεκ. και θα έρθουν funds για να επενδύσουν 10-12 δισεκ. την περίοδο της αναβάθμισης... 
Οι τζίροι θα καταστούν τεράστιοι αλλά το ελληνικό χρηματιστήριο θα είναι ακραία περιθωριακή αγορά ως ώριμη.
Ότι φθάσαμε στις 1.500 μονάδες ως αναδυόμενη θα πρέπει να αποδοθεί στην ασφάλεια του ευρώ περισσότερο παρά στην κατασκευασμένη δυναμική της ελληνικής αγοράς.

3)Καλύτερα πρώτος στο χωρίο – αναδυόμενη αγορά – παρά τελευταίος στην πόλη – ώριμη αγορά –
Κάτι τέτοιο ή περίπου τέτοιο θα ισχύσει και στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Θα αλλάξουν οι επενδυτές, θα έρθουν πιο μακροπρόθεσμοι σίγουρα αλλά και αυτή η εξέλιξη δεν διασφαλίζει την ανοδικότητα… θυμίζουμε ότι το χάος ξεκίνησε ως ώριμη αγορά για να υποβαθμιστεί το ελληνικό χρηματιστήριο σε αναδυόμενη αγορά.

4)Το BN δεν είναι τόσο αρνητικό στην μετατροπή του ελληνικού χρηματιστηρίου από αναδυόμενη σε ώριμη όπως στην επενδυτική βαθμίδα… αλλά θεωρούμε ότι τα ρίσκα για το ελληνικό χρηματιστήριο ως ώριμη αγορά θα εκτιναχθούν, είναι τέτοια η υφή της κατηγορίας.
Προφανώς ούτε λόγω για τα ειδικά βάρη της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, σε αυτό το σκέλος θα είμαστε παρωδία…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης