Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Στο παρά 1’ το ρολόι της Αποκάλυψης - Ωρολογιακή βόμβα 1,2 τρισ. χτυπάει στην αγορά κατοικίας στις HΠΑ και προκαλεί... τσουνάμι

Στο παρά 1’ το ρολόι της Αποκάλυψης - Ωρολογιακή βόμβα 1,2 τρισ. χτυπάει στην αγορά κατοικίας στις HΠΑ και προκαλεί... τσουνάμι
Όταν ένας μάντης αποκαλύπτει τα μελλούμενα, πάντα προσελκύει την προσοχή των ακροατών του
Οι Κασσάνδρες σπάνια έχουν την ευκαιρία να προβλέψουν σωστά δύο συνεχείς καταστροφές…
Ακόμη και η Κασσάνδρα της Τροίας δεν κατέγραψε στο ενεργητικό της αξιοσημείωτες προβλέψεις αφότου προφήτεψε την πτώση της πόλης της.
Ωστόσο, όταν ένας μάντης αποκαλύπτει τα μελλούμενα, πάντα προσελκύει την προσοχή των ακροατών του.
Χρόνια πριν από την οικονομική κρίση, ο David Burt διέγνωσε προβλήματα στην αγορά στεγαστικών δανείων υψηλού κινδύνου και άρχισε να στοιχηματίζει σε μια κρίση, κερδίζοντας πολλά χρήματα.
Τώρα ο Burt διευθύνει την DeltaTerra Capital, μια εταιρεία που ίδρυσε για να προειδοποιήσει τους επενδυτές για την επόμενη στεγαστική κρίση, που θα προκληθεί από την κλιματική αλλαγή.
Σε ένα διαδικτυακό σεμινάριο με δημοσιογράφους τον περασμένο μήνα, ο Burt υποστήριξε ότι οι κίνδυνοι πυρκαγιάς και πλημμύρας στις ΗΠΑ (αλλά και παντού στον κόσμο) είναι υποασφαλισμένοι κατά 28,7 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.
Ως αποτέλεσμα, περισσότερα από 17 εκατομμύρια σπίτια, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 19% της συνολικής αξίας των κατοικιών των ΗΠΑ, κινδυνεύουν να υποστούν καταστροφή αξίας 1,2 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.
«Δεν έχουμε να κάνουμε με νέα, παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση», είπε ο Burt, σημειώνοντας ότι η συνολική αγορά κατοικίας στις ΗΠΑ αξίζει περίπου 45 τρισεκατομμύρια δολάρια.
«Αλλά στις κοινότητες όπoυ θα υπάρξουν επιπτώσεις, η κατάσταση θα oμοιάζει με τη Μεγάλη Ύφεση».
Η εκτίμηση του Burt μπορεί στην πραγματικότητα να είναι συντηρητική.

First Street Foundation

H εταιρεία ερευνών για τους κλιματικούς κινδύνους First Street Foundation υπολόγισε πέρυσι ότι 39 εκατομμύρια σπίτια στις ΗΠΑ -σχεδόν τα μισά από όλες τις μονοκατοικίες στη χώρα- είναι υποασφαλισμένα έναντι φυσικών καταστροφών, συμπεριλαμβανομένων 6,8 εκατομμυρίων που βασίζονται σε κρατικές ασφαλιστικές εταιρείες έσχατης ανάγκης.
Το θέμα είναι ότι σε πολλά μέρη των ΗΠΑ, τα ασφάλιστρα δεν αντανακλούν τον κίνδυνο καταστροφών που τροφοδοτούνται από το κλίμα, ο οποίος αυξάνεται καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται.
Αριθμός ρεκόρ καιρικών καταστροφών στις ΗΠΑ (περίπου 28) πέρυσι προκάλεσε ζημιά 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων ή περισσότερο, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας.
Φέτος είναι σε ρυθμό για να καλύψει τουλάχιστον αυτό το ρεκόρ, με 15 τέτοια γεγονότα μέχρι στιγμής - ένας απολογισμός που δεν περιλαμβάνει ακόμη τον τυφώνα Beryl, ο οποίος μπορεί να έχει προκαλέσει ζημιά 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Φυσικές καταστροφές

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο απολογισμός από φυσικές καταστροφές έχει ξεπεράσει τα 120 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής φέτος, εκτίμησε αυτή την εβδομάδα η αντασφαλιστική εταιρεία Munich Re.
Μόνο 62 δισεκατομμύρια δολάρια από αυτά καλύφθηκαν από ασφάλιση, ποσοστό 70% υψηλότερο από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο.
Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ζημιάς συνέβη στις Ηνωμένες Πολιτείες και βάρυνε τους ιδιοκτήτες κατοικιών.
Οι ασφαλιστές αυξάνουν τα ασφάλιστρα ως απάντηση σε αυτές τις καταστροφές, αλλά και για να καλύψουν το αυξανόμενο κόστος της ανοικοδόμησης και της αγοράς της δικής τους ασφάλισης μέσω εταιρειών όπως η Munich Re.
Σύμφωνα με την S&P Global Market Intelligence, τα ασφάλιστρα για ιδιοκτήτες σπιτιού αυξήθηκαν κατά 11% κατά μέσο όρο στις ΗΠΑ το 2023 - έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από το ένα τρίτο μόλις τα τελευταία πέντε χρόνια.
Σε πολιτείες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένης της Καλιφόρνιας, της Φλόριντα και του Τέξας, οι αυξήσεις ήταν ακόμη μεγαλύτερες.
Αλλά τα ασφάλιστρα εξακολουθούν να μην είναι αρκετά υψηλά, κυρίως επειδή σχεδόν κανείς δεν θέλει.
Οι ιδιοκτήτες δεν θέλουν να πληρώνουν υπέρογκα ασφαλιστικά επιτόκια και τείνουν να τιμωρούν τους πολιτικούς όταν τα αφήνουν να αυξηθούν πάρα πολύ.
Τα υψηλότερα ασφάλιστρα βλάπτουν επίσης τις αξίες των ακινήτων, απειλώντας τα φορολογικά έσοδα.
Το αποτέλεσμα είναι χειραγώγηση της αγοράς όπως η Πρόταση 103 της Καλιφόρνια, η οποία περιορίζει σημαντικά το πόσο οι ασφαλιστές μπορούν να αυξήσουν τα ασφάλιστρα.
Και ακόμη κι αν οι ασφαλιστές μπορούσαν να αυξήσουν τα επιτόκια ηθελημένα ή μη, θα σκεφτούν δύο φορές για να διώξουν τους πελάτες - ειδικά όταν οι νόμοι και οι κανονισμοί έχουν σχεδιαστεί για να αποθαρρύνουν τους ιδιοκτήτες κατοικιών από το να μηνύσουν τους ασφαλιστές για ακάλυπτη ζημιά.
«Κάθε μέρος του χρηματοοικονομικού και νομικού συστήματος σε αυτό το σημείο είναι αφιερωμένο, αποκλειστικά αφιερωμένο, στη διατήρηση του status quo», δήλωσε η καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ, Susan Crawford, στο διαδικτυακό σεμινάριο. «Θα είναι δύσκολο για εμάς να προσαρμοστούμε».
Δεν είναι περίεργο που οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν εγκαταλείψει την Καλιφόρνια, τη Φλόριντα και άλλες επικίνδυνες περιοχές μαζικα, αφήνοντας τους πραγματικούς ιδιοκτήτες κατοικιών να βασίζονται σε κρατικές ασφαλιστικές εταιρείες έσχατης ανάγκης.
Σύμφωνα με το Bloomberg, αυτές οι πολιτικές είναι ακριβές και συχνά ανεπαρκείς.
«Οι πάροχοι βρίσκονται επίσης σε διαρκή κίνδυνο αφερεγγυότητας.
Το σχέδιο FAIR της Καλιφόρνια αντιμετώπισε πιθανές απώλειες 311 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε τελευταία καταμέτρηση και η Citizens Property Insurance Corp. της Φλόριντα αντιμετώπισε πιθανό πλήγμα 525 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το ομοσπονδιακό Εθνικό Πρόγραμμα Ασφάλισης Πλημμύρας, η μεγαλύτερη εταιρεία ασφάλισης πλημμύρας στις ΗΠΑ, έχει τεράστιες τρύπες.
Τι θα γίνει αν πτωχεύσει; Ρίξτε μια ματιά στον καθρέφτη.
Η λογική λύση είναι η ακριβής τιμολόγηση του κλιματικού κινδύνου, όπως έχει αρχίσει να προσπαθεί να κάνει το NFIP μέχρι το τέλος» καταλήγει το Bloomberg.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης