Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

NBG Securities: Καλό το β' τρίμηνο για τις ελληνικές τράπεζες, σταθερά κεφάλαια και ισχυρή ρευστότητα

NBG Securities: Καλό το β' τρίμηνο για τις ελληνικές τράπεζες, σταθερά κεφάλαια και ισχυρή ρευστότητα
Οι ελληνικές τράπεζες διατήρησαν τα σταθερά κεφάλαια και την άφθονη ρευστότητα
Οι ελληνικές τράπεζες παρουσίασαν συνολικά ένα καλό β' τρίμηνο του 2024, με βελτιωμένη τελική γραμμή, σημειώνει σε ανάλυσή της η NBG Securities.
Οι ελληνικές τράπεζες διατήρησαν τα σταθερά κεφάλαια και την άφθονη ρευστότητα, η οποία μπορεί να συνεχίσει να επενδύεται σε περιουσιακά στοιχεία με υψηλότερες αποδόσεις.
Όπως αναφέρει η NBG, oι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών  για τον δείκτη εσωτερικής αξίας (P/BV) to 2924 είναι 0,52 φορές για την Alpha Bank, 0,91 φορές για τη Eurobank, 0,84 φορές για την Εθνική Τράπεζα και 0,59 φορές για την Τράπεζα Πειραιώς.
Ο δείκτης τιμής προς κέρδη (Ρ/Ε) είναι 4,7 φορές για την Alpha Bank, 6,4 φορές για τη Eurobank, 5,5 για την Εθνική Τράπεζα και 3,83 για την Τράπεζα Πειραιώς.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο χαμηλότερος Κύριος PPI αντανακλά κυρίως:

α) το υψηλότερο κόστος αντιστάθμισης καταθέσεων,
β) την επέκταση του χαρτοφυλακίου δανείων με νέες εκταμιεύσεις άνω των 8,0 δισ. ευρώ σωρευτικά,
γ) υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης λόγω των εκδόσεων MREL στο τρίμηνο,
δ) υψηλότερα έσοδα από προμήθειες και
ε) σημαντικά χαμηλότερα έσοδα από συναλλαγές.

Οι τάσεις αυτές υποβοηθήθηκαν από τις μειωμένες ζημίες απομείωσης δανείων, καθώς και από το αποτέλεσμα της εξυγίανσης του δανειακού χαρτοφυλακίου.
Επιπλέον, η ποιότητα του ενεργητικού συνέχισε να βελτιώνεται με τον μέσο δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων να μειώνεται κατά 45 μ.β. σε τριμηνιαία βάση, λόγω των
οργανικές δράσεις, καθώς και από τις πωλήσεις NPEs.

Alpha Bank

Η κεφαλαιακή θέση της Alpha Bank ενισχύθηκε το β' τρίμηνο, με τον FL CET1 να διαμορφώνεται στο 15,2%, αυξημένο από 14,8% το α' τρίμηνο, ενώ ο δείκτης Συνολικών Κεφαλαίων διαμορφώθηκε σε 19,6% το β' τρίμηνο, έναντι 14,8% το α' τρίμηνο.

Eurobank

Η κεφαλαιακή θέση της Eurobank παρέμεινε ισχυρή το α' εξάμηνο του 2024 - το συνολικό CAD έφθασε το 19,3%,  λαμβάνοντας υπόψη την πλήρη επίδραση της Ελληνικής Τράπεζας και τη διανομή μερίσματος ύψους 342 εκατ. ευρώ

Εθνική Τράπεζα

Ο δείκτης FL CET1 της Εθνικής αυξήθηκε κατά 0,5% σε 18,3%, συμπεριλαμβανομένου του μερίσματος για 40% πληρωμή το 2025 από τα κέρδη του 2024. Ο δείκτης συνολικών ιδίων κεφαλαίων (CAD) ανήλθε σε 20,9%.

Πειραιώς

Ο δείκτης FL CET1 της Τράπεζας Πειραιώς με πλήρη επιβάρυνση στο τέλος Ιουνίου του '24 ανήλθε στο επίπεδο του 14,2%, κυρίως λόγω της οργανικής δημιουργίας κεφαλαίων.
Ο συνολικός δείκτης CAD ανήλθε σε 19,0%, άνετα πάνω από τις κεφαλαιακές απαιτήσεις, καθώς και τις εποπτικές οδηγίες.

NBG_1.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης