Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

GoldSwitzerland: Κανείς δεν ήθελε να ακούσει πως ο βασιλιάς είναι… γυμνός - Χρονιά πολλαπλών κρίσεων και ανατροπών το 2024

GoldSwitzerland: Κανείς δεν ήθελε να ακούσει πως ο βασιλιάς είναι… γυμνός - Χρονιά πολλαπλών κρίσεων και ανατροπών το 2024
Πολλοί οικονομικοί αναλυτές, οι «Πιστοί στο σύστημα», πιστεύουν ότι η παρεμβατική κεϋνσιανή οικονομική πολιτική, η οποία εφαρμόστηκε στον απόηχο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, είναι καταρχήν σωστή και αναγκαία.
Χρονιά ανατροπών και πολλαπλών κρίσεων χαρακτηρίζει το 2024 ο ελβετικός οίκος GoldSwitzerland, προσθέτοντας πως, ενώ προειδοποιούσε, κανείς δεν ήθελα να ακούσει...
Σύμφωνα με τον ελβετικό οίκο, οι πολιτικές απόψεις ποικίλλουν τόσο όσο και οι απόψεις περί οικονομίας – από Αριστερά στα Δεξιά σαν να λέμε από… bull market σε bear market
Υπάρχουν, όμως, διαφορές, έτσι δεν είναι;
Οι πολιτικές απόψεις, σε αντίθεση με τις αξιολογήσεις της αγοράς, για παράδειγμα, στηρίζονται μάλλον στο συναίσθημα, στα μέσα ενημέρωσης ή ακόμα και στο στιλ των μαλλιών, παρά στα μαθηματικά.
Πόσα και πόσα είχαν ειπωθεί για τον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden, μέχρι που ήρθε η στιγμή της αλήθειας: του debate με τον Donald Trump.
Στη συνέχεια, ούτε διάνοιες όπως ο ηθοποιός George Clooney ή η «δημοσιογράφος» (ηθοποιός;) Rachel Maddow δεν μπορούσαν να σώσουν τον υποψήφιο των Δημοκρατικών, σημειώνει η Gold Switzerland.
Λίγο αργότερα, ο Biden αποχώρησε από την κούρσα.
Picturegvgv-1.png
Εν ολίγοις, ενώπιον όλου του κόσμου, ένα ψέμα που κατά τα άλλα ήταν προφανές (και σκοπίμως αγνοήθηκε) για χρόνια, αποκαλύφθηκε ξαφνικά: Ο αυτοκράτορας δεν είχε ρούχα (ή ο Πρόεδρος δεν είχε ιδέα).
Αυτό το θλιβερό γεγονός δεν έπρεπε να είναι κομματικό, αλλά ηθικό.
Τι σχέση όμως έχει αυτό με τις αγορές, τα χαρτοφυλάκια και το νόμισμά σας;
Λοιπόν, η απάντηση είναι: Τα πάντα.
Έχουμε ένα μοτίβο ψεύδους και άρνησης.
Το παράδειγμα Biden είναι κυριολεκτικά ταυτόσημο με την πυραμίδα οικονομικών ψεμάτων και άρνησης.
Όπως έκαναν επί χρόνια οι εθισμένοι στα χρέη (οικονομικά ανήλικοι) πολιτικοί και τα εντελώς ανίδεα οικονομικά μέσα ενημέρωσης, στο ίδιο ολίσθημα περιέπεσαν οι κεντρικοί τραπεζίτες μας,

Οι τραπεζίτες…

Σύμφωνα με την Gold Switzerland, στους κόλπους των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών, αυτοί οι οποίοι προωθούνται σε διάφορες θέσεις δεν είναι οι «αρκούδες», αλλά οι «ταύροι», επειδή οι τράπεζες μοχλεύουν τα χρήματα των καταθετών για να λάβουν μπόνους στο τέλος του έτους φουσκώνοντας μια ατελείωτη ροή ριψοκίνδυνων (και όχι καταπιστευματικών) «προϊόντων» που δεν έχουν καμία σχέση με τη μακροπρόθεσμη αξία, αλλά με τη βραχυπρόθεσμη είσπραξη προμηθειών.
Οι έντιμοι τραπεζίτες και επενδυτικοί σύμβουλοι απορρίπτουν τα οικονομικά όπλα μαζικής καταστροφής που έχουν αναπτυχθεί (από τα συστήματα παραγώγων MBS μέχρι τις τρέχουσες «ιδιωτικές ομάδες πιστώσεων» και τα CRE).

Η Fed…

Αυτή η οικονομική ματαιοδοξία ισχύει εξίσου για τους κεντρικούς μας τραπεζίτες.
Η βραχυπρόθεσμη ισχύς σε βάρος της μακροπρόθεσμης ευημερίας είναι ο πιο σίγουρος δρόμος για ένα βραβείο Νόμπελ στα οικονομικά (Bernanke) ή μια θέση κύρους στο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ (Yellen)…
Όμως, όπως υπενθυμίζει ο Thomas Hoenig, ένας από τους λίγους της FOMC (με θητεία στη Fed του Κάνσας) με ακεραιότητα: Η Fed, εάν λειτουργεί σωστά, «θα πρέπει να χαράξει μια μακροπρόθεσμη πολιτική και να αφήσει το βραχυπρόθεσμο αποτέλεσμα».
Αλλά οι πραγματικές πρακτικές της Fed, όπως ομολογεί ο ίδιος ο Hoenig, είναι το ακριβώς (και νοσηρό) αντίθετο.
Όπως προειδοποιεί ο Hoenig εδώ και χρόνια, η Fed (από τον Greenspan μέχρι τον Powell) ανησυχεί περισσότερο για την επόμενη τραπεζική κρίση ή για τυχόν κραχ στα ομόλογα, παρά για το ότι οι επόμενες γενιές θα υποφέρουν από μια μόνιμη χρηματοπιστωτική καταστροφή πληθωρισμού/νομίσματος, στον απόηχο των αποκρουστικών πολιτικών του «ξοδεύω και εκτυπώνω».
Τέτοιος ανοιχτός εγωισμός, αλαζονεία και εσκεμμένη οικονομική/χρεωστική άγνοια είναι ένα σύμπτωμα παρακμής και παρακμής που προηγείται της αναπόφευκτης πτώσης όλων των άλλοτε μεγάλων εθνών.
greenspan.png
Το μεγάλο ψέμα για το αμερικανικό χρέος…

Όπως και η ψυχική υγεία του Biden, η οικονομική υγεία της Αμερικής κρύβεται στο ψέμα…
«Και όμως, εδώ και χρόνια, εμείς και άλλοι προειδοποιούμε για αυτούς τους ανοιχτούς κινδύνους με ειλικρίνεια, ενώ η Wall Street μας χαρακτηρίζουν καταστροφολόγους» αναφέρει η Gold Switzerland και συμπληρώνει:
«Για παράδειγμα, για περισσότερα από τέσσερα χρόνια φωνάζουμε ότι το δυτικό δημόσιο χρέος γενικά και τα αμερικανικά ομόλογα ειδικότερα είναι προ των πυλών της κατάρρευσης…
Και όταν έρθει η κατηφόρα, δεν θα μπορούμε να κατηγορήσουμε ούτε την Covid, ούτε τον Putin, ούτε την υπερθέρμανση του πλανήτη…
Για ακόμη περισσότερα χρόνια, προειδοποιούμε ότι τα κράτη δεν μπορούν να δαπανούν ή να δανείζονται 3-4 φορές περισσότερα από όσα εσοδεύουν και να βάζουν πληθωριστικές φωτιές.
Παρεμπιπτόντως, αυτού του είδους οι φωτιές οδηγούν πάντα σε κοινωνικές αναταραχές και πολέμους, τους οποίους ακολουθούν δικτατορίες και, γενικά, απολυταρχικά καθεστώτα».
Στο μεταξύ, αυτές ακριβώς οι δυνάμεις, της υποτίμησης των νομισμάτων, του πληθωρισμού, του πολέμου και των κοινωνικών αναταραχών επενεργούν παντού γύρω μας, προς απογοήτευση των λεγόμενων «ελίτ» μας.

Σημάδια σπασμένoυ αφηγήματος

Πρόσφατα, μητέρα όλων των κεντρικών τραπεζών, η Bank of International Settlements (BIS), δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή της, την οποία τα μέσα ενημέρωσης, η Ουάσιγκτον και η Wall Street αγνόησαν σε μεγάλο βαθμό.
Συγκεκριμένα, η BIS φώναξε δυνατά αυτό που λέμε εδώ και χρόνια: Όταν η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται σε επίπεδο που ξεπερνά την αύξηση του χρέους, τα κρατικά IOU γίνονται πιο αδύναμα, και όχι ισχυρότερα.
Και όταν τα κρατικά ομόλογα εξασθενούν (δηλαδή πουλάνε), οι τιμές τους πέφτουν και ως εκ τούτου οι αποδόσεις τους αυξάνονται.
Και όταν οι αποδόσεις αυξάνονται (μαθηματικά), αυξάνονται και τα επιτόκια.
Ωστόσο, ο συνδυασμός ιστορικά υψηλών επιτοκίων και τα ιστορικά πρωτοφανή επίπεδα παγκόσμιου χρέους ισούται με σκ@@@τά στον ανεμιστήρα, αναφέρει η Gold Switzerland.
Αυτή, λοιπόν, είναι ένα είδος «στιγμής Biden» για την παγκόσμια πιστωτική αγορά των 130 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ακόμη και η BIS ομολογεί ότι η αγορά ομολόγων και ειδικά ο βασιλιάς της, το αμερικανικό κρατικό χρέος, μπορεί να μην έχει ρούχα.
Και όμως η πλειοψηφία εξακολουθεί να πιστεύει το αφήγημα ότι όλα είναι (και θα πάνε) καλά, παρά τα γεγονότα…
Δηλαδή, η συντριπτική πλειονότητα των επενδυτών και των τραπεζικών προσπαθεί να πείσει τους εαυτούς τους και τον κόσμο ότι μια επιβράδυνση της ανάπτυξης —ή ακόμη και μια ύφεση— θα οδηγήσει σε ένα χρυσό σενάριο bull market στην αγορά ομολόγων, τα οποία, στο συλλογικό φαντασιακό, σημαίνει υψηλότερες τιμές στο μέλλον και ως εκ τούτου χαμηλότερες αποδόσεις ομολόγων και επιτόκια μελλοντικά.
«Αυτό, παιδιά, είναι το οικονομικό ισοδύναμο του να πιστεύουμε ότι ο Joe Biden θα είναι ο επόμενος χρυσός Ολυμπιονίκης στον Μαραθώνιο…» αναφέρει ο ελβετικός οίκος.
Όπως η ψυχική παρακμή του Βiden είναι τόσο προφανής, έτσι και τα μαθηματικά μας βοηθούν να αντιληφθούμε τις αδυναμίες της οικονομίας.
Ο πληθωρισμός σκοτώνει την αγοραστική δύναμη του «πλούτου» σας: τον λογαριασμό ταμιευτηρίου, το μισθολόγιο, το χαρτοφυλάκιο και την κληρονομιά σας.
fed100.jpg
Μιλώντας για φύση…

Η φύση, σε αντίθεση με τους περισσότερους τραπεζίτες, πολιτικούς και τεχνητές φούσκες της αγοράς, έχει μια ενσωματωμένη ειλικρίνεια, η οποία, σκληρή ή ευγενική, έχει έναν τρόπο να αυτοδιορθώνει την αφύσικη παρέμβαση των ανθρωπογενών σχεδίων.
Είναι ζήτημα ύβρεως και νεμέσεως, για παράδειγμα, όταν ένα παγόβουνο βυθίζει έναν κακοκατευθυνόμενο και κατά τα άλλα «αβύθιστο» Τιτανικό ή όταν μια πλημμύρα παρασύρει ένα κακοχτισμένο αρχοντικό στην άκρη του ποταμού.
Και όποιος σκάφος πιστεύει ότι μπορεί να δαμάσει έναν τυφώνα, παίρνει γρήγορα ένα μάθημα ταπεινότητας.
Το ίδιο, φυσικά, ισχύει και για το χρήμα.
Μετά από χρόνια υπομονής έναντι του παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος, ο κόσμος θέλει: 1) ένα ουδέτερο περιουσιακό στοιχείο Tier-1 που δεν μπορεί να παγώσει κατά τη θέληση της Ουάσιγκτον και 2) το οποίο στην πραγματικότητα διατηρεί αντί να χάνει την αξία του.
Έτσι, αντί να αντικαταστήσουν το δολάριο και άλλα fiat νομίσματα (τα οποία είναι κρίσιμα εργαλεία δαπανών), όλο και περισσότερα έθνη απλώς θα επανατιμολογούν νομίσματα όπως το δολάριο ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν τα αποθέματά τους σε χρυσό.
Αυτή η τάση είναι πλέον προφανής, από την Ινδία, την Κίνα και τη Ρωσία έως τη Νιγηρία, την Ταϊλάνδη ή τη Σαουδική Αραβία…
Ωστόσο, παρά αυτή την κατά τα άλλα προφανή μετατόπιση, παρόμοια με την προφανή διανοητική παρακμή του Biden, πολλοί σκόπιμα θα σας έκαναν να αγνοήσετε αυτό που βλέπουν τα μάτια σας και όσα ακούν τα αυτιά σας.
«Το δολάριο», φωνάζουν, «είναι βασιλιάς!»
Αλλά όπως θυμίζει ποιητικά η πτώση του Biden, ένας βασιλιάς χωρίς ρούχα, είναι ένα στέμμα (και χρήματα) χωρίς αξία.
Υπό το φως αυτής της κριτικής αξιολόγησης, η Gold Switzerland υποστηρίζει πιο έντονα από ποτέ μια στρατηγική κατανομή σε φυσικό χρυσό.
Ακριβώς επειδή ο χρυσός είναι σημαντικό μέρος του δικτύου χρηματοοικονομικής ασφάλειας έναντι σοβαρών συστημικών κρίσεων, κάθε προσπάθεια από κυβερνήσεις, αρχές ή ομάδες συμφερόντων να δαιμονοποιήσουν τον χρυσό ως περιουσιακό στοιχείο εξτρεμιστικών ομάδων ή αδίστακτων κρατών, και επομένως να ρυθμιστεί πιο αυστηρά, θα πρέπει να τυγχάνει αποφασιστικής αντιμετώπισης.
Το τρέχον νομισματικό σύστημα θα αντιμετωπίσει κρίση το 2024 και χωρίς δίχτυ ασφαλείας οι άνθρωποι θα πέσουν σε βαθιά, αχαρτογράφητα ύδατα - η οργή θα ξεχειλίσει, καταλήγει η Gold Switzerland.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης