Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Προειδοποίηση από DBRS: Κίνδυνος, το sell off της αγοράς να εξελιχθεί σε «αυτοεκπληρούμενη προφητεία»

tags :
Προειδοποίηση από DBRS: Κίνδυνος, το sell off της αγοράς να εξελιχθεί σε «αυτοεκπληρούμενη προφητεία»

Οι αναλυτές της DBRS επισημαίνουν ότι οι τράπεζες στις ΗΠΑ αλλά και σε άλλες μεγάλες αγορές είναι ανθεκτικές  

Σχετικά Άρθρα
Για τον κίνδυνο, η συνεχιζόμενη πτώση της αγοράς -στον απόηχο του πρόσφατου sell off- να εξελιχθεί σε «αυτοεκπληρώμενη προφητεία», προειδοποιούν οι αναλυτές της Morningstar DBRS.
«Κατά την άποψή μας, ο άμεσος αντίκτυπος αυτών των απότομων πτώσεων της αγοράς είναι περιορισμένος» ανέφεραν σε ενημερωτικό τους σημείωμα και τόνισαν «η μεγαλύτερη ανησυχία μας είναι ότι το sell off της αγοράς θα γίνει μια "αυτοεκπληρούμενη προφητεία" που θα οδηγήσει τους διευθύνοντες συμβούλους των επιχειρήσεων να περικόψουν τις επενδύσεις και τους καταναλωτές να περιορίσουν τις δαπάνες τους, οδηγώντας σε περαιτέρω περικοπές και ύφεση».

Το sell off

Οι διεθνείς αγορές άρχισαν να καταρρέουν στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, με τον δείκτη Nikkei στο Τόκιο να χάνει πάνω από 12% τη Δευτέρα και τον αμερικανικό S&P 500 να σημειώνει την χειρότερη μέρα των τελευταίων σχεδόν δύο ετών στην αρχή της εβδομάδας. Ωστόσο, σήμερα (6/8/2024), οι αγορές ανέκτησαν μέρος των απωλειών τους.
Σύμφωνα με την DBRS, τα οικονομικά δεδομένα (για απασχόληση) υποδεικνύουν μια «επιβραδυνόμενη αλλά ακόμα αναπτυσσόμενη» αμερικανική οικονομία και σημείωσαν ότι το ποσοστό ανεργίας εξακολουθεί να είναι κάτω από το λεγόμενο «ουδέτερο» επίπεδο του 4,4% που προβλέπει η αμερικανική κυβέρνηση.
Εν τω μεταξύ, τα έκτακτα στοιχεία για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ αντανακλούν οικονομική ανάπτυξη 2,8% το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο μήνα.

Ανθεκτικές οι τράπεζες των ΗΠΑ

«Οι συνομιλίες με τις ομάδες διοίκησης των αμερικανικών τραπεζών και οι πρόσφατες ανακοινώσεις κερδών και οι κατευθυντήριες γραμμές υποδηλώνουν περαιτέρω ότι οι τράπεζες δεν ανησυχούν ιδιαίτερα για το ενδεχόμενο μιας ήπιας προσγείωσης», αναφέρει η DBRS. Οι αναλυτές αναφέρουν επίσης ότι ο αντίκτυπος προς τις τράπεζες από την αστάθεια της αγοράς είναι πιθανό να περιορισμένος, ακόμα κι αν υλοποιηθούν περαιτέρω πτώσεις της αγοράς ή εάν οι ΗΠΑ εισέλθουν σε ύφεση.
«Παρά τις απότομες πτώσεις στις χρηματιστηριακές αγορές παγκοσμίως, εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι οι τράπεζες στις ΗΠΑ και σε άλλες μεγάλες αγορές είναι ανθεκτικές, έχοντας επαρκή αποθέματα κεφαλαίου και ρευστότητας, ακόμη και αν η χρηματιστηριακή αγορά συνεχίσει να υποχωρεί ή οι ΗΠΑ εισέλθουν σε ύφεση», αναφέρεται στο ενημερωτικό σημείωμα της DBRS.
«Οι παράγοντες των κεφαλαιαγορών συνήθως επωφελούνται από τη μεταβλητότητα, αν και οι ταχείες αλλαγές στην αποτίμηση μπορούν να οδηγήσουν σε δυνητικά υψηλότερες ζημίες, εάν δεν αντισταθμιστούν σωστά» σημείωσαν. Επίσης, εκτιμούν ότι δεν αναμένεται «ουσιώδης αντίκτυπος» για τη διαχείριση κεφαλαίου από τις τράπεζες στην Ιαπωνία, μια περιοχή που επίσης είδε απότομες μειώσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης