Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Πιέσεις για έκτακτη μείωση επιτοκίων στις ΗΠΑ - El Erian: Να μην υποκύψει η Fed - Θα γυρίσει μπούμερανγκ

Πιέσεις για έκτακτη μείωση επιτοκίων στις ΗΠΑ - El Erian: Να μην υποκύψει η Fed - Θα γυρίσει μπούμερανγκ
Ο κορυφαίος οικονομολόγος υποστήριξε ότι η Fed πρέπει να ξεκινήσει τον κύκλο χαλάρωσης με την έκδοση μίας μόνο μείωσης του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης
Σχετικά Άρθρα
Κατηγορηματικά αντίθετος σε μία έκτακτη μείωση επιτοκίων από τη Fed, είναι ο κορυφαίος οικονομολόγος, Mohamed El-Erian, τονίζοντας ότι θα ήταν μεγάλο λάθος από την πλευρά της κεντρικής τράπεζας. Στο πλαίσιο αυτό, προτρέπει τη Fed να μην αφήσει να την πιέσουν οι επενδυτές που ζητούν χαμηλότερα επιτόκια.
Σε άρθρο του στο Bloomberg, ο El-Erian επεσήμανε την αυξανόμενη πίεση προς τους αξιωματούχους της Fed να μειώσουν τα επιτόκια μετά τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία που προκάλεσαν sell off στη Wall Street. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι επενδυτές ανησυχούν όλο και περισσότερο για μια πιθανή ύφεση μετά την αύξηση της ανεργίας και τις απροσδόκητα χαμηλές προσλήψεις τον Ιούλιο, με τα στοιχήματα να αυξάνονται τώρα για πιο απότομες ή πιο σύντομες από τις αναμενόμενες μειώσεις από την κεντρική τράπεζα.
Εν μέσω του sell off της Δευτέρας (5/8/2024), το Bloomberg ανέφερε ότι οι αγορές βλέπουν 60% πιθανότητα η Fed να προβεί σε μείωση επιτοκίων πριν από την προγραμματισμένη συνεδρίασή της. Αυτό θα αποτελούσε μια σπάνια κίνηση από την κεντρική τράπεζα, η οποία συνήθως μειώνει τα επιτόκια εκτός των συνεδριάσεων πολιτικής της μόνο σε περιόδους ακραίας μεταβλητότητας που προκύπτουν από γεγονότα μαύρου κύκνου, όπως η πανδημία και οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

«Λάθος» η έκτακτη μείωση επιτοκίων

Η υποχώρηση στις απαιτήσεις της αγοράς για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής θα αποτελούσε άλλο ένα λάθος για τη Fed, δήλωσε ο El-Erian.
«Λαμβάνοντας υπόψη όσα γνωρίζουμε σήμερα για την οικονομία, κάθε στοιχείο που αναφέρθηκε παραπάνω και απαιτεί παρέμβαση της Fed θα αποτελούσε μια πολιτική υπεραντίδραση που θα μπορούσε κάλλιστα να γυρίσει μπούμερανγκ μακροπρόθεσμα», έγραψε ο El-Erian.
«Αντί να επιτρέψει στον εαυτό της να εκφοβιστεί από τις αγορές, όπως συνέβη το τέταρτο τρίμηνο του 2018, η Fed θα πρέπει να κάνει στην άκρη και να αφήσει την υπερβολική αντίδραση της αγοράς (και αυτό πιστεύω ότι βλέπουμε στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων) να εξελιχθεί», δήλωσε, προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι η Fed θα πρέπει να ξεκινήσει τον κύκλο χαλάρωσης με την έκδοση μίας μόνο μείωσης του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης.

Ακραία η αντίδραση των επενδυτών

Άλλοι αναλυτές σημείωσαν ότι η αντίδραση των επενδυτών στα αδύναμα οικονομικά στοιχεία φαίνεται ακραία. Η πρόσφατη έκθεση για τις θέσεις εργασίας θα μπορούσε να έχει επηρεαστεί από τον καλοκαιρινό καιρό, γεγονός που θα μπορούσε να σημαίνει ότι η οικονομία δεν είναι τόσο αδύναμη όσο φαίνεται, σημειώνουν ορισμένοι μετεωρολόγοι.
«Θα αποτελούσε τεράστιο ηθικό κίνδυνο και κακό προηγούμενο αν η Fed επέτρεπε σε δύο ημέρες πτώσης των τιμών των μετοχών σε θέματα με υψηλές πτήσεις και υψηλή αξία να υπαγορεύσει τη νομισματική πολιτική», έγραψε ο Ben Kirby από τη Thornburg Investment Management, ενημερωτικό του σημείωμα.
Ο El-Erian, ένας εξέχων επικριτής της Fed, έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τις αγορές για τους κινδύνους που εγκυμονεί η πολύ πρόωρη μείωση των επιτοκίων, καθώς αυτό θα μπορούσε να συμβάλλει στην… αναζωπύρωση του πληθωρισμού. Παρόλα αυτά, ο ίδιος ήταν μεταξύ εκείνων που ζητούσαν από τη Fed να μειώσει τα επιτόκια πριν από τη συνεδρίαση του Ιουλίου, επισημαίνοντας τον αυξανόμενο κίνδυνο ύφεσης καθώς η οικονομική δραστηριότητα συνεχίζει να εξασθενεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης