Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Societe Generale: Νέος μαύρος κύκνος μόλις έσκασε στo πρόσωπο των επενδυτών – Τέρμα το πάρτι με το carry trade

Societe Generale: Νέος μαύρος κύκνος μόλις έσκασε στo πρόσωπο των επενδυτών – Τέρμα το πάρτι με το carry trade
Μια δημοφιλής στρατηγική συναλλαγών μόλις έσκασε στα πρόσωπα των επενδυτών…
Μερικές φορές οι αγορές υποχωρούν λόγω ενός γεγονότος όπως μια πανδημία ή ένας πόλεμος ή μια οικονομική επιβράδυνση.
Μερικές φορές χάνουν έδαφος εξαιτίας λιγότερο ορατών δυνάμεων, όπως υψηλού επιπέδου χρηματοοικονομικές… γελοιότητες που έχουν σχεδιαστεί για να παράγουν κέρδη από τον αέρα.
Αυτή την εβδομάδα, οι αγορές αντιμετώπισαν και τις δύο καταστάσεις.
Το ξεπούλημα στη Wall Street ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα με ορισμένες θεμελιώδεις ανησυχίες: τα κέρδη από την τεχνολογία ήταν απογοητευτικά και υπήρχαν κόκκινες σημαίες στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ που θα μπορούσαν να υποδεικνύουν μια σοβαρή επιβράδυνση στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Αλλά η οικονομική μετατόπιση που έριξε λάδι στη φωτιά είναι πιο ασαφής....
Όταν ακούτε σχολιαστές να μιλούν αυτή την εβδομάδα για το «carry trade στο γεν» ή τo «μεγάλo unwind» (σ.σ. ουσιαστικά πρόκειται για κλείσιμο θέσεων), να έχετε στον νου σας πως πρόκειται για μια δημοφιλή εμπορική στρατηγική που ξαφνικά σκάει στα πρόσωπα των επενδυτών - ένα νέο μαύρο κύκνο...
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη γαλλική τράπεζα Societe Generale, οι αγορές είναι αντιμέτωπες με ένα βίαιο unwind στο carry trade.
Παρουσιάζουν δε σημάδια επιδείνωσης λόγω και της χαμηλής εποχικής ρευστότητας.
Η χαλάρωση του μεγαλύτερου carry trade στο γεν από το 2007, η αύξηση επιτοκίων εκ μέρους της Bank of Japan και φαινόμενα τύπου μαύρου κύκνου στα χρηματιστήρια επιφυλάσσουν ένα μη ευοίωνο άμεσο μέλλον, σημειώνει ο χρηματοπιστωτικός οίκος.
Eπισημαίνεται πως με τον όρο carry trade εννοούμε τον δανεισμό σε φθηνό ξένο νόμισμα για την αγορά ενεργητικού σε άλλες χώρες…
Όταν η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας αύξησε τα επιτόκια, οπότε το φθηνό γεν ακρίβυνε, πολλά χαρτοφυλάκια έσπευσαν να κλείσουν θέσεις γράφοντας απώλειες, ενώ στη συνέχεια προσπάθησαν να αντισταθμίσουν τις ζημιές τους ρευστοποιώντας assets σε άλλα μέρη του κόσμου, με αποτέλεσμα να πυροδοτηθεί το sell off της περασμένης Δευτέρας.

Ο θανατηφόρος συνδυασμός

Σύμφωνα με τη Societe Generale, το timing είναι πολύ σημαντικό για τις συναλλαγές με carry trade, που τείνουν να συσσωρεύουν αργά κέρδη και να αντιμετωπίζουν ξαφνικές πτώσεις.
Η κατανόηση των αλλαγών στο περιβάλλον της αγοράς που οδήγησαν στο σκάσιμο της εν λόγω φούσκας μπορεί να παρέχει πληροφορίες για το τι θα μπορούσε να συμβεί στη συνέχεια.
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, «οι συναλλαγές carry trade άρχισαν να αντιστρέφονται με αργό ρυθμό τον Ιούλιο, με κύριο παράγοντα να είναι η ανατιμολόγηση των κεντρικών τραπεζών των G10.
Από την 1η Ιουλίου, οι αγορές ομολόγων αναθεώρησαν τις προσδοκίες τους για τα επιτόκια, με αποτέλεσμα μια γενικευμένη μετατόπιση (περισσότερες μειώσεις ή λιγότερες αυξήσεις) εν μέσω επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας και του πληθωρισμού. Να επισημανθεί πως αυτή η ανατιμολόγηση καθοδηγήθηκε από τη Fed, για την οποία η αγορά προεξοφλεί επιτοκιακές μειώσεις σχεδόν 100 μ.β. έως τον Δεκέμβριο.
Αυτή είναι μια σημαντική αλλαγή σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς οι long carry trade θέσεις έχουν συγκεντρωθεί στο δολάριο.

Κεντρική Τράπεζα Ιαπωνίας

Η BoJ πιθανότατα παρενέβη στην αγορά συναλλάγματος τον Απρίλιο και τον Ιούλιο για να ενισχύσει το γεν, αλλά μόνο η δεύτερη ενέργεια αποδείχθηκε αποφασιστική. Αυξάνοντας τα επιτόκια από τις 10 μ.β. στις 25 μ.β. στις 31 Ιουλίου, έδειξε ότι θα επιταχύνει τη σύγκλιση των επιτοκίων, κάτι που υποδήλωσε πως το carry trade πάρτι θα τελείωνε. Αυτή την εβδομάδα, τα στοιχεία έδειξαν ότι οι πραγματικοί μισθοί στην Ιαπωνία αυξήθηκαν για πρώτη φορά από το 2022, ενώ η επιμονή του ΔΤΚ πάνω από το 2% επιβεβαιώνει τις αυξανόμενες ανοδικές πιέσεις στις τιμές. Αυτό ώθησε τον κεντρικό τραπεζίτη Ueda να δηλώσει ότι τα επιτόκια θα συνεχίσουν να αυξάνονται όσο αυτή η τάση διατηρείται.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Societe Generale αναμένει νέα αύξηση επιτοκίων τον Δεκέμβριο.
Εν μέσω της επιταχυνόμενης ανατιμολόγησης της Fed, η αγορά αναμένει περαιτέρω συρρίκνωση της διαφοράς των επιτοκίων USD-JPY, περιορίζοντας τα μελλοντικά κέρδη.
Θα μπορούσαν να επαναληφθούν οι carry trade συναλλαγές αφού εκκαθαριστούν οι ακραίες θέσεις στην αγορά; Εκ πρώτης όψεως, αυτή είναι μια ερώτηση που προκαλεί σκέψη, δεδομένων των κινήσεων της αγοράς που παρατηρήθηκαν αυτήν την εβδομάδα.
Αλλά το carry trade χρειάζεται δύο βασικές προϋποθέσεις για να προσελκύσει ροές: μεγάλες διαφορές επιτοκίων και περιορισμένη μεταβλητότητα.
Η πρώτη προϋπόθεση εξακολουθεί να πληρούται, αλλά η παγκόσμια αστάθεια των συναλλαγματικών ισοτιμιών δεν περιορίζεται στα συνήθη νομίσματα χρηματοδότησης (JPY και CHF)…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης