Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τριάντα επτά χρόνια μετά τη Μαύρη Δευτέρα του 1987 που κατέρρευσε η Wall - Σοκάρουν οι ομοιότητες με το κραχ στις 5/8

Τριάντα επτά χρόνια μετά τη Μαύρη Δευτέρα του 1987 που κατέρρευσε η Wall - Σοκάρουν οι ομοιότητες με το κραχ στις 5/8
Στο κραχ του 1987 και τις ομοιότητες με το 2024 αναφέρεται με έκθεσή της η ολλανδική Rabobank...
Σχετικά Άρθρα
Ανοδικά κινούνται οι αγορές μετοχών, σε γενικές γραμμές, μετά το κραχ της «Μαύρης Δευτέρας» 5 Αυγούστου, στον απόηχο της αρνητικής έκθεσης για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, η οποία προοιωνίζεται ύφεση, αλλά και τους τίτλους τέλους που έπεσαν στο πάρτι του carry trade.
Eπισημαίνεται πως με τον όρο carry trade εννοούμε τον δανεισμό σε φθηνό ξένο νόμισμα για την αγορά ενεργητικού σε άλλες χώρες…
Όταν η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας αύξησε τα επιτόκια, οπότε το φθηνό γεν ακρίβυνε, πολλά χαρτοφυλάκια έσπευσαν να κλείσουν θέσεις γράφοντας απώλειες, ενώ στη συνέχεια προσπάθησαν να αντισταθμίσουν τις ζημιές τους ρευστοποιώντας assets σε άλλα μέρη του κόσμου, με αποτέλεσμα να πυροδοτηθεί το sell off της περασμένης Δευτέρας.
Από την άλλη, όπως επισημαίνει η Rabobank, η καμπύλη απόδοσης των αμερικανικών ομολόγων σημείωσε απότομη πτώση κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, με το yield του διετούς να αυξάνεται κατά 5,5 μονάδες βάσης ενώ το yield του αμερικανικού 10ετούς προσέθεσε 10,3 μονάδες βάσης.
Την ίδια στιγμή, το γεν (JPY) στις πρώτες συναλλαγές φάνηκε αποδυναμωμένο, καθώς ο διοικητής της Bank of Japan Uchida φάνηκε να συνθηκολογεί με τις αγορές, υποδηλώνοντας ότι εν μέσω αστάθειας η κεντρική τράπεζα δεν θα αυξήσει τα επιτόκια.
Βέβαια, όπως επισημαίνει ο ολλανδικός οίκος, λαμβάνοντας υπόψη ότι η αστάθεια ήρθε μόνο αφού η BOJ αύξησε τα επιτόκια, αυτό θεωρείται λίγο ανόητο.

Συγκρίσεις…

Σε αυτό το περιβάλλον, οι συγκρίσεις της Μαύρης Δευτέρας του Οκτωβρίου 1987 με το κραχ της Δευτέρα 5 Αυγούστου ήταν μοιραίες.
Και αν σε αυτό υπάρχει ένα στοιχείο υπερβολής, δεδομένης της σχετικά μέτριας ποσοστιαίας πτώσης αυτή τη φορά, η απότομη πτώση που ακολουθείται από μια
απότομη ανάκαμψη γίνεται κατά τρόπο παρόμοιο.
Όπως αναφέρει η Rabobank, όλα αυτά συνέβησαν ενώ οι μετοχές έγραφαν ιστορικά υψηλά, μετά από μια θεαματική ανοδική πορεία… με το δημοσιονομικό έλλειμμα στις ΗΠΑ σε υψηλά επίπεδα, τα επιτόκια στον Θεό… και το δολάριο να δέχεται ισχυρές πιέσεις έναντι άλλων νομισμάτων.
Το κραχ του 1987 ήταν πρόδρομος ύφεσης στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αυτή η ύφεση ήταν επακόλουθο μιας περιόδου αυστηρής νομισματικής πολιτικής, που προκάλεσε τραπεζική κρίση και υπερπροσφορά στην αγορά ακινήτων…
Σας θυμίζει κάτι;
«Μια άλλη σύγκριση που μπορούμε να κάνουμε με τις αρχές της δεκαετίας του 1990 είναι η (πιθανή) αλλαγή γενεών στην Ουάσιγκτον.
Εν μέσω οικονομικής δυσαρέσκειας, ο νεαρός Bill Clinton νίκησε τον 68χρονο George H.W. Bush, του οποίου η υποψηφιότητα εμποδίστηκε σε κάποιο βαθμό από έναν τρίτο υποψήφιο. Ακούγεται οικείο;
Χθες, η Kamala Harris ανακοίνωσε ότι επέλεξε τον κυβερνήτη της Μινεσότα, Tim Walz, ως αντιπρόεδρό της.
Ο Walz θεωρείται ασφαλές ζευγάρι… Είναι πρώην δάσκαλος που υπηρέτησε ως υπαξιωματικός στον στρατό των ΗΠΑ πριν εκλεγεί στο Κογκρέσο των ΗΠΑ και τελικά στην έπαυλη του Κυβερνήτη της Μινεσότα, αλλά έχει επίσης ένα προοδευτικό ιστορικό που θα προσελκύσει τη βάση των Δημοκρατικών.
Ο Walz κέρδισε τον κυβερνήτη της Πενσιλβάνια Josh Shapiro για τη θέση αντιπροέδρου.
Ο Shapiro θεωρήθηκε φαβορί από πολλούς λόγω των δυνατοτήτων του να διευρύνει τον εκλογικό συνασπισμό.
Ρεπουμπλικάνοι, ορισμένα μέσα ενημέρωσης και ακόμη και μερικοί Δημοκρατικοί σημειώνουν ότι η ιδιότητα του Shapiro ως παρατηρητικού Εβραίου και ένθερμου υπερασπιστή του Ισραήλ μπορεί να τον απέκλεισε από την κούρσα, καθώς η φιλοπαλαιστινιακή βάση των Δημοκρατικών εξέφρασε δυσαρέσκεια.
Ο Walz δεν ήταν ο μόνος αξιοσημείωτος πολιτικός διορισμός χθες.
Η Hamas ανακοίνωσε ότι ο Yahya Sinwar, ο αρχιτέκτονας των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου, θα διαδεχθεί τον Ismail Haniyeh ως πολιτικό ηγέτη της ομάδας μετά τη δολοφονία του τελευταίου στην Τεχεράνη την περασμένη εβδομάδα.
Ο διορισμός του Sinwar έγινε εν όψει των αναμενόμενων επιθέσεων από το Ιράν και τον «Άξονα της Αντίστασης» κατά του Ισραήλ ως αντίποινα για τον θάνατο του Haniyeh.
Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ και του Ισραήλ υποδηλώνουν ότι είναι θέμα χρόνου να γίνουν αυτές οι επιθέσεις, με πολλές ξένες κυβερνήσεις να έχουν συμβουλεύσει τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τον Λίβανο και το Ιράν εν αναμονή.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Rabobank υποστηρίζει οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν απευαισθητοποιηθεί σε ό,τι αφορά τη Μέση Ανατολή (την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές το αργό Brent υποχωρούσε στα 76,50 δολ./βαρέλι) – εν προκειμένω, η διαμορφωθείσα κατάσταση θυμίζει το παραμύθι του ψεύτη βοσκού.
Αντ’ αυτού επικεντρώνονται σε σημάδια μείωσης της ζήτησης στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.
Παρότι κανένας από τους εμπόλεμους δεν φαίνεται να απολαμβάνει την προοπτική του πολέμου, όλοι τους έχουν εκφράσει την προθυμία τους να πολεμήσουν εάν ξεπεραστούν οι κόκκινες γραμμές.
Ο Benjamin Netanyahu είπε την περασμένη εβδομάδα ότι «το Ισραήλ θα επιβάλει πολύ βαρύ τίμημα για επιθετικότητα εναντίον μας» και η άνοδος του Sinwar χρησιμεύει ως επιβεβαίωση ότι η προσέγγιση είναι σχεδόν αδύνατη.
Έτσι, τα μοναδικά ερωτήματα τώρα είναι πότε έρχεται το χτύπημα, πόσο σκληρό πέφτει και ποια θα είναι η απάντηση του Ισραήλ, καταλήγει η ολλανδική τράπεζα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης