Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

«Κακά νέα» από την… ιστορία των sell off: Το σοκ θα είναι αισθητό για αρκετές εβδομάδες - Αποκαλυπτικό γράφημα

«Κακά νέα» από την… ιστορία των sell off: Το σοκ θα είναι αισθητό για αρκετές εβδομάδες - Αποκαλυπτικό γράφημα
Η ιστορία έχει δείξει ότι η Wall Street πιθανότατα θα επαναλάβει τα χαμηλά σε μια διαδικασία ανάκαμψης 4 βημάτων
Σχετικά Άρθρα
Μετά το sell off των προηγουμένων 24ωρων, αλλά και των αντιδράσεων της αγοράς τις επόμενες ημέρες, οι επενδυτές έχουν μείνει να αναρωτιούνται πως θα συνεχίσουν, αφού ο S&P 500 υπέστη τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των τελευταίων δύο ετών τη Δευτέρα (5/8/2024).
Τα κακά νέα είναι ότι η ιστορία υποδηλώνει ότι είναι πιθανό να ακολουθήσει μια επανάληψη των χαμηλών της Δευτέρας… τα καλά νέα είναι ότι η αγορά είναι πιθανό να ανακτήσει έδαφος τις επόμενες εβδομάδες, εφόσον η ύφεση παραμένει σε απόσταση και το τελευταίο επεισόδιο αποδεικνύεται ότι δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένας φόβος για την ανάπτυξη, υποστήριξαν ο Ed Clissold και ο Thanh Nguyen από τη Ned Davis Research.
«Η ουσία είναι ότι οι αγορές θα μπορούσαν να αισθανθούν τις επιπτώσεις του σοκ της Δευτέρας για αρκετές εβδομάδες. Ωστόσο, τα θεμελιώδη μεγέθη δεν ευθυγραμμίζονται με μια σημαντική πτωτική αγορά (bear market) αυτή τη στιγμή» αναφέρουν σε ενημερωτικό τους σημείωμα. Αναφέρονται στο σοκ της μεταβλητότητας που είδε τον δείκτη μεταβλητότητας VIX, που συχνά αναφέρεται ως «δείκτης φόβου» της Wall Street, να υπερδιπλασιάζεται μέσα σε τρεις ημέρες, ανεβαίνοντας από 16,4 την Πέμπτη σε 38,6 τη Δευτέρα. Μια κίνηση αυτής της κλίμακας έχει συμβεί μόνο τέσσερις φορές στην ιστορία του VIX, ο οποίος εισήχθη για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Οι στρατηγικοί αναλυτές παρουσίασαν τι συνέβη στην αγορά σε αυτές τις προηγούμενες περιπτώσεις στο παρακάτω διάγραμμα:
Grafima_3.JPG
Όπως φαίνεται ο S&P 500 υποχώρηση κατά τη διάρκεια εκτόξευσης του VIX, στη συνέχεια ανέκαμψε και επανέλαβε τα χαμηλά επίπεδα τις επόμενες εβδομάδες. Σύμφωνα με το MarketWatch, το μέγεθος του δείγματος είναι μικρό, αλλά σε κάθε μία από αυτές τις τέσσερις περιπτώσεις, ο S&P 500 διέσπασε το χαμηλό που παρατηρήθηκε από την αρχική εκτόξευση του VIX. Τρεις από τις τέσσερις φορές, ωστόσο, ο δείκτης ήταν ανοδικός ένα χρόνο αργότερα κατά μέσο όρο 11,2%, διαπίστωσε η NDR.
Το κλείσιμο της Δευτέρας σηματοδότησε μια υποχώρηση 8,5% από το υψηλό Ιουλίου του S&P 500, τη μεγαλύτερη υποχώρηση από τον Οκτώβριο, αλλά εξακολουθεί να απέχει από το όριο του 10% που σηματοδοτεί μια διόρθωση της αγοράς. Επιπλέον, η αγορά τείνει να κάνει κατά μέσο όρο μία διόρθωση 10% το χρόνο, υπενθύμισαν οι αναλυτές.

Η διαδικασία 4 βημάτων

Οι Clissold και Nguyen σημείωσαν ότι η χρηματιστηριακή αγορά συνήθως ακολουθεί μια διαδικασία επούλωσης τεσσάρων βημάτων έπειτα από απότομες πτώσεις. Τα βήματα αυτά είναι «υπερπώληση, ράλι, επαναληπτική δοκιμασία (retest) και ώθηση του εύρους (breadth thrusts)».
Η πτώση του S&P 500 κατά 3% τη Δευτέρα άφησε ξεκάθαρα την αγορά υπερπουλημένη, αναφέρουν στο ενημερωτικό του σημείωμα, με τις πτωτικές μετοχές να υπερτερούν των ανοδικών κατά 18 προς 1. Ο δείκτης TRIN των 20 ημερών, που μετρά τις ανοδικές έναντι των πτωτικών μετοχών σε σχέση με τον όγκο, σημείωσε την υψηλότερη ένδειξη από το «flash crash» του Μαΐου 2010.
Το δεύτερο βήμα ξεκίνησε την Τρίτη, καθώς οι μετοχές κινήθηκαν απότομα υψηλότερα. Την Τετάρτη οι μετοχές διεύρυναν τα κέρδη τους στις πρωινές συναλλαγές, αλλά έχασαν έδαφος το απόγευμα. Ειδικότερα, ο S&P 500 έκλεισε με πτώση 0,8%, ενώ ο Dow Jones Industrial Average έχασε 234 μονάδες ή 0,6% και ο Nasdaq Composite έχασε 1,1%.
Οι Clissold και Nguyen σημείωσαν ότι τα αρχικά ράλι ανάκαμψης συνήθως ακολουθούνται από επαναληπτικές δοκιμασίες (retest) των χαμηλών των αρχικών sell off... και εδώ είναι που θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένταση.
«Το κλειδί για ένα επιτυχημένο retest», είπαν, είναι ότι λιγότερες μετοχές και τομείς «κάνουν νέα χαμηλά από ό,τι στο αρχικό χαμηλό. Εάν η επαναληπτική δοκιμή αποτύχει, η διαδικασία επιστρέφει στο πρώτο βήμα».
Η τελική φάση είναι ένα ράλι που βλέπει ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό μετοχών να ανεβαίνουν μαζί σε αυτό που είναι γνωστό ως «ώθηση εύρους» (breadth thrust). Σύμφωνα με τους Clissold και Nguyen, ο πολλαπλασιασμός των ETFs και το αλγοριθμικό trading έκαναν την αγορά να παραλείπει περιστασιακά τη φάση των retest, καθιστώντας μια σειρά ευρείας ώθησης τις καλύτερες ενδείξεις ότι η ανοδική τάση έχει εκ νέου.
«Εφόσον τα υποκείμενα θεμελιώδη μεγέθη παραμένουν ισχυρά, η βασική μας υπόθεση είναι ότι η χρηματιστηριακή αγορά θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των τεσσάρων σταδίων», έγραψαν οι Clissold και Nguyen.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης