Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ιστορική στιγμή: Όταν ρωσικά πυρηνικά υποβρύχια γκρέμισαν την υπερηφάνεια των ΗΠΑ και πήγαν να βυθίσουν αεροπλανοφόρο

Ιστορική στιγμή: Όταν ρωσικά πυρηνικά υποβρύχια γκρέμισαν την υπερηφάνεια των ΗΠΑ και πήγαν να βυθίσουν αεροπλανοφόρο
Το ρωσικό μπλόκο στους αμερικανούς από το χρονοντούλαπο της Ιστορίας...
Το 1971, η Ινδία και το Πακιστάν ενεπλάκησαν στον τρίτο τους πόλεμο.
Υπήρξε όμως και μια ακόμη ιστορική στιγμή που αδιαμφισβήτητα ξεχώρισε:
Οι ΗΠΑ και η πρώην ΕΣΣΔ σχεδόν αντάλλαξαν πυρηνικά χτυπήματα στον Κόλπο της Βεγγάλης για να υποστηρίξουν τους αντίστοιχους συμμάχους τους.
Η ρωσική σφαλιάρα κατά των αμερικανών ήταν ηχηρή, όπως είναι και σήμερα στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Αρχικά οι ΗΠΑ είχαν κινητοποιήσει ένα μέρος του έβδομου στόλου τους, για να υποστηρίξουν φαινομενικά το Πακιστάν.
Ωστόσο, τα ιστορικά αρχεία αργότερα επισημαίνουν ότι επρόκειτο για ένα «υπόγειο» σχέδιο ψυχρού πολέμου που ενορχηστρώθηκε από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Richard Nixon και στη συνέχεια τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας (NSA) Henry  Kissinger που απείλησε με πόλεμο τη δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη χώρα της Γης εκείνη την εποχή – την Ινδία.
Η Σοβιετική Ρωσία ήρθε να βοηθήσει τη σύμμαχό της, την Ινδία.
Για να αναχαιτίσουν την αμερικανική Task Force 74 που κατευθύνεται προς τον Κόλπο της Βεγγάλης, οι Σοβιετικοί ανέπτυξαν 20 πολεμικά πλοία μαζί με ένα πυρηνικό υποβρύχιο που επισκίαζε το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Enterprise.

Τα παρασκήνια Nixon και Kissinger 

Είναι γνωστό ότι ο Nixon και ο Kissinger δεν έτρεφαν καμία αγάπη για την τότε πρωθυπουργό της Ινδίας Indira Priyadarshini Gandhi.
Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ αποχαρακτηρίζει τις κασέτες των συνομιλιών τους.
Σε μια συνομιλία που έλαβε χώρα λίγο πριν από τον πόλεμο Ινδίας-Πακιστάν, ο Nixon την αποκάλεσε «παλιά μάγισσα» και ο Kissinger την έβρισε. Ωστόσο, μετά την αποκάλυψη των συνομιλιών, ο Kissinger εξέφρασε τη λύπη του για τα σχόλιά του.
Τον Ιούλιο του 1971, ο Kissinger εκτέλεσε ένα μυστικό ταξίδι στο Πεκίνο. Από το Πακιστάν όπου προσποιήθηκε τον άρρωστο, πέταξε μυστικά στο Πεκίνο για συνομιλίες που οδήγησαν ύστερα στην σπάνια επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Nixon τον επόμενο χρόνο.
Καθώς ο Πρόεδρος του Πακιστάν Yahya Khan οδηγούνταν προς σίγουρη ήττα, οι ΗΠΑ χρειάστηκε για να διατηρήσουν την αξιοπιστία τους με τη νέα τους φίλη, την Κίνα. Ο Nixon ζήτησε ακόμη και από την Κίνα να μετακινήσει τα στρατεύματά της στα σύνορα με την Ινδία, γεγονός που δημιούργησε μια προοπτική για την είσοδο της Ρωσίας για να αντιμετωπίσει το Πεκίνο.
Οι ΗΠΑ εξέτασαν ακόμη και «λόμπινγκ πυρηνικών όπλων» στην ΕΣΣΔ εάν οι Σοβιετικοί ανταπαντούσαν πηγαίνοντας σε πόλεμο με την Κίνα.
Ο Kissinger διαβεβαίωσε ότι εάν οι Κινέζοι «θεωρούσαν την κατάσταση στην ινδική υποήπειρο απειλή για την ασφάλειά της και λάμβαναν μέτρα για να προστατεύσουν την ασφάλειά της, οι ΗΠΑ θα ήταν στο πλευρό της».

Οι ΗΠΑ, ισχυρός σύμμαχος του Πακιστάν αυτή τη στιγμή, προσπάθησαν να παρακάμψουν το εμπάργκο όπλων πείθοντας μουσουλμανικές χώρες να στείλουν όπλα στο Ισλαμαμπάντ.
Παρακολουθώντας το Μεγάλο Παιχνίδι των ΗΠΑ στη Νότια Ασία, η πρωθυπουργός Indira Gandhi υπέγραψε τη Συνθήκη Ειρήνης, Φιλίας και Συνεργασίας με τη Σοβιετική Ένωση. Η συνθήκη ήταν μια στρατηγική κίνηση της Ινδίας για να εξασφαλίσει τη σοβιετική υποστήριξη κατά τη διάρκεια μιας περιόδου έντονων περιφερειακών συγκρούσεων και πολιτικών ελιγμών.

Και όλα ξεκίνησαν...

Η Ινδία αναγκάστηκε να αντιδράσει μετά τη μαζική μετανάστευση από το Ανατολικό Πακιστάν (Μπανγκλαντές) και ο πόλεμος ξέσπασε στην ινδική υποήπειρο στις 4 Δεκεμβρίου 1971.
Η κυβέρνηση Nixon δοκίμασε όλα τα «όπλα» της διπλωματίας για να αναγκάσει την Ινδία να κηρύξει κατάπαυση του πυρός.
Ο Kissinger προειδοποίησε τον Ρώσο απεσταλμένο στην Ουάσιγκτον νωρίτερα την 1η Δεκεμβρίου: «Η Ινδία πρέπει να αναγκαστεί να αποδεχθεί εκεχειρία αύριο». Σε αντίθετη περίπτωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εφαρμόσουν τις απαραίτητες στρατιωτικές ενέργειες.
Στις 8 Δεκεμβρίου 1971, ο 7ος στόλος των ΗΠΑ έλαβε διαταγές να στείλει την Task Force 74 στον Κόλπο της Βεγγάλης.
Ο 7ος στόλος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ είναι η πιο σημαντική ναυτική δύναμη εκτός της ηπειρωτικής χώρας. Αποτελεί μέρος του στόλου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στον Ειρηνικό. Ο στόλος έχει συμμετάσχει σε πολλούς πολέμους στην αμερικανική ιστορία και περιλαμβάνει 60 έως 70 πολεμικά πλοία και 200 ​​έως 300 αεροσκάφη.
Η ομάδα μάχης που απέπλευσε για τον Κόλπο της Βεγγάλης είχε επικεφαλής το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο USS Enterprise, συνοδευόμενο από άλλα εννέα πλοία, συμπεριλαμβανομένου ενός υποβρυχίου πυρηνικής επίθεσης.

Ρωσικό... μπλόκο στους Αμερικάνους 

Το USS Enterprise αναχώρησε από τον Κόλπο του Τόνκιν, όπου αναπτύχθηκε για τον πόλεμο του Βιετνάμ, στις 10 Δεκεμβρίου και έφτασε στον Κόλπο της Βεγγάλης στις 15 Δεκεμβρίου.
Οι ΗΠΑ ισχυρίστηκαν ότι είχε λάβει εντολή να εκτελέσει πολιτικές και ανθρωπιστικές αποστολές. Εκείνη την εποχή, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε ότι επρόκειτο να εκκενώσει 182 Αμερικανούς στη Ντάκα, εάν χρειαζόταν, «δια θαλάσσης ή αεροπορικώς», αν και αρνήθηκε να συνδέσει δημόσια μια τέτοια επιχείρηση εκκένωσης με το ναυτικό κίνημα.
Οι New York Times το χαρακτήρισαν «επίδειξη δύναμης» από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς όφελος τόσο της Ινδίας όσο και της Σοβιετικής Ένωσης. Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν τις ανησυχίες τους κεκλεισμένων των θυρών ότι η Ινδία μπορεί να κινηθεί εναντίον του Δυτικού Πακιστάν, κάτι που ήταν μεταξύ των λόγων για τη ναυτική κίνηση.
Φαινόταν ότι οι ΗΠΑ ήταν έτοιμες να χρησιμοποιήσουν άμεση βία για να βοηθήσουν τον σύμμαχό τους Πακιστάν.
Η Σοβιετική Ένωση κινήθηκε γρήγορα και ανέπτυξε ένα αντιτορπιλικό, ένα πρόσθετο περιπολικό ναρκοπέδιο και ένα υποβρύχιο στον Ινδικό Ωκεανό. Η σοβιετική αρμάδα είχε λάβει εντολή να κρατήσει τα αμερικανικά πολεμικά πλοία έξω από τον Κόλπο της Βεγγάλης.
Αφού η Task Force 74 κατευθύνθηκε προς τον Κόλπο της Βεγγάλης στις 10 Δεκεμβρίου, οι Σοβιετικοί ανακοίνωσαν στις 13 Δεκεμβρίου ότι θα έστελναν μια πρόσθετη ειδική ομάδα αντιμεταφορέα για να αναχαιτίσουν τον 7ο στόλο. Η ειδική ομάδα αντι-μεταφορέα περιελάμβανε ένα αντιτορπιλικό, ένα υποβρύχιο πυραύλων με πυρηνική καθοδήγηση και ένα καταδρομικό μάχης εξοπλισμένο με πυραύλους που μεταφέρουν πυρηνική βόμβα.
Στις 15 Δεκεμβρίου, καθώς τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ έφτασαν στον Κόλπο της Βεγγάλης, 20 σοβιετικά πολεμικά πλοία βρίσκονταν στον Ινδικό Ωκεανό, αναγκάζοντας το Ναυτικό των ΗΠΑ να μείνει στη θέση του. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης εκείνης της εποχής, η Σοβιετική Ένωση διέθετε 12 έως 15 πλοία —μερικά εκ των οποίων και υδρογραφικής έρευνας— και 10 πυρηνικά υποβρύχια στον Ινδικό Ωκεανό.
Όσο περνούσε η ώρα, η κατάσταση φαινόταν ξεκάθαρη. Όταν ξέσπασε ο Ινδο-Πακιστανικός Πόλεμος στις 3 Δεκεμβρίου 1971, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΣΣΔ διέθεταν ετοιμοπόλεμα ναυτικά σώματα στον Ινδικό Ωκεανό. 


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης