Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Στροφή 180 μοιρών από Siegel: Η Fed να μειώσει γρήγορα τα επιτόκια στο 4% - «Όχι» σε έκτακτη παρέμβαση

Στροφή 180 μοιρών από Siegel: Η Fed να μειώσει γρήγορα τα επιτόκια στο 4% - «Όχι» σε έκτακτη παρέμβαση
Ο Jeremey Siegel δεν πιστεύει πλέον ότι είναι ζωτικής σημασίας μια έκτακτη μείωση επιτοκίων, αλλά εξακολουθεί να επιμένει ότι τα επιτόκια της Fed πρέπει να μειωθούν γρήγορα και επιθετικά
Σχετικά Άρθρα
Σε αλλαγή στάσης όσον αφορά τις εκκλήσεις για έκτακτη μείωση επιτοκίων από τη Fed, προχωρά ο καθηγητής της Σχολής Wharton, Jeremy Siegel, δηλώνοντας πλέον ότι δεν είναι ζωτικής σημασίας μια τέτοια παρέμβαση, αλλά η αμερικανική κεντρική τράπεζα πρέπει να περικόψει γρήγορα και επιθετικά.
Ο Siegel προκάλεσε αναστάτωση τη Δευτέρα (5/8/2024) όταν δήλωσε στο CNBC ότι ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, και οι συνάδελφοί του θα πρέπει να προχωρήσουν σε μια έκτακτη μείωση κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες τώρα και να ακολουθήσει ακόμα μία τον Σεπτέμβριο. Τα σχόλια αυτά ήρθαν στον απόηχο της κατάρρευσης των αγορών εν μέσω φόβων για ύφεση κι ανησυχιών ότι η Fed είναι πολύ αργοκίνητη στην πολιτική χαλάρωσης τώρα που ο ρυθμός πληθωρισμού έχει επιβραδυνθεί. Ωστόσο, τα θετικά στοιχεία από τότε και ένα άγριο ράλι της αγοράς την Πέμπτη (8/8/2024) έχουν προφανώς αμβλύνει τον επείγοντα χαρακτήρα.
«Δεν πιστεύω πλέον σίγουρα ότι είναι απαραίτητο. Αλλά θέλω [ο Powell] να κινηθεί προς το 4% το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Siegel κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνέντευξης. «Θα ήταν κακό; Όχι. Αλλά θα ήταν απαραίτητο; Όχι, όχι αυτή τη στιγμή». Υπενθυμίζεται ότι η Fed στις 31 Ιουλίου ψήφισε να διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο μεταξύ 5,25%-5,5%, μια απόφαση που γρήγορα δέχτηκε κριτική όταν την επόμενη ημέρα δημοσιεύθηκαν τα στοιχεία για τα επιδόματα ανεργίας, που ήταν αυξημένα, ενώ ο τομέας της μεταποίησης σημείωσε περαιτέρω συρρίκνωση.
Ωστόσο, τα χθεσινά στοιχεία έδειξαν ότι οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ καλύτερα από το αναμενόμενο ήταν τα στοιχεία για τη μεταποίηση.
«Προφανώς, ήθελα να ταρακουνήσω τα πράγματα», δήλωσε ο Siegel σχετικά με το αίτημά του για μια έκτακτη παρέμβαση. «Δεν υπάρχει περίπτωση να το κάνει αυτό χωρίς να καταρρεύσουν τα πράγματα. Δεν νομίζω ότι τα πράγματα καταρρέουν. Αλλά με βάση όλα τα κριτήρια και όλους τους νομισματικούς κανόνες... θα έπρεπε να είναι κάτω από το 4%».
Οι αγορές αναμένουν ότι η Fed θα μειώσει κατά τουλάχιστον ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας τον Σεπτέμβριο και πιθανότατα κατά μία ολόκληρη μονάδα μέχρι το τέλος του 2024. Ωστόσο, οι προσδοκίες αυτές είναι ευμετάβλητες, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν πόσο γρήγορα η Fed πιστεύει ότι πρέπει να χαλαρώσει την πολιτική της.
Μια έκτακτη μείωση επιτοκίων υπό αυτές τις συνθήκες «απλώς δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο ο Jerome Powell κάνει τα πράγματα», δήλωσε ο Siegel. «Αλλά ο Jerome Powell έχει κάνει τα πράγματα πολύ αργά, σίγουρα στην πορεία προς τα πάνω, και θέλω απλώς να βεβαιωθώ ότι δεν θα κάνει τα ίδια λάθη στην πορεία προς τα κάτω».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης