Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Σε... πυρετό μείωσης επιτοκίων η Wall Street - Σε νέα παγίδα οι διεθνείς αγορές, δεν υπάρχει «μαγικό ελιξίριο»

Σε... πυρετό μείωσης επιτοκίων η Wall Street - Σε νέα παγίδα οι διεθνείς αγορές, δεν υπάρχει «μαγικό ελιξίριο»

«Όλοι πιστεύουν ότι οι μειώσεις των επιτοκίων είναι ένα μαγικό ελιξίριο», σημειώνει ο Brent Schutte της Northwestern Mutual

Σχετικά Άρθρα
Η επιθυμία της Wall Street για μείωση των επιτοκίων από τη Fed αναθερμάνθηκε και πάλι αυτή την εβδομάδα, καθώς η ακραία μεταβλητότητα συγκλόνισε τις αγορές, υποδαυλίζοντας τους φόβους για μετάδοση και ύφεση. Καθώς, όμως, η σκόνη καταλαγιάζει, μια άλλη ανησυχία έχει αναδυθεί: Οι επενδυτές που επενδύουν αναμένοντας ότι η Fed θα ρίξει τσεκούρι στα επιτόκια, θα μπορούσαν να προετοιμάσουν τις αγορές για μια άλλη παγίδα.
«Δεν νομίζω ότι θέλουν να θεωρηθούν ως το "καυτό όπλο". Δεν είναι αυτό που θέλει να κάνει η Fed», δήλωσε στο MarketWatch η Diane Jaffee από την TCW.
Το ενδεχόμενο μιας έκτακτης μείωσης επιτοκίων από τη Fed απασχόλησε τη Wall Street, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Η Jaffee δήλωσε ότι τα στοιχεία της Πέμπτης για τις αιτήσεις ανεργίας κάνουν μια τέτοια δραματική κίνηση να φαίνεται λιγότερο πιθανή, δεδομένου ότι λιγότεροι Αμερικανοί υπέβαλαν αίτηση για επιδόματα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα απ' ό,τι αναμενόταν.
Η έκθεση για τις αιτήσεις ανεργίας φάνηκε να συμβάλλει στην αντιστάθμιση της ανησυχίας για τα αδύναμα στοιχεία για την απασχόληση του Ιουλίου (που δημοσιεύθηκαν πριν από μία εβδομάδα) και τις ανησυχίες ότι η Fed έχει ήδη διατηρήσει τα επιτόκια πολύ υψηλά για πολύ καιρό, σπέρνοντας τους σπόρους μιας ύφεσης.
Η Jaffee πιστεύει ότι ο Σεπτέμβριος φαίνεται να είναι η πιο προφανής ημερομηνία για να αρχίσει η Fed να μειώνει τα επιτόκια. Αν και δεν αποκλείει μια μεγαλύτερη μείωση κατά 50 μονάδες βάσης, οι 25 μονάδες βάσης παραμένουν η βασική υπόθεση της TCW. «Θέλουν να το κάνουν σωστά», σημείωσε.

Πυρετός μείωσης των επιτοκίων

Οι επενδυτές βρίσκονται σε εγρήγορση από τότε που το ποσοστό ανεργίας έφτασε σε υψηλό τριών ετών, στο 4,3%, τον Ιούλιο - ενεργοποιώντας τον κανόνα Sahm, έναν δείκτη ύφεσης στην αγορά εργασίας. Στη συνέχεια, ήρθε τη Δευτέρα το απότομο κλείσιμο θέσεων στο δημοφιλές «carry trade» του ιαπωνικού γεν, που προκάλεσε sell off.
Ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε τη Δευτέρα (5/8/2024) τη χειρότερη ημερήσια πτώση των τελευταίων περίπου δύο ετών, καθώς οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έπεσαν κατακόρυφα και οι επενδυτές αναζητούσαν ασφαλή καταφύγια από την καταιγίδα. Ο δείκτης μεταβλητότητας Cboe Volatility Index, γνωστός ως «δείκτης φόβου» της Wall Street, έφτασε επίσης στη στρατόσφαιρα.
Καθώς η μεταβλητότητα έχει έκτοτε υποχωρήσει και οι μετοχές περιορίζουν τις εβδομαδιαίες απώλειές τους, οι αναλυτές της JP Morgan εκτίμησαν την Τετάρτη ότι το διεθνές carry trade έχει ολοκληρωθεί κατά τα τρία τέταρτα. «Νομίζω ότι η αγορά εργασίας αποδυναμώνεται», δήλωσε στο MarketWatch ο Brent Schutte από τη Northwestern Mutual Wealth Management Co. «Νομίζω ότι έχετε μια ολόκληρη ομάδα ανθρώπων που θέλουν να είναι αισιόδοξοι και να αγοράζουν μετοχές», δήλωσε ο Schutte. Αλλά τουλάχιστον, οι επενδυτές θα πρέπει επίσης να προετοιμάζονται για μεταβλητότητα και να αισθάνονται άνετα με τους κινδύνους που αναλαμβάνουν, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ διολισθήσουν σε ύφεση.

Δεν υπάρχει «μαγικό ελιξίριο»

Η μεγάλη ανάκαμψη των μετοχών την Πέμπτη (8/8/2024) είχε ως αποτέλεσμα ο Dow Jones και ο S&P 500 να περιορίσουν τις εβδομαδιαίες απώλειές τους σε 0,8% και 0,6%, αντίστοιχα, ενώ ο Nasdaq σημείωσε απώλειες 0,8% για την εβδομάδα, σύμφωνα με την FactSet.
Ακόμη και με την πρόσφατη διολίσθηση, ένα ισχυρό ράλι στο πρώτο εξάμηνο του έτους είχε ως αποτέλεσμα ο S&P 500 να εξακολουθεί να έχει άνοδο 11,4% το 2024 μέχρι στιγμής.
Παρόλα αυτά, οι traders τοποθετούσαν τις πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων της Fed κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο σε σχεδόν 60% από την Πέμπτη, από λιγότερο από 5% πριν από ένα μήνα, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch Tool της CME. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, το επιτόκιο της Fed θα υποχωρούσε στο 4,75% έως 5%.
Η Fed έχει διατηρήσει το επιτόκιο πολιτικής της κοντά στο υψηλό 20ετίας 5,25%-5,5% για περισσότερο από ένα χρόνο χωρίς ακόμη να έχει προκαλέσει ύφεση. Αλλά τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια υποδηλώνουν επίσης ότι οι μειώσεις επιτοκίων τύπου ύφεσης έχουν τιμολογηθεί πλήρως, σύμφωνα με τους ερευνητές της Société Générale.
Τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια άρχισαν πρόσφατα να αντικατοπτρίζουν ότι πάνω από 1% μείωση των επιτοκίων είχε προεξοφληθεί για τους επόμενους έξι μήνες. Ενώ υποχώρησαν από τα χειρότερα επίπεδα από τη Δευτέρα, ο Jitesh Kumar από τη Société Générale δήλωσε ότι εξακολουθούν να βρίσκονται «καλά στην κατηγορία της ύφεσης» σε σημείωμα πελάτη την Πέμπτη. Το όριο στο παρελθόν ήταν 1% για να υλοποιηθεί τελικά μια ύφεση.
SG.JPG
Με άλλα λόγια, οι traders «δεν περιμένουν να μάθουν» αν μια ύφεση φαίνεται πιθανή, σύμφωνα με τον Kumar, ο οποίος πιστεύει ότι η Wall Street μπορεί να έχει προτρέξει, και πάλι, αναμένοντας επιθετικές μειώσεις των επιτοκίων.
Σε περίπτωση που τα οικονομικά στοιχεία δεν ανταποκριθούν στις προσδοκίες για ύφεση, ο Kumar πιστεύει ότι θα μπορούσε να εκτυλιχθεί ένα ακόμη ευμετάβλητο επεισόδιο στις αγορές.
Όταν η μεταβλητότητα στις αγορές ομολόγων αυξήθηκε απότομα τον Οκτώβριο, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου εκτοξεύτηκε για λίγο στο 5%, σε υψηλό 16 ετών, και οι μετοχές έπεσαν σε διόρθωση.
«Όλοι πιστεύουν ότι οι μειώσεις των επιτοκίων είναι ένα μαγικό ελιξίριο», δήλωσε ο Schutte της Northwestern Mutual. Υποστήριξε όμως ότι η Fed έχει επίσης μειώσει τα επιτόκια όταν η οικονομία ταλαντευόταν και κατά τη διάρκεια προηγούμενων υφέσεων. «Συμβουλεύω τους ανθρώπους να σκέφτονται το "τι θα γινόταν αν"», είπε. «Αγκαλιάστε περιοχές της αγοράς που κανείς δεν θέλει να κατέχει».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης