Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Trump vs Harris - Η Wall Street προβλέπει τον νικητή των εκλογών με ακρίβεια 83%

Trump vs Harris - Η Wall Street προβλέπει τον νικητή των εκλογών με ακρίβεια 83%
Η απόδοση της χρηματιστηριακής αγοράς στο τρίμηνο πριν από την ημέρα των εκλογών θεωρείται ως ο απόλυτος προγνωστικός παράγοντας για το ποιος θα κερδίσει την προεδρία στις ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα
Στην πρόβλεψη του νικητή των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, μπορεί να… συμβάλλει η Wall Street.
Σύμφωνα με τον Adam Turnquist από την LPL, από το 1928, ο S&P 500 έχει 83% ποσοστό ακρίβειας στον προσδιορισμό του πολιτικού κόμματος που θα κερδίσει τον Λευκό Οίκο.
«Ενώ οι δημοσκοπήσεις, οι αποδόσεις στοιχημάτων και οι προβλέψεις μπορούν να παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για τα πιθανά αποτελέσματα των εκλογών, τα δεδομένα μπορεί να είναι θορυβώδη. Για να αποφύγετε μέρος αυτού του θορύβου και των πιθανών προκαταλήψεων, παρακολουθείτε πώς αποδίδει η αγορά», ανέφερε ο Turnquist σε ενημερωτικό του σημείωμα. Συγκεκριμένα, υπογράμμισε την απόδοση της χρηματιστηριακής αγοράς στο τρίμηνο πριν από την ημέρα των εκλογών ως τον απόλυτο προγνωστικό παράγοντα για το ποιος θα κερδίσει την προεδρία. Κι αυτή η σημαντική περίοδος ξεκίνησε επίσημα αυτή την εβδομάδα, τη Δευτέρα.

Τι συνέβη όταν νίκησε ο Obama

«Από το 1928, όποτε ο S&P 500 ήταν θετικός κατά τη διάρκεια των τριών μηνών που προηγούνται των εκλογών, ο Λευκός Οίκος παρέμενε στα χέρια του ίδιου κόμματος στο 80% των περιπτώσεων», δήλωσε ο Turnquist.
Για παράδειγμα, κατά τους τρεις μήνες που προηγήθηκαν των εκλογών του 2008, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 24,8%. Οι Δημοκρατικοί τελικά κέρδισαν, με τον πρόεδρο Barack Obama να παραλαμβάνει από τους Ρεπουμπλικανούς τον έλεγχο του Λευκού Οίκου.

Η νίκη του Trump

Από την άλλη πλευρά, όταν το χρηματιστήριο είχε αρνητική απόδοση τους τρεις μήνες πριν από τις εκλογές, το κατεστημένο κόμμα έχανε τις εκλογές στο 89% των περιπτώσεων.
Για παράδειγμα, ο S&P 500 υποχώρησε κατά 2,3% ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2016 και ο πρόεδρος Donald Trump οδήγησε τελικά το Ρεπουμπλικανικό κόμμα στη νίκη, βάζοντας ένας τέλος στον έλεγχο του Λευκού Οίκου από τους Δημοκρατικούς.
Συνολικά, αυτός ο χρηματιστηριακός κανόνας έχει προβλέψει σωστά 20 από τις τελευταίες 24 εκλογές, ένα συνολικό ποσοστό ακρίβειας 83%.

Η... εξαίρεση

Ωστόσο, η αγορά μπορεί να κάνει και λάθος, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις προεδρικές εκλογές του 2020.
Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 2,3% πριν από τις εκλογές του 2020, ωστόσο το κατεστημένο κόμμα, με επικεφαλής τον πρόεδρο Donald Trump, έχασε τις εκλογές από τον πρόεδρο Joe Biden.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης