Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Προσοχή, επενδυτές - Ο Buffett πουλά μετοχές και αυξάνει εντυπωσιακά τα μετρητά, γιατί βλέπει παγκόσμια οικονομική κρίση

Προσοχή, επενδυτές - Ο Buffett πουλά μετοχές και αυξάνει εντυπωσιακά τα μετρητά, γιατί βλέπει παγκόσμια οικονομική κρίση
Ένα βουνό μετρητών έχει μαζέψει, σύμφωνα με τον Economist, ο μάντης της Όμαχα
Με την οροσειρά των Ιμαλαΐων ομοιάζουν, σύμφωνα με τον Economist, τα μετρητά τα οποία έχει σωρεύσει η εταιρεία Berkshire Hathaway του επενδυτή θρύλου –ή, αλλιώς, σοφού της Όμαχα– Warren Buffett… γεγονός το οποίο εξάπτει έντονα την περιέργεια της αγοράς.
H αλήθεια είναι πως κανένας άλλος επενδυτής δεν τραβάει την προσοχή όπως ο Buffett.
Ως αφεντικό της Berkshire Hathaway, μιας επενδυτικής εταιρείας που διευθύνει για σχεδόν έξι δεκαετίες, κάθε κίνησή του ελέγχεται εξονυχιστικά.
Όταν κλείνει ή ανοίγει θέσεις, μεγάλοι και μικροί επενδυτές αναλογίζονται τι μπορεί να σημαίνει για τα χαρτοφυλάκια τους.
Τα αποτελέσματα της Berkshire Hathaway, που ανακοινώθηκαν στις 3 Αυγούστου, έδωσαν στους παρατηρητές πολλές πηγές προβληματισμού.
Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι μείωσε το μερίδιό της στην Apple σχεδόν στο μισό, στα 84 δισ. δολάρια.
Τα διαθέσιμά της σε μετρητά και ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου αυξήθηκαν από 189 δισ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο του έτους, σε 277 δισ. δολάρια στα τέλη Ιουνίου.
Το δε φόντο της ανακοίνωσης ήταν θλιβερό.
Τα χρηματιστήρια βρίσκονταν εν τω μέσω ενός sell off, αφού τα ασθενέστερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για την αμερικανική απασχόληση είχαν προκαλέσει ανησυχίες για την ισχύ της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.
Η φήμη του Buffett έχει αποκτήσει μυστικιστική χροιά: είναι γνωστός ως «Μάντης της Όμαχα».
Οι δεκάδες χιλιάδες επενδυτές που συρρέουν στη συνέλευση των μετόχων της Berkshire Hathaway είναι περισσότεροι μαθητές παρά «συλλέκτες» μετοχών.

Σκοτεινός οιωνός...

Δεν αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, ότι ορισμένοι βλέπουν τη συσσώρευση μετρητών ως σκοτεινό οιωνό.
Σημειώνουν ότι ο Buffett συσσώρευσε επίσης μετρητά στα μέσα της δεκαετίας του 2000, πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, γεγονός που τον κατέστησε σε θέση να αγοράσει όταν οι ισολογισμοί άλλων επενδυτών χτυπήθηκαν.
Τι ξέρει για την οικονομία που δεν ξέρουν;
Όπως κι να έχει, ο Warren Buffett σορτάρει... φουλ κι αφού ξεφόρτωσε μετοχές της Apple, τώρα επενδύει στα έντοκα γραμμάτια του αμερικανικού δημοσίου.
Σύμφωνα με το Business Insider, η προτίμηση του Buffett στα έντοκα αντανακλά την αδυναμία του να βρει αξιόλογες επενδύσεις που να υπερβαίνουν με απόδοση που υπερβαίνει το (χωρίς κίνδυνο) 5% που προσφέρουν τα έντοκα γραμμάτια.
Ιστορικά, ο Buffett αυξάνει τα μετρητά του όταν βλέπει λίγες ελκυστικές ευκαιρίες για επενδύσεις λόγω των αυξημένων αποτιμήσεων.
Για λόγους σύγκρισης, το έντοκο γραμμάτιο 1 μήνα αποδίδει 5,33%, το 3μηνο γραμμάτιο 5,22% και το 6μηνο γραμμάτιο 4,95%. Αυτά τα επιτόκια θα πρέπει να δημιουργήσουν κέρδη χωρίς κίνδυνο ύψους περίπου 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως για τις τεράστιες τοποθετήσεις της Berkshire Hathaway σε έντοκα γραμμάτια, ή τριμηνιαία κέρδη ύψους περίπου 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Στην ετήσια συνέλευση των μετόχων της Berkshire Hathaway τον Μάιο, ο Buffett αποκάλεσε τα έντοκα γραμμάτια ως «την ασφαλέστερη επένδυση που υπάρχει».
Τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου προσφέρουν επίσης στους επενδυτές τους φορολογικά κίνητρα, καθώς οι καταβαλλόμενοι τόκοι απαλλάσσονται από τους κρατικούς και τοπικούς φόρους.
Ωστόσο, η στροφή στα έντοκα γραμμάτια δεν ήταν η μόνη τολμηρή κίνηση της Berkshire κατά το δεύτερο τρίμηνο.
Η εταιρεία μείωσε επίσης το μερίδιό της στη μετοχή της Apple κατά το ήμισυ περίπου κατά τη διάρκεια της περιόδου, πουλώντας περίπου 390 εκατομμύρια μετοχές.

«Eπένδυση αξίας»

Πάντως, σε έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2018, οι Andrea Frazzini, David Kabiller και Lasse Pedersen, όλοι της AQR Capital Management, μιας επενδυτικής εταιρείας, διαπίστωσαν ότι η μακροπρόθεσμη υπεραπόδοσή του μπορεί να εξηγηθεί εύκολα.
Έχει αγοράσει μετοχές υψηλής ποιότητας σε σχετικά φθηνές τιμές και εφάρμοσε στρατηγικές μόχλευσης με σύνεση.
Η στρατηγική του είναι, εν συντομία, η κλασική «επένδυση αξίας», αν και μια μορφή που συνδυάζεται με τη δυνατότητα να δανείζεται φθηνά μέσω της ασφαλιστικής επιχείρησης της Berkshire Hathaway.
Ακριβώς όπως η εξήγηση για την εξαιρετική του απόδοση είναι η οξυδέρκειά του, είναι και ο λόγος για τη συσσώρευση μετρητών.
Τον Μάιο ο Buffett είπε ότι οι επενδυτές του θα πρέπει να περιμένουν από αυτόν να πουλήσει μετοχές και να δημιουργήσει αποθεματικά για δύο λόγους.
Το ένα είναι ότι αναμένει να αυξηθούν οι φόροι στα κέρδη κεφαλαίου και θέλει να πραγματοποιήσει τα κέρδη του πριν συμβεί αυτό.
Το άλλο είναι ότι βλέπει λίγες φθηνές, υψηλής ποιότητας εταιρείες στις οποίες μπορεί να επενδύσει. Το χρηματιστήριο είναι πανάκριβο.
Λιγότερο από όσο φαντάζονται. Το εξαιρετικό ταλέντο του ως επενδυτή δεν βασίζεται στην ικανότητα να βλέπει το μέλλον.
Πράγματι, η υπεραπόδοσή του είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή.
Οι επενδύσεις της Berkshire Hathaway στην Ιαπωνία αποτελούν παράδειγμα τόσο των πλεονεκτημάτων όσο και των ορίων της στρατηγικής του.
Τον Φεβρουάριο ο Buffett ανέφερε τις επενδύσεις στην Ιαπωνία ως μεταξύ εκείνων που περίμενε να κρατήσει επ’ αόριστον.
Ταυτόχρονα, έχει υποσχεθεί ότι τα μερίδιά του στις εταιρείες δεν θα ξεπερνούν το 10%, ποσοστό που ήδη πλήττει τις συμμετοχές του.
Ως εκ τούτου, οι επιλογές για επέκταση – είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό – παραμένουν ελάχιστες.
Ο Μπάφετ δεν ισχυρίστηκε ποτέ ότι έχει την προνοητικότητα που του αποδίδουν οι οπαδοί του.
Πράγματι, κάποτε αστειεύτηκε ότι δεν έχει λάβει ποτέ καμία επενδυτική απόφαση βασισμένη σε οικονομική πρόβλεψη.

Lehman Brothers

Αν και η Berkshire Hathaway βγήκε από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση σε καλύτερη κατάσταση από τη συντριπτική πλειονότητα των ομολόγων της, τα μετρητά της εταιρείας μειώθηκαν ως μερίδιο του συνολικού ενεργητικού της τα τρίμηνα πριν από την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008.
Τα μετρητά κάτω από το στρώμα του γερο-Buffett είναι αναμφίβολα τεράστια.
Η Berkshire Hathaway θα μπορούσε, εάν το επιθυμούσε, να αγοράσει McDonald’s στην τρέχουσα τιμή της αλυσίδας χάμπουργκερ και να της απομείνουν 80 δισεκατομμύρια δολάρια ή να πάρει μερίδιο στη Meta μεγαλύτερο από αυτό που κατείχε ο Mark Zuckerberg, το αφεντικό της εταιρείας.
Εάν οι αγορές όντως εισέλθουν σε απότομη ύφεση, ο Buffett θα είναι σε μια αξιοζήλευτη θέση, ικανός να προσελκύει εταιρείες που διαπραγματεύονται με έκπτωση.
Οι απλές αρχές του βρίσκονται στη ρίζα της μακράς και εντυπωσιακής του απόδοσης ως επενδυτής. Η αυξανόμενη στοίβα μετρητών του δεν έχει κρυφή εξήγηση.
Η επένδυση στην Αξία που εφαρμόζει ως στρατηγική ο Buffett γίνεται ολοένα και πιο σκληρή. Και είναι πιθανό να παραμείνει έτσι…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης