Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch για ουκρανική επίθεση στο Kursk: Διαχειρίσιμος ο αντίκτυπος στις εισαγωγές φυσικού αερίου της ΕΕ 

Fitch για ουκρανική επίθεση στο Kursk: Διαχειρίσιμος ο αντίκτυπος στις εισαγωγές φυσικού αερίου της ΕΕ 
Η Αυστρία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία θα είναι περισσότερο εκτεθειμένες σε διακοπή των ροών φυσικού αερίου από τον ρωσικό αγωγό μέσω της Ουκρανίας
Σχετικά Άρθρα
Η εισβολή των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή Kursk της Ρωσίας με στόχο τον σταθμό διαμετακόμισης φυσικού αερίου Sudzha, δεν θα έχει ουσιώδεις επιπτώσεις για τον εφοδιασμό φυσικού αερίου της Ευρώπης, εκτιμά σε εκθεσή της η Fitch Ratings.
Ακόμη και η πλήρης διακοπή των προμηθειών, υπογραμμίζει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, θα είχε περιορισμένο αντίκτυπο στις ευρωπαϊκές χώρες. Η διέλευση φυσικού αερίου μέσω του σταθμού ήταν 14,6 bcm το 2023, αντιστοιχώντας μόλις στο 5% της ζήτησης της ΕΕ.
«Οι αποστολές φυσικού αερίου συνεχίζονται παρά τη στρατιωτική δραστηριότητα, αλλά εάν σταματήσουν, οι Ευρωπαίοι αγοραστές θα πρέπει να μπορούν να καλύψουν το κενό με αποστολές LNG. Τα υψηλά επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου θα συμβάλουν επίσης στην αντιστάθμιση τυχόν άμεσης απώλειας εφοδιασμού και η ζήτηση για φυσικό αέριο παραμένει σημαντικά κάτω από τα επίπεδα πριν από το 2022. Η διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας προς την Ευρώπη πρόκειται να σταματήσει στα τέλη του 2024 μετά τη λήξη της σύμβασης διαμετακόμισης, η οποία είναι απίθανο να ανανεωθεί», σημειώνει η Fitch.
Η ΕΕ εισήγαγε 133 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) LNG το 2023. Το επίπεδο αποθήκευσης φυσικού αερίου της ΕΕ παραμένει υγιές, στο 86% γεμάτο, έναντι 87% πέρυσι. «Αναμένουμε ότι το επίπεδο θα φτάσει σχεδόν στο 100% πριν από τους χειμερινούς μήνες και η αποθήκευση θα πρέπει να καλύπτει σχεδόν το ήμισυ της κατανάλωσης από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο, με την προϋπόθεση ότι η ζήτηση είναι παρόμοια με τον περασμένο χειμώνα. (...)
Η Αυστρία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία θα είναι περισσότερο εκτεθειμένες σε διακοπή των ροών φυσικού αερίου από τον ρωσικό αγωγό μέσω της Ουκρανίας. Ωστόσο, η αυστριακή εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου OMV έλαβε πρόσφατα πρόσθετα δικαιώματα για την ικανότητα μεταφοράς φυσικού αερίου εντός Ευρώπης και η Αυστρία έχει αρκετή χωρητικότητα αποθήκευσης αερίου για κατανάλωση σχεδόν ενός ολόκληρου έτους.
Η Ουγγαρία έχει πρόσβαση στο ρωσικό αέριο από τον αγωγό TurkStream και αρκετές διασυνδέσεις φυσικού αερίου με γειτονικές χώρες. Στη Σλοβακία, οι διαταραχές στις ρωσικές ροές θα μπορούσαν να αντισταθμιστούν με υψηλότερες ροές μέσω διαμετακομιστικών οδών που προμηθεύονται φυσικό αέριο από τερματικούς σταθμούς LNG της Πολωνίας και της Κροατίας», καταλήγει η Fitch.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης