Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Οι ΗΠΑ έχουν χάσει τα σκήπτρα της παγκόσμιας οικονομίας - Η Κίνα είναι ήδη 33% μεγαλύτερη, απειλεί και η Ινδία

Οι ΗΠΑ έχουν χάσει τα σκήπτρα της παγκόσμιας οικονομίας - Η Κίνα είναι ήδη 33% μεγαλύτερη, απειλεί και η Ινδία
Την τελευτΜία ψευδαίσθηση για κυριαρχία των ΗΠΑ δίνει ο επίσημος τρόπος υπολογισμού του ΑΕΠία δεκαετία η Κίνα συνέβαλε 30,9% στην παγκόσμια ανάπτυξη
Το ΑΕΠ της Κίνας είναι ήδη σημαντικά μεγαλύτερο από την αμερικανική οικονομία, κόντρα στα επίσημα στοιχεία που δίνονται από τις κυβερνήσεις ή οργανισμούς όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), στα οποία δεν περιλαμβάνονται σημαντικές παράμετροι, όπως η «μαύρη οικονομία» ή η μέτρηση του ΑΕΠ με όρους ισοδυναμίας αγοραστικής δύναμης.
Μεταφράζοντας λοιπόν τα παρακάτω σε ποσά, προκύπτει ότι -για το 2023- το ΑΕΠ της Κίνας είναι κατά 33% μεγαλύτερο σε σύγκριση με αυτό των ΗΠΑ.
Μάλιστα, σύμφωνα με τη σχετική μελέτη του World Economics, η Ινδία πιθανότατα θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ μέσα σε μια δεκαετία, καθιστώντας την Ουάσινγκτον και «με τη βούλα»Νο3 στην παγκόσμια οικονομία. Την ίδια στιγμή, η Νότια Κορέα και η Ταϊβάν έχουν επιτύχει κατά κεφαλήν ΑΕΠ -υπολογισμένο με την παραπάνω μέθοδο του World Economics- περίπου 80% του επιπέδου των ΗΠΑ.
Ο οργανισμός World Economics σχολιάζει ότι την τελευταία δεκαετία η Κίνα συνέβαλε κατά 30,9% στην παγκόσμια ανάπτυξη, σε σύγκριση με τη συνεισφορά 9% των ΗΠΑ. Η συνδυασμένη ετήσια ανάπτυξη τα τελευταία 3 χρόνια ήταν 6,3%, σχεδόν διπλάσιο από τον ρυθμό ανάπτυξης των ΗΠΑ που ήταν 3,7%. Ελάχιστοι προβλέπουν ότι αυτή η διαφορά ανάπτυξης της Κίνας σε σχέση με τις ΗΠΑ θα εξαφανιστεί στο εγγύς μέλλον.
Η World Economics πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα και αναφέρεται στους λόγους που η κινεζική οικονομία δεν θα ξεπεραστεί τις επόμενες δεκαετίες. Αρχικά, το εκπαιδευτικό σύστημα της Κίνας είναι εξαιρετικό (αποφοιτά πάνω από το 20% των πτυχίων πανεπιστημίου στον κόσμο), ενώ η χώρα είναι πολύ μπροστά από όλες τις χώρες σε αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Παράλληλα, διαθέτει ένα τεράστιο και υψηλά ειδικευμένο εργατικό δυναμικό που επικεντρώνεται στις βιομηχανίες με την υψηλότερη ένταση τεχνολογίας.
Επίσης, καταρρίφθηκαν οι ισχυρισμοί ότι η Κίνα «θα γεράσει» προτού πλουτίσει λόγω δημογραφικού προβλήματος, καθώς πρόσφατη μελέτη έδιεξε οι δημογραφικές αλλαγές δεν ήταν κρίσιμος παράγοντας για τις αυξήσεις του κατά κεφαλήν ΑΕΠ.
Εάν η Κίνα μπορέσει να αυξήσει το κατά κεφαλήν ΑΕΠ μόλις στο 50%+ των επιπέδων των ΗΠΑ, θα έχει ΑΕΠ διπλάσιο από αυτό των ΗΠΑ, ενώ εάν το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Κίνας πλησιάσει αυτό της Νότιας Κορέας, η οικονομία της θα πλησιάσει τρεις φορές το μέγεθος των ΗΠΑ.
Ωστόσο, υπάρχουν κίνδυνοι που δεν αποκλείεται να εκτροχιάσουν την ανάπτυξη της Κίνας, ακόμη και βραχυπρόθεσμα, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου για την Ταϊβάν, της κακής διαχείρισης και των προσπαθειών της Αμερικής να μειώσει τους εμπορικούς δεσμούς με την Κίνα, καταλήγει η μελέτη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης