Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Oι BRICS απελευθερώνουν τις «αποικίες χρέους» από το ΔΝΤ – Δημιουργούν «τράπεζα αποθεματικών» για να αποτρέψουν χρεοκοπίες

Oι  BRICS απελευθερώνουν τις «αποικίες χρέους» από το ΔΝΤ – Δημιουργούν «τράπεζα αποθεματικών» για να αποτρέψουν χρεοκοπίες
Πώς τίθεται εκτός το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από την αγορά χρέους και αποτρέπεται η υποταγή των φτωχών κρατών στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα
Τα τελευταία δύο χρόνια, οι BRICS γνώρισαν μια αύξηση του διεθνούς τους κύρους και διαδραματίζουν σημαντικό γεωπολιτικό ρόλο αμφισβητώντας την ηγεμονία των ΗΠΑ.
Εκτός από την διεύρυνση της ομάδας των BRICS που πραγματοποιήθηκε το 2023, η λίστα των χωρών που επιθυμούν να ενταχθούν στον όμιλο αυξάνεται συνεχώς.
Ωστόσο, η επέκταση της πλήρους ιδιότητας μέλους έχει προσωρινά ανασταλεί, καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα να ενσωματωθούν περισσότερες χώρες αυτή τη στιγμή.
Αντίθετα, συζητείται η δημιουργία της κατηγορίας των «κρατών - εταίρων», μια λύση παρόμοια με το καθεστώς των «παρατηρητών» στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης.
Από τη μία πλευρά, η δημοτικότητα των BRICS έχει προκαλέσει ρωγμές στην ηγεμονία των δυτικών δυνάμεων, μια ηγεμονία που έχει διαβρωθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις χιλιάδες κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε χώρες του Παγκόσμιου Νότου και την άνευ όρων υποστήριξη για τη σφαγή των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.
Από την άλλη πλευρά, αυξάνεται η πίεση στους BRICS, τα επόμενα χρόνια, να παρουσιάσουν συγκεκριμένες εναλλακτικές λύσεις στις πιο επείγουσες απαιτήσεις του Παγκόσμιου Νότου, όπως η οικονομική ανάπτυξη, η αντιμετώπιση των κλιματικών και περιβαλλοντικών κρίσεων και η καταπολέμηση της φτώχειας και της ανισότητας.
Για την αντιμετώπιση και επίλυση ορισμένων από τις απαιτητικές ανάγκες του Παγκόσμιου Νότου, υπάρχει αναξιοποίητο δυναμικό στη Συμφωνία για τη διαμόρφωση των Έκτακτων Αποθεματικών (Contingent Reserve Arrangement, CRA) που δημιουργήθηκε από την ομάδα των BRICS το οποίο αναμένεται να χρησιμοποιηθεί στο πλαίσο του νομισματικού πολέμου που λαμβάνει χώρα.
Με την υποστήριξη των αρχηγών κρατών των χωρών μελών, αναμένεται να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις σχετικά με τον μηχανισμό CRA οι οποίες μπορεί να δώσουν βραχυπρόθεσμη λύση σε ένα επί του παρόντος πιεστικό οικονομικό ζήτημα σε πολλές χώρες.
Οι απεχθείς όροι δανεισμού στο Πακιστάν
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-08-10_151122.png
Η τράπεζα των BRICS και οι κρίσεις χρέους

Το 2014, η Σύνοδος Κορυφής στη Fortaleza (Βραζιλία) ίδρυσε την Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα και υπεγράφη το διάταγμα για τη δημιουργία του μηχανισμού CRA.
Ενώ η λεγόμενη «Τράπεζα των  BRICS» σχεδιάστηκε ως εναλλακτική λύση στην Παγκόσμια Τράπεζα, ενώ συστημα του CRA στόχευε να γίνει εναλλακτική λύση σε σχέσε με στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η Συμφωνία για τα Έκτακτα Αποθεματικά προσπαθεί να εγγυηθεί επείγουσα βοήθεια στις χώρες BRICS σε περίπτωση προβλημάτων ρευστότητας στα διεθνή τους αποθέματα.
Με άλλα λόγια, εάν μια χώρα βρεθεί με χαμηλό επίπεδο συναλλαγματικών αποθεμάτων (στην πραγματικότητα, δολάρια),  γεγονός το οποίο αποτελεί βραχυπρόθεσμο κίνδυνο για τις διεθνείς εμπορικές της δραστηριότητες ή την πληρωμή των υπηρεσιών χρέους της, η Συμφωνία για τα Αποθεματικά προβλέπει την εκταμίευση των απαραίτητων πόρων για να αποφύγει την αναστολή των διεθνών συναλλαγών της ή ακόμη και την αθέτηση πληρωμών για την εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους.
Πρόκειται για ένα ταμείο 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων , η συνεισφορά του οποίου κατανέμεται ως εξής: 41% από την Κίνα, 18% από τη Ρωσία, τη Βραζιλία και την Ινδία και 5% από τη Νότια Αφρική.
Η δύναμη της ψήφου κάθε χώρας αντιστοιχεί στο ύψος της οικονομικής συνεισφοράς της, επομένως καμία χώρα δεν έχει δικαίωμα αρνησικυρίας – όπως συμβαίνει με τις ΗΠΑ στην περίπτωση του ΔΝΤ.
Σύμφωνα με τη συμφωνία, τα χρήματα παραμένουν στις αντίστοιχες κεντρικές τράπεζες και αποσύρονται κατόπιν αιτήματος, μέσω ανταλλαγών νομισμάτων σε δολάριο στα συναλλαγματικά αποθεματικά των χωρών που δανείζουν και του τοπικού νομίσματος της αιτούσας χώρας.

Οι αποικίες χρέους και η δυτική ηγεμονία

Είναι μια θεμελιώδης συμφωνία, επειδή η έλλειψη διεθνών αποθεματικών αποτέλεσε την υλική βάση για τις καταστροφικές ενέργειες του ΔΝΤ στις οικονομίες του Παγκόσμιου Νότου τις τελευταίες δεκαετίες.
Αλλά φέρει μια αντίφαση: οι πέντε χώρες των BRICS που δημιούργησαν την ομάδα έχουν σημαντικά συναλλαγματικά αποθέματα και είναι αμφίβολο ότι θα χρειαστεί να έχουν πρόσβαση στο ταμείο βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα.
Έτσι, το ταμείο υπάρχει εδώ και εννέα χρόνια και δεν έχει χρησιμοποιηθεί .
Από την άλλη πλευρά – και όπως πάντα – πολλές χώρες στον Παγκόσμιο Νότο εξαρτώνται επί του παρόντος από δάνεια του ΔΝΤ, όπως η Γκάνα, η Σρι Λάνκα, το Πακιστάν, η Αργεντινή και η Κένυα, των οποίων ο πληθυσμός διαμαρτύρεται μαζικά ενάντια στην αύξηση της φορολογίας που απαιτεί το ΔΝΤ στα λεγόμενα προγράμματα διάσωσης.
Οι όροι αυτών των δανείων ακολουθούν την ίδια νεοφιλελεύθερη συνταγή δημοσιονομικής λιτότητας των τελευταίων δεκαετιών: περικοπή κοινωνικών δαπανών και περαιτέρω άνοιγμα των αγορών τους στο διεθνές ιδιωτικό κεφάλαιο (από τον Παγκόσμιο Βορρά), μια συνταγή που έχει ήδη καταστρέψει αμέτρητες εθνικές οικονομίες.
Υπάρχουν ακόμη δύο νέα μέλη των BRICS σε αυτήν την κατάσταση: η Αιθιοπία και η Αίγυπτος, η τελευταία από τις οποίες, εκτός από μέλος των BRICS, είναι επίσης μέλος της NDB (τράπεζας των BRICS), η οποία έχει ένα άλλο μέλος, το Μπαγκλαντές, στην ίδια κατάσταση.
Η Αιθιοπία κήρυξε αθέτηση πληρωμών για την εξυπηρέτηση του χρέους της τον Δεκέμβριο του 2023 (31 εκατομμύρια δολάρια ) και πιέζεται από τη Λέσχη του Παρισιού να λάβει δάνειο 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το ΔΝΤ ως προϋπόθεση για την αναστολή των πληρωμών εξυπηρέτησης χρέους για το 2025.
Αναλυτές επισημαίνουν ότι το ΔΝΤ πρέπει να επιβάλει υποτίμηση του νομίσματος στη χώρα και ιδιωτικοποίηση μέρους των τραπεζικών και τηλεπικοινωνιακών τομέων.
Με άλλα λόγια, η Αιθιοπία θα υποτιμήσει τα περιουσιακά της στοιχεία και στη συνέχεια θα τα πουλήσει σε ξένους.
Κλασικό παράδειγμα της «παγίδας χρέους», όπως γνωρίζουμε στην Ελλάδα.
Η Αίγυπτος βρίσκεται σε παρόμοια κατάσταση.
Ζήτησε δάνειο 5 δισ. δολαρίων από το ΔΝΤ (μετά από αίτημα για τη χορήγηση 3 δισ. δολ. τον Δεκέμβριο του 2022), που επιβεβαιώθηκε τον Μάρτιο του 2024.
Οι όροι του Ταμείου είναι η υποτίμηση της αιγυπτιακής λίρας, η ακύρωση οποιουδήποτε μηχανισμού συναλλαγματικού ελέγχου, η νομισματική και δημοσιονομική σκληρή πολιτική, περικοπή των κοινωνικών δαπανών για τους φτωχότερους και να μπει τέλος στις επιδοτήσεις για τις κρατικές εταιρείες.

Το τολμηρό σχέδιο των BRICS χρειάζεται πολιτική απόφαση

Τώρα, ας φανταστούμε: αντί να ζητούν πόρους από το ΔΝΤ και να αναγκάζονται να υποβληθούν στους όρους του ταμείου της Ουάσιγκτον, αυτές οι χώρες – που είναι ήδη μέλη των BRICS ή/και της NDB – θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στον μηχανισμό Contingent Reserve Arrangement.
Αντί να καλέσουν την Kristalina Georgieva, τηλεφωνούν στην Dilma Rousseff.
Αντί να υποταχθούν στην παγίδα του χρέους του ΔΝΤ, αναζητούν λύσεις οικονομικής προσαρμογής εντός του πλαισίου BRICS, στόχος των οποίων θα ήταν να δοθεί προτεραιότητα στα συμφέροντα των οικονομιών και του λαού της Αιθιοπίας, της Αιγύπτου και του Μπαγκλαντές και όχι των συμφερόντων της Wall Street ή του City. του Λονδίνου.

Η χρηματοπιστωτική επανάσταση

Είναι αυτή η υπερβολικά ιδεαλιστική πρόταση για ένα νομισματικό ταμείο που έχει επί του παρόντος 100 δισεκατομμύρια δολάρια και θα μπορούσε να αναπτυχθεί με συνεισφορές από νέα μέλη με ισχυρή διεθνή ρευστότητα, όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα;
Περίπου το 10% των πόρων του ταμείου θα έλυνε την έκτακτη ανάγκη της Αιθιοπίας και της Αιγύπτου.
Ωστόσο, για να συμβεί αυτό, χρειάζεται ακόμη να αναθεωρηθεί ένα άλλο εμπόδιο στο καταστατικό της Συμφωνίας για τα Έκτακτα Αποθεματικά.
Επί του παρόντος, εάν μια χώρα μέλος της Συμφωνίας ζητήσει πόρους από το ταμείο, μόνο το 30% μπορεί να εγκριθεί κυρίαρχα από τις χώρες BRICS.
Το υπόλοιπο 70% πρέπει να εγκριθεί από…το ΔΝΤ!
Με άλλα λόγια, έχει δημιουργηθεί ένα «εναλλακτικό» νομισματικό ταμείο
έναντι του ΔΝΤ, αλλά χρειάζεται την... ευλογία του ΔΝΤ για να χρησιμοποιηθεί!
 54511139-15c4-4e97-8a54-3cda75708281-file.webp
Είναι ειρωνικό, αλλά καταδεικνύει αυτό που είπε πρόσφατα ο Ρώσος οικονομολόγος Sergei Glazyev αναφερόμενος στην NDB, το οποίο ισχύει και για τον CRA: «Το πρόβλημα είναι ότι η NDB λειτουργεί σύμφωνα με το καθεστώς του δολαρίου.
Πρέπει να αναδιοργανώσουν αυτόν τον θεσμό για να τον καταστήσουν βιώσιμο».
Είναι κατανοητό, καθώς και τα δύο δημιουργήθηκαν σε ένα διαφορετικό πλαίσιο από το σημερινό, στο οποίο δεν είχαμε ακόμη βιώσει μια τέτοια όξυνση των αντιθέσεων μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και της παγκόσμιας πλειοψηφίας.
Όμως η ιστορία απαιτεί αλλαγή αυτού του καθεστώτος.
Σε τελική ανάλυση, αυτή είναι μια πολιτική απόφαση των αρχηγών κρατών των BRICS.
Η διάσωση ορισμένων από τα μέλη του από τις κλασικές «παγίδες χρέους» που επέβαλε το ΔΝΤ θα ήταν μια ιστορική πολιτική νίκη για τον Παγκόσμιο Νότο, η οποία θα μπορούσε να καταδείξει, στην πράξη, τις δυνατότητες συνεργασίας στα BRICS.
Ποιος ξέρει, ίσως στο μέλλον, η Συμφωνία για τα Αποθεματικά να επεκταθεί σε περισσότερες χώρες του Νότου.

Ακύρωση χρέους

Η διάσωση για τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας διεθνών αποθεματικών είναι απλώς ένα μέτρο έκτακτης ανάγκης, το οποίο δεν λύνει τα δομικά προβλήματα των άνισων σχέσεων μεταξύ των χωρών του Παγκόσμιου Βορρά και του Νότου μέσα στο παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα.
Ούτε λύνει το σοβαρό πρόβλημα του χρέους που έχουν οι χώρες του Παγκόσμιου Νότου σε πολυμερείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και ιδιωτικές τράπεζες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Για να συμβεί αυτό, θα χρειαστεί να προχωρήσουμε με διαφορετικές στρατηγικές που αντιμετωπίζουν την υστέρηση στην οικονομική ανάπτυξη στη Λατινική Αμερική, την Αφρική και την Ασία.
Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει μια σημαντική παγκόσμια συζήτηση για την ακύρωση μέρους του χρέους του Παγκόσμιου Νότου.
Ωστόσο, οι BRICS χρειάζονται συγκεκριμένα επιτεύγματα και η Συμφωνία για τα Αποθεματικά ενδέχεται να είναι μια αρχή για μια χρηματοπιστωτική επανάσταση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης