Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

GoldSwitzerland: Ο κόσμος θα βιώσει καταστροφική κατάρρευση, ο πλούτος θα αλλάξει χέρια – Έρχεται συντριβή -95% στις αγορές

GoldSwitzerland: Ο κόσμος θα βιώσει καταστροφική κατάρρευση, ο πλούτος θα αλλάξει χέρια – Έρχεται συντριβή -95% στις αγορές
Οι συνθήκες σήμερα καθιστούν μια ανάκαμψη στα επόμενα 10-20 χρόνια πολύ απίθανη, καταλήγει η Gold Switzerland
Οι τελευταίες εβδομάδες δείχνουν ξεκάθαρα τις κατευθυντήριες γραμμές τις οποίες αναμένεται να ακολουθήσει η αγορά τις επόμενες εβδομάδες…
Στο μεταξύ, οι μετοχές βρίσκονται ακόμη σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ο χρυσός και το ασήμι διαγράφουν ανοδική τροχιά, ενώ και οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών ομολόγων έχουν πάρει την ανιούσα… Το δε δολάριο κορυφώνει!
Σε αυτό το περιβάλλον, λέει η επενδυτική εταιρεία Gold Switzerland, ο κίνδυνος είναι στο μέγιστο και, συνεπώς, είναι η πλέον κατάλληλη στιγμή για να εγκαταλείψουμε φουσκωμένα στοιχεία ενεργητικού, π.χ. μετοχές, ομόλογα, ακίνητα και το νόμισμα των ΗΠΑ.
Όπως ο ελβετικός οίκος επισημαίνει, στις διογκωμένες αγορές με υψηλή μόχλευση, τα πράγματα αλλάζουν τόσο γρήγορα, που οι επενδυτές παραλύουν… με αποτέλεσμα να μην έχουν άλλη οδό διαφυγής, παρά μόνον να αναμένουν την από μηχανής θεό Fed… για να περιορίσουν τις όποιες απώλειες καταγράφουν.
Αλλά αυτή τη φορά θα είναι διαφορετική, πράγμα που σημαίνει ότι πολλοί επενδυτές θα δουν την αγορά να διολισθαίνει έως 95%.

Χρυσός

Εύλογα, λέει η Gold Switzerland, οι αγορές χρυσού θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο, ωστόσο η προσφορά δεν μπορεί να καλύψει τη ζήτηση.
Ενδεικτικά επισημαίνεται πως μεταξύ της κινεζικής ζήτησης και των αγορών από την Κεντρική Τράπεζα / BRICS, απορροφώνται 3.000 τόνοι χρυσού.
Η συνολική παραγωγή χρυσού το 2023 ανήλθε σε 3.000 τόνους…
Οι δε κεντρικές τράπεζες έχουν διπλασιάσει τις αγορές τους τα τελευταία 12 χρόνια και σκοπεύουν να τις αυξήσουν – κατά δήλωσή τους.
Η αύξηση από 12% το 2020 σε 71% των Κεντρικών Τραπεζών που βλέπουν τον χρυσό ως στρατηγικό περιουσιακό στοιχείο είναι πολύ σημαντική, διότι υποδεικνύει ξεκάθαρα την έξοδο από τα δολάρια ΗΠΑ και τη συσσώρευση στον χρυσό…
Σε αυτό το κλίμα, η εξασθένηση του δολαρίου θα επιταχυνθεί, καθώς μάλιστα καμία χώρα δεν επιθυμεί να έχει αποθεματικά σε νόμισμα που μπορεί να κατασχεθεί από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, όπως συνέβη με τη Ρωσία.
Απλώς δεν υπάρχει αρκετός χρυσός διαθέσιμος για να ικανοποιήσει τη ζήτηση σε τρέχουσες τιμές, επισημαίνει ο ελβετικός οίκος.
image-7-1024x664.png
Καταστροφικό φινάλε

Σύμφωνα με την Gold Switzerland, η δυτική οικονομία και το τρέχον παγκόσμιο νομισματικό σύστημα οδεύει προς ένα καταστροφικό φινάλε.
Όπως είπε ο Ludwig von Mises, «αυτό που είναι σαφές σήμερα είναι ότι δεν θα υπάρξει εθελούσια εγκατάλειψη της πιστωτικής επέκτασης» - θα δούμε ένα μεγάλο φινάλε δημιουργίας χρημάτων και χρέους.
Αυτή η τακτική, όμως, ούτε θα πνίξει τη θλίψη των ανθρώπων ούτε θα επιλύσει το ζήτημα του χρέους…
Αντίθετα, θα οδηγήσει σε: αθετήσεις πληρωμών, αδυναμία εξυπηρέτησης χρέους και κατάρρευση, νομισματική κατάρρευση, ύφεση, πληθωρισμό, υπερπληθωρισμό, πολιτικές αναταραχές, κοινωνικές αναταραχές, περισσότερη μετανάστευση, γεωπολιτικές συγκρούσεις, ελλείψεις σε προϊόντα και, τέλος, κατάρρευση σημαντικών τμημάτων του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Κάποια από τα παραπάνω θα μπορούσαν να συμβούν και άλλα όχι…
«Αλλά με βάση την ιστορία, οι μεγάλες εποχές τελειώνουν πάντα με παρόμοιο τρόπο. Δεδομένου ότι στο επίκεντρο είναι μια φούσκα παγκοσμίων διαστάσεων που δεν έχει ξανασυμβεί στην ιστορία, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τον ακριβή χρόνο που θα σκάσει» σημειώνει ο ελβετικός οίκος.
image-9-1024x695.png
Timing

Λοιπόν, τι γίνεται με το timing;
«Πρέπει να δώσουμε τα εύσημα στις δυτικές κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες για την προσωρινή διάσωση του συστήματος με τεράστιο κόστος.
Αυτή η κατάσταση ωφέλησε μια ελίτ 0,1% επί του παγκόσμιου πληθυσμού, που έχει δημιουργήσει απεριόριστο πλούτο τα τελευταία 15 χρόνια, ενώ οι απλοί άνθρωποι βρίσκονται σε πολύ χειρότερη θέση.
Η διαφορά μεταξύ των υπερπλούσιων και των φτωχών έχει αυξηθεί εκθετικά.
Αυτό αργότερα θα έχει σοβαρές συνέπειες για την κοινωνία.
Επίσης, από το 2008 η πιστωτική επέκταση ήταν εκθετική.
Πρέπει να δώσουμε πίστωση στις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες γι' αυτό;
Ναι και όχι.
Η δράση διάσωσης πέτυχε την προσωρινή αναβολή του αναπόφευκτου, δηλαδή την κατάρρευση των αγορών χρέους που θα οδηγήσει σε τραπεζική κρίση.
image-11-1024x593.png
Απελπισία

Ο κόσμος θα βιώσει πολλές απελπισμένες ενέργειες τα επόμενα χρόνια καθώς η δυτική παγκόσμια οικονομία καταρρέει.
Aπό το 2009 ο κίνδυνος στις αγορές χρέους αυξάνεται εκθετικά.
Το συνολικό χρέος των ΗΠΑ τετραπλασιάστηκε αυτόν τον αιώνα.
Και το ομοσπονδιακό χρέος των ΗΠΑ έχει αυξηθεί 6 φορές από το έτος 2000 και 4 φορές από την κρίση του 2008.
Καθώς οι ΗΠΑ τυπώνουν απεγνωσμένα απεριόριστες ποσότητες άχρηστου χρήματος, βλέπουμε εκθετική αύξηση της πίστωσης, που είναι η σαφής ένδειξη του τέλους ενός κύκλου χρέους, αναφέρει η Gold Switzerland.
Το σίγουρο είναι επίσης ότι τα ελλείμματα στις ΗΠΑ συνεχίζουν να διευρύνονται.
Πρόκειται για απόλυτη καταστροφή, που δεν περιμένουμε να συμβεί, αφού ήδη συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας.
Ο πληθωρισμός θα αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια και πιθανώς θα είναι πάνω από το 10% στις αρχές του 2025.
Το κόστος των τόκων δεν θα πληρωθεί ποτέ, ενώ σε αυτό πρέπει να προσθέσουμε χρεοκοπίες τραπεζών, πολύ υψηλότερες πληρωμές κοινωνικής ασφάλισης και τιτάνιες δαπάνες για στρατιωτικό εξοπλισμό.
Κανείς δεν αντιλαμβάνεται ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στο δρόμο προς την καταστροφή; διερωτάται η Gold Switzerland.
Tο 2000, το χρέος προς ΑΕΠ ήταν στο 58% και τώρα στο 122% - και βαίνει αυξανόμενο.
Πριν ο Nixon κλείσει το «χρυσό παράθυρο», το χρέος ήταν 39% του ΑΕΠ.
Τώρα η κυβέρνηση και η Fed δημιουργούν απελπισμένα χρήματα από τον αέρα.
Και αυτά είναι χρήματα που έχουν ΜΗΔΕΝΙΚΗ αξία.
Άλλα όλα τα δολάρια, όλη η πιστωτική επέκταση, όλα τα όπλα και τα γεράκια του πολέμου δεν θα εμποδίσουν τις ΗΠΑ και τον δυτικό κόσμο από το να χρεοκοπήσουν.
Καθώς ο αέρας εξέρχονται από τις αγορές χρέους, ο κόσμος δεν θα δει μόνο μια κατάρρευση των αγορών χρέους, αλλά και της άλλης πλευράς του ισολογισμού, που είναι αγορές περιουσιακών στοιχείων όπως μετοχές, ακίνητα και ομόλογα, τα οποία επίσης θα εκραγούν.
Και έτσι, ο κόσμος θα βιώσει τη μεγαλύτερη καταστροφή στοιχείων ενεργητικού και μεταφορά πλούτου στην ιστορία.
Οι συνθήκες σήμερα καθιστούν μια ανάκαμψη στα επόμενα 10-20 χρόνια πολύ απίθανη, καταλήγει η Gold Switzerland.
image-12-791x1024.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης