Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Νομισματική επανάσταση: 15 Αυγούστου 1971, η ημέρα που άλλαξαν όλα – Η κατάργηση του κανόνα του χρυσού και το Bitcoin

Νομισματική επανάσταση: 15 Αυγούστου 1971, η ημέρα που άλλαξαν όλα – Η κατάργηση του κανόνα του χρυσού και το Bitcoin
Η 53η επέτειος από την ιστορική απόφαση του Richard Nixon και τι σημαίνει για εμάς...
Στις 15 Αυγούστου 2024 είναι η 53η επέτειος από την ημέρα που ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Richard Nixon κατάργησε τον κανόνα του χρυσού για το δολάριο.
Εκείνη την εποχή, ο Nixon ισχυρίστηκε ότι η απομάκρυνση του δολαρίου από τον κανόνα του χρυσού θα ήταν «προσωρινή» και θα «σταθεροποιούσε» το νόμισμα των ΗΠΑ.
Ωστόσο, τα αποτελέσματα αυτής της απόφασης έχουν αποδειχθεί βαθιά και μακροπρόθεσμα για όλες τις οικονομίες στη Δύση και οι οικονομολόγοι εξακολουθούν να συζητούν το όφελος και τις ζημίες που προκάλεσαν σήμερα.
Να σημειώσουμε ότι παρά την υπόσχεση για σταθεροποίηση της ισοτιμίας του δολαρίου, το νόμισμα των ΗΠΑ έχει χάσει το 98,5% της αξίας σε χρυσό από εκείνη την ημέρα

Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-08-15_220835.png
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικής Πολιτικής, η σχέση μεταξύ μισθών και παραγωγικότητας διακόπηκε όταν έληξε ο κανόνας του χρυσού.
Πριν από το 1971, τα κέρδη όσον αφορά την παραγωγικότητα μεταβιβάζονταν στους εργαζόμενους με τη μορφή υψηλότερων μισθών.
Αλλά μετά το τέλος του κανόνα του χρυσού, η πλειονότητα των κερδών στην παραγωγικότητα πέρασε στα χέρια των μετόχων, προκαλώντας ως αποτέλεσμα το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων στις ΗΠΑ να μείνει στάσιμο.

Μισθοί vs παραγωγικότητα 

Η στασιμότητα ανάγκασε τις οικογένειες να στείλουν και τους δύο γονείς στη δουλειά αφού ο μόνος τρόπος για να αυξηθεί το εισόδημα ήταν να εργάζονται περισσότερο.
Οδήγησε επίσης σε μια σειρά από άλλα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου υπερδιπλασιασμού του χρόνου που απαιτείται για την αγορά ενός σπιτιού, της ανόδου της εισοδηματικής ανισότητας, τα αύξησης των τιμών για την ηλεκτρική ενέργεια, των τροφίμων, των φρούτων και άλλες κοινωνικές παθογένειες..
Ο Nixon υποσχέθηκε ότι το δολάριο θα ήταν εκτός του κανόνα του χρυσού μόνο «προσωρινά» και ότι αυτή η πολιτική θα μείωνε τον πληθωρισμό, και δεν θα τον ωθούσε ανοδικά
Ο Νίξον ισχυρίστηκε ότι «διεθνείς κερδοσκόποι» «διεξήγαγαν έναν ολοκληρωτικό πόλεμο κατά του αμερικανικού νομίσματος».
Αυτοί οι κερδοσκόποι «ευδοκιμούν στις κρίσεις» και «βοηθούν στη δημιουργία τους», δήλωσε.
Για να καταπολεμήσει τους κερδοσκόπους, είχε δώσει εντολή να «ανασταλεί προσωρινά η μετατρεψιμότητα του δολαρίου σε χρυσό ή άλλα αποθεματικά στοιχεία ενεργητικού, εκτός από ποσά και συνθήκες που προσδιορίζονται προς το συμφέρον της νομισματικής σταθερότητας και προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών. .»

Σε αντίθεση με εκείνους που υποστήριζαν ότι ο τερματισμός του κανόνα του χρυσού θα προκαλούσε τεράστιο πληθωρισμό, ο Nixon ισχυρίστηκε ότι «Το αποτέλεσμα αυτής της ενέργειας [...] θα είναι η σταθεροποίηση του δολαρίου».
Αναγνώρισε ότι τα ξένα αγαθά ενδέχεται να είναι πιο ακριβά, αλλά ισχυρίστηκε ότι «αν η συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικανών αγοράζουν προϊόντα αμερικανικής παραγωγής, το δολάριο σας θα αξίζει αύριο όσο και σήμερα».
Επιπλέον, ο Nixon ισχυρίστηκε ότι ήταν κατά του πληθωρισμού και ήταν αποφασισμένος να τον ανακόψει.
Ο πληθωρισμός «κλέβει κάθε Αμερικανό, κάθε έναν από εσάς», δήλωσε ο Νixon.
«Τα 20 εκατομμύρια που είναι συνταξιούχοι και ζουν με σταθερό εισόδημα—πλήττονται ιδιαίτερα».
Για να σταματήσει τον πληθωρισμό, ο ίδιος θα λάβει «αποφασιστική δράση που θα σπάσει τον φαύλο κύκλο των αυξανόμενων τιμών και κόστους», συμπεριλαμβανομένου όχι μόνο του τερματισμού του κανόνα του χρυσού αλλά και της επιβολής προσωρινών ελέγχων στο επίπεδο των μισθών και των τιμών.

Ο Nixon έχασε – Η εκτόξευση των τιμών

Παρά αυτή την υπόσχεση, οι τιμές σχεδόν όλων των προϊόντων που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ έχουν εκτοξευθεί από την ομιλία του Nixon.
Σύμφωνα με την πλατφόρμα δεδομένων τιμών αυτοκινήτων CJ Pony Parts, το κόστος μιας Mustang Fastback του 1971 ήταν 3.006 δολ. όταν κυκλοφόρησε.
Προσαρμοσμένη για τον πληθωρισμό, η τιμή θα είναι τώρα 22.595 δολ..

Τιμές για μοντέλα αυτοκινήτων Ford Mustang αμερικανικής κατασκευής, 1971.

Ο πληθωρισμός είναι η πηγή των περισσότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κοινωνία σήμερα.
Το πραγματικό κόστος μειώνεται, οι τιμές αυξάνονται, αλλά όχι οι μισθοί.
Αυτό το απατηλό φαινόμενο έχει μολύνει όλες τις συναλλαγές, την επιχειρηματικότητα, τους εργαζόμενους, τους αποταμιευτές και τους δανειολήπτες, έχει διαφθείρει τη ζωή και τον πολιτισμό μας».
Η επιστροφή σε έναν κανόνα χρυσού δεν θα λύσει αυτά τα προβλήματα.
Ο χρυσός «πέτυχε ως χρήμα γιατί έπρεπε να βρούμε χαρτί στην αρχή για να τον αναβάσουμε την αξία του - και ξέρουμε πόσα προβλήματα έρχονται με το χαρτί...
Εναλλακτική λύση είναι η χρήση του Bitcoin ως χρήματος
Οι περισσότεροι οικονομολόγοι εξακολουθούν να θεωρούν ότι το τέλος του κανόνα του χρυσού ήταν ένα όφελος για τις ΗΠΑ και τον κόσμο.
Σε μια δημοσκόπηση του Chicago Booth το 2012, μια ομάδα οικονομολόγων ρωτήθηκε εάν συμφωνούν ή διαφωνούν με τη δήλωση
«Εάν οι ΗΠΑ αντικατέστησαν το καθεστώς διακριτικής νομισματικής τους πολιτικής με έναν κανόνα χρυσού, ορίζοντας το «δολάριο ως έναν συγκεκριμένο αριθμό ουγγιών χρυσού, τα αποτελέσματα της σταθερότητας των τιμών και της απασχόλησης θα ήταν καλύτερα για τον μέσο Αμερικανό».
Το 93% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι είτε «διαφωνεί» ή «διαφωνεί έντονα» με τη δήλωση.
Από σήμερα, έχουν περάσει 53 χρόνια από τότε που ο Nixon πήρε την αμφιλεγόμενη απόφασή του να τερματίσει τον κανόνα του χρυσού σε δολάρια ΗΠΑ.
Αλλά τώρα που υπάρχει η τεχνολογία blockchain, θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε το νόμισμα fiat (που εκδίδεται από κεντρική τράπεζα) σε άλλα 53 χρόνια;
Φαίνεται ότι μόνο ο χρόνος θα δείξει...
Ωστόσο, στο μεταξύ, αυτό το γεγονός της 15ης Αυγούστου θα συνεχίσει πιθανότατα να συζητείται από οικονομολόγους, επενδυτές και τη παγκόσμια κοινή γνώμη, καθώς συνεχίζουν να επηρεάζονται από αυτό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης