Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Γερμανικός οίκος Scope: Χρυσές δουλειές για τις τράπεζες RBI, UniCredit και OTP Bank στη Ρωσία – Εκμεταλλεύονται το SWIFT

Γερμανικός οίκος Scope: Χρυσές δουλειές για τις τράπεζες RBI, UniCredit και OTP Bank στη Ρωσία – Εκμεταλλεύονται το SWIFT
Οι ρωσικές θυγατρικές ξένων τραπεζών εξακολουθούν να είναι συνδεδεμένες με το SWIFT, το παγκόσμιο σύστημα χρηματοοικονομικών μηνυμάτων, επομένως διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη μεταφορά χρημάτων εντός και εκτός Ρωσίας
Τα κέρδη στις ρωσικές δραστηριότητες της RBI, της UniCredit και της OTP Bank, των ευρωπαϊκών τραπεζών με τα υψηλότερα ανοίγματα στη Ρωσία, συνεχίζουν να αυξάνονται παρά τις ρυθμιστικές πιέσεις για επίσπευση των σχεδίων εξόδου, παρατηρεί ο οίκος Scope.
Η RBI διατήρησε την υψηλότερη έκθεση μεταξύ των τριών στα τέλη Ιουνίου 2024, με το 17,2% των σταθμισμένων στοιχείων ενεργητικού να παραμένει στη Ρωσία, έναντι 5,1% για την UniCredit και 4,8% για την OTP Bank.
Τα συνδυασμένα καθαρά κέρδη των τριών τραπεζών στη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 9,1% το πρώτο εξάμηνο του 2024 σε 1,2 δισ. ευρώ, αν και η δυνατότητα επαναπατρισμού αυτών των κερδών παραμένει περιορισμένη.
Οι αυξημένοι κίνδυνοι φήμης, νομικοί και οικονομικοί, συμπεριλαμβανομένης της κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων εν μέσω διεθνών κυρώσεων, οδήγησαν σε μια προσεκτική προσέγγιση που θα συνεχιστεί, ιδίως λόγω του κινδύνου επιβολής προστίμων ή του τερματισμού των τραπεζικών σχέσεων ανταποκριτών ως αποτέλεσμα πιθανών ερευνών κυρώσεων από ευρωπαϊκές ή αμερικανικές αρχές.
Ωστόσο, σε περίπτωση άτακτων εξόδων, όπως η αποενοποίηση ρωσικών θυγατρικών και η απομείωση των ανοιγμάτων εντός του ομίλου, οι επιπτώσεις στην ενοποιημένη κεφαλαιακή επάρκεια θα πρέπει να είναι διαχειρίσιμες για τους ομίλους, σύμφωνα με τον Scope.
unnamed_18.png
Οι προκλήσεις

«Η διαδικασία αποενοποίησης των ρωσικών θυγατρικών αποτελεί πρόκληση, δεδομένης της τοπικής νομοθεσίας και της ανάγκης για εγκρίσεις πολλαπλών σταδίων.
Πιστεύουμε ότι τα σχέδια μείωσης που ανακοινώθηκαν πρόσφατα είναι εποικοδομητικά, αν και δεν συνάδουν πλήρως με τις εκκλήσεις των ρυθμιστικών αρχών για ταχεία έξοδο από τη Ρωσία», δήλωσε η Milya Safiullina, αναλύτρια στην ομάδα χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Scope.
«Βλέπουμε έναν ανοιχτό διάλογο με τις ρυθμιστικές αρχές και τις οικονομικές αρχές ως σημαντικό ακρογωνιαίο λίθο της εποικοδομητικής λήψης αποφάσεων για τις τράπεζες, οι οποίες επικεντρώνονται σε μια ομαλή έξοδο από τις ρωσικές επιχειρήσεις τους».
Τα κέρδη προέρχονται κυρίως από τη διαφορά μεταξύ των επιτοκίων που καταβάλλονται στους Ρώσους καταθέτες και των επιτοκίων που προσφέρει η Τράπεζα της Ρωσίας, η κεντρική τράπεζα.
Ενώ οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν περιορίσει τις νέες δανειοδοτικές δραστηριότητες τα τελευταία τρίμηνα σε μια προσπάθεια να συρρικνώσουν την παρουσία τους στη Ρωσία, έχουν δει μια πολύ μεγάλη εισροή καταθέσεων, ενισχύοντας τη ρευστότητά τους.
Ένα σημαντικό ποσό πλεονάζουσας ρευστότητας ρωσικών θυγατρικών τοποθετείται στην Τράπεζα της Ρωσίας.
«Η επίτευξη κερδών είναι δυνατή χωρίς επέκταση της πελατειακής βάσης ή ακόμη και συρρίκνωσή της», είπε η Safiullina.
«Ένας άλλος λόγος είναι η απελευθέρωση σημαντικών προβλέψεων για ζημίες δανείων, καθώς οι τάσεις στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων ήταν ισχυρότερες από ό,τι ανέμεναν οι τράπεζες από τον Φεβρουάριο του 2022, όταν οι διεθνείς κυρώσεις κλιμακώθηκαν απότομα».

Το σύστημα SWIFT

Οι ρωσικές θυγατρικές ξένων τραπεζών εξακολουθούν να είναι συνδεδεμένες με το SWIFT, το παγκόσμιο σύστημα χρηματοοικονομικών μηνυμάτων, επομένως διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη μεταφορά χρημάτων εντός και εκτός Ρωσίας.
Οι προμήθειες που καταβάλλονται για συναλλαγές σε συνδυασμό με την υψηλή ζήτηση πελατών έχουν αυξήσει τα κέρδη από τον Φεβρουάριο του 2022.
Ωστόσο, οι διασυνοριακές πληρωμές μειώνονται ή ακόμη και έχουν σταματήσει σε δολάρια ΗΠΑ στις μεγάλες τράπεζες.
Από το 2022, οι τράπεζες της ζώνης του ευρώ δέχονται πιέσεις να εξετάσουν όλες τις επιλογές σχετικά με το μέλλον των ρωσικών θυγατρικών τους, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων συρρίκνωσης και των στρατηγικών εξόδου.
Η ΕΚΤ ζήτησε πρόσφατα από όλες τις τράπεζες να επισπεύσουν τα μέτρα τους.
Ωστόσο, μόνο λίγες ξένες τράπεζες μπόρεσαν να πουλήσουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία, και μάλιστα με μεγάλες απώλειες.
Η Société Générale και η HSBC πούλησαν τις ρωσικές μονάδες τους.
Η Intesa Sanpaolo έχει εξασφαλίσει εγκρίσεις για τη διάθεση των περιουσιακών της στοιχείων στη χώρα, αλλά η συμφωνία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.
Οι τράπεζες έχουν λάβει σημαντικά μέτρα για να μετριάσουν τους κινδύνους της παρουσίας τους στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της συμμόρφωσης με τις κυρώσεις.
"Πιστεύουμε ότι τα πλαίσια συμμόρφωσης είναι καλά εδραιωμένα, αν και οι πιθανές έρευνες που ξεκίνησαν από ρυθμιστικές αρχές και οικονομικές αρχές των ΗΠΑ ενδέχεται να εγκυμονούν κινδύνους προστίμων ή τερματισμού των επιχειρηματικών σχέσεων με ανταποκρίτριες τράπεζες", δήλωσε η Safiullina.
Ταυτόχρονα, αυξάνεται ο κίνδυνος κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων σε ρωσικές μονάδες.
Οι συναλλαγές που δεν μπορούν να ολοκληρωθούν λόγω διεθνών κυρώσεων θέτουν τις τράπεζες σε μεγαλύτερο κίνδυνο τέτοιων αποφάσεων και επιβαρύνουν τις προβλέψεις καταλήγει ο Scope.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης