Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Kiyosaki – Τα γουρούνια δεν τραγουδούν: Θα χαθούν αποταμιεύσεις σε δολάρια, νέα κατάρρευση στις αγορές μετά τις 23 Αυγούστου

Kiyosaki – Τα γουρούνια δεν τραγουδούν: Θα χαθούν αποταμιεύσεις σε δολάρια, νέα κατάρρευση στις αγορές μετά τις 23 Αυγούστου
Η τριπλή φούσκα στις αγορές και η αναμενόμενη επιστροφή του carry trade
Εν μέσω συνεχών προειδοποιήσεων σχετικά με την επικείμενη οικονομική κατάρρευση που πιστεύει ότι θα πλήξει τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και τον υπόλοιπο κόσμο, ο Robert Kiyosaki εξέφρασε πρόσφατα μια προειδοποίηση προς όσους αποταμιεύουν χρήματα σε δολάρια , αναφέροντας χαρακτηριστικά τους ότι αντιμετωπίζουν «σοβαρό πρόβλημα»
Πράγματι, ο δημοφιλής επενδυτής και συγγραφέας του βιβλίου με τις μεγαλύτερες πωλήσεις «Rich Dad Poor Dad» επεσήμανε ότι όσοι αποταμιεύουν στο αμερικανικό νόμισμα έχουν σοβαρό πρόβλημα, σε συνέντευξή του τον ιδρυτή της Miles Franklin Precious Metals Andy Schectman για ένα επεισόδιο του The Rich Dad Channel στις 14 Αυγούστου.
Σύμφωνα με τον Kiyosaki, το ισχυρό δολάριο «έδωσε τη δυνατότητα στο χρηματιστήριο να κατακτήσει ιστορικά υψηλά κέρδη.
Οταν μιλάμε για τη φούσκα στις αγορές, θα πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτή είναι τριπλή: στις μετοχές, τα ομόλογα και σε κάθε... χάρτινο περιουσιακό στοιχείο, τα ακίνητα και το δολάριο.
Αυτή θα σκάσει καταρρεύσει, επισημαίναι
Προειδοποιεί  συγκεκριμένα όσους έχουν αποταμιεύσεις στο αμερικανικό νόμισμα:
«Όλοι όσοι αποταμιεύετε εκεί έξω (σε δολάρια), αυτή τη στιγμή για ήμουν ιδιαίτερα προσεκτικός γιατί αν εξακολουθείτε να πιστεύετε στη δύναμη του δολαρίου, έχετε σοβαρό πρόβλημα. (…)
Εάν εξοικονομείτε χρήματα επενδύοντας σε 401k (αποταμιευτικός λογαριασμό) ή IRA (τον συνταξιοδοτικό λογαριασμό) , θα σας θεωρούσα ήδη χαμένούς... και δεν το θέλω αυτό.
Οπότε κυρίες και κύριοι, αυτή είναι η πιο κρίσιμη στιγμή στην ιστορία».

Διδάσκοντας στα γουρούνια να τραγουδούν

Επιπλέον, o Kiyosaki  επεσήμανε ότι πολλοί άνθρωποι σήμερα φαίνεται να αγνοούν «τον πληθωρισμό που τρέχει με ιλιγγιώδεις ταχύτητες και όλα τα… ανόητα (για αυτούς..) πράγματα που συμβαίνουν στην οικονομία», οπότε η προσπάθεια να τους εκπαιδεύσει και να τους κάνει να αλλάξουν τις καθιερωμένες πεποιθήσεις και πρακτικές τους θα ήταν πολύ δύσκολο έργο ή , στα λόγια του:
«Το ρητό που έχω είναι ''μην μαθαίνεις γουρούνια να τραγουδούν. Είναι χάσιμο του χρόνου σου, και ενοχλεί εν τέλει... το γουρούνι’’».
Εάν μιλάτε με γουρούνια στο σπίτι, μην τα μάθετε να τραγουδούν γιατί θα χάσετε τον χρόνο σας.
Εξακολουθούν να πιστεύουν στο να πηγαίνουν στο σχολείο, να βρουν δουλειά, να εξοικονομήσουν χρήματα, να πληρώσουν φόρους, να εξυπηρετούν το χρέος το χρέος τους και να επενδύσουν αποταμιευτικούς λογαριασμούς.
Θα είναι οι μεγαλύτεροι χαμένοι σήμερα».
O Kiyosaki έχει προειδοποιήσει εδώ και καιρό για τη φθίνουσα αξία του δολαρίου το οποίο έχει να αντιμετωπίσει έναν ολοένα αναδυόμενο νομισματικό πόλεμο, επισημαίνοντας πιο πρόσφατα ότι η ήδη δεινή κατάσταση θα χειροτέρευε, ιδιαίτερα καθώς τα σχολεία, κατά την άποψή του, αποτυγχάνουν στη διδασκαλία οικονομικών γνώσεων.
Επιπλέον, έχει υποστηρίξει την έξοδο από το «ψεύτικο» χρήμα και τις τράπεζες και επενδύει σε περιουσιακά στοιχεία όπως το κρυπτονόμισμα Bitcoin (BTC) και πολύτιμα μέταλλα όπως ο χρυσός και το ασήμι, θεωρώντας τα τον καλύτερο τρόπο προστασίας του πλούτο ενάντια σε ποιες «εγκληματικές» πολιτικές των κτβερνήσεων και των  οικονομικών αρχών.

Εξαφανίστηκαν 2 τρισ. δολάρια σε μία εβδομάδα - Ανίκανοι Harris και Powell να αντιμετωπίσουν την κρίση

Την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου στο αμερικανικό χρηματιστήριο 2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια έγιναν καπνός..
Επιπλέον, το χρηματιστήριο της Ιαπωνίας είχε τη μεγαλύτερη απώλεια μίας ημέρας σε ολόκληρη την ιστορία του.Αυτές οι εξελίξεις δίνουν μια ζοφερή εικόνα, σύμφωνα με τον γκουρού.
Τα πράγματα μπορεί να χειροτερέψουν εάν η χώρα μπει σε κατάσταση ύφεσης  - και οι ανοησίες περί ομαλής προσγείωσης αποδειχθούν φρούδες ελπίδες.
Επιπλέον, σημείωσε ότι η συντριβή θα μπορούσε να είναι τόσο σοβαρή που θα πυροδοτούσε «μια επερχόμενη κατάρρευση (κραχ)».
Σημείωσε ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί έχουν εμπιστοσύνη στην Kamala Harris, την υπουργό Οικονομικών Janet Yellen και τον πρόεδρο της Federal Reserve Jerome Powell.
Ωστόσο, σημείωσε ότι οι τρεις είναι απροετοίμαστοι να προστατεύσουν τη χώρα και θα αποτύχου
ν .

H επιστρογή του  carry trade και οι short θέσεις στο γεν

Τo carry trade (to arbitrage με τα επιτόκια των νομισμάτων) που οδήγησε στις ταράστιες απώλειες στις αγορές επιστρέφει κατά τα φαινόμενα.
Το νόμισμα της Ιαπωνίας έχει αποδυναμωθεί περισσότερο από 5% έναντι του δολαρίου από τις 5 Αυγούστου, όταν ένας συνδυασμός επιθετικής νομισματικής πολιτικής της Ιαπωνίας, οι αμφιβολίες γύρω από τα επιχειρηματικά κέρδη στις ΗΠΑ και τα αδύναμα στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας εκτόξευσαν το γεν σε υψηλό επτά μηνών.
Σύμφωνα με τη Nomura Holdings., τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή εταιρεία της Ιαπωνίας, πολλοί επενδυτές να αρχίζουν να δανείζονται ξανά το γιεν για να επενδύσουν τα έσοδα σε περιουσιακά στοιχεία υψηλότερης απόδοσης.
Υποδηλώνει ότι οι εταιρικοί πελάτες και τα hedge funds, που υπήρξαν ενθουσιώδεις traders αναμένεται να επιστρέψουν σε αυτές τις πρακτικές.

«Υπήρξε μια αξιοσημείωτη επιστροφή του carry trade», αφού τα στοιχεία λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις, δήλωσε ο Antony Foster, επικεφαλής του Group-of-10 spot trading στη Nomura στο Λονδίνο.
Πολλοί επενδυτές πωλούν γιεν για να αγοράσουν δολάριο Αυστραλίας και στερλίνα, είπε.
Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων αυξήθηκαν την Πέμπτη 15 Αυγούστου, αφού τα στοιχεία για τις πωλήσεις ώθησαν τους επενδυτές να μειώσουν τις προσδοκίες τους για μειώσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας φέτος.
Η επιστροφή του carry trade υπογραμμίζει τη γοητεία για τους επενδυτές μιας στρατηγικής που θα μπορούσε να προσφέρει γρήγορα και κερδοσκοπικά κέρδη μέσα από τις διαφορές των επιτοκίων των διαφορετικών νομισμάτων.
Τοποθέτησαν δισεκατομμύρια δολάρια στοιχηματίζοντας ότι το γεν θα αποδυναμωθεί, με την εκτόξευση της ισοτιμίας του νομίσματος αυτό τον μήνα.
Αυτό που τροφοδοτεί τις τοποθετήσεις carry trade διαχρονικά ήταν οι προσδοκίες ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα διατηρήσει τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα όπως είχε για δύο δεκαετίες, αλλά οι δύο αυξήσεις επιτοκίων φέτος για την καταπολέμηση του αναδυόμενου πληθωρισμού έδειξαν τους κινδύνους της στρατηγικής.
Η ATFX Global Markets, χαρακτηριστικά , κατέγραψε άνοδο περίπου 30% έως 40% στις θέσεις short για το γεν την περασμένη εβδομάδα, με ένα μεγάλο μέρος των τοποθετήσεων προέρχεται από hedge funds και επενδυτές υψηλής καθαρής αξίας.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-08-16_160036.png
Οι ομιλίες Ueda  και Powell

Ένα από τα βασικά ερωτήματα για τους επενδυτές είναι αν η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα αυξήσει τα επιτόκια ξανά φέτος.
Ο υποδιοικητής της BOJ Shinichi Uchida έχει ήδη επισημάνει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν θα αυξήσουν περαιτέρω τα επιτόκια εάν οι χρηματοπιστωτικές αγορές παρουσιάζουν αστάθεια.
Εάν η BOJ παραμείνει με το όπλο παρά πόδας, τότε θα επιστρέψει δυναμικά η γοητεία του carry trade.
Οι επενδυτές ενδέχεται να λάβουν περισσότερα στοιχεία αυτήν την εβδομάδα όταν ο επικεφαλής της BOJ Kazuo Ueda θα μιλήσει ενώπιον του κοινοβουλίου στις 23 Αυγούστου.
Μπορεί επίσης να ενθαρρυνθούν εάν ο πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell, στην ομιλία του στο Jackson Hole που αναμένεται την ίδια ημέρα, επιβεβαιώσει τις προσδοκίες ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει το βασικό επιτόκιο παρέμβασης κατά μισή ποσοστιαία μονάδα τον Σεπτέμβριο.
Εαν οι κεντρικοί τραπεζίτες δε στρίψουν το τιμόνι, αυτό θα κρατήσει τις διαφορές επιτοκίων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας αυξημένες, δελεάζοντας περισσότερους επενδυτές να εισέλθουν στο carry trade.
H Mary Nicola, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στη Markets Live Strategist επισημαίνει: «Οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες στρέφονται τώρα προς τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, αποκλείοντας την BOJ από τις περαιτέρω χαλάρωση η οποία θα εξακολουθεί να διατηρεί τα επιτόκια χαμηλά σε σχέση με τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες.
Αυτό σημαίνει ότι το carry trade είναι έτοιμo να επιστρέψει, υπό την προϋπόθεση ότι οι αγορές μετοχών και το κινεζικό νόμισμα διατηρήσουν τη σταθερότητά τους».
Το γεν έχει υποχωρήσει σε περίπου 149 ανά δολάριο από τότε που έφτασε στα 141,70 στις 5 Αυγούστου, αλλά οι επενδυτές εξακολουθούν να παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με το ιαπωνικό νόμισμα δεδομένης της ξαφνικής ανόδου του στις αρχές του μήνα. « Οι μεγάλες short θέσεις στο γέν δεν υπάρχουν, αλλά αυτή η αγορά είναι εξαιρετικά εύθραυστη», επισημαίνουν αναλυτές της Nomura.
Η ευθραυστότητα ήταν εμφανής στα πιο πρόσφατα στοιχεία της Commodity Futures Trading Commission, τα οποία έδειξαν ότι οι επενδυτές στράφηκαν απότομα σε πτωτικά στοιχήματα για το γιεν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας έως τις 6 Αυγούστου.
Ακόμα κι αν τα σχόλια από τον Ueda και τον Powell ανοίγουν το δρόμο στους επενδυτές να αγοράσουν δολάρια με γιεν, αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι θα βιαστούν να το κάνουν.

Η M&G Investment Management, η οποία έχει ανοδικές θέσεις για το γεν, λέει ότι ενώ το νόμισμα είναι υποτιμημένο, μπορεί να παραμείνει σε αυτό το επίπεδο για λίγο ακόμη.
Το νόμισμα της Ιαπωνίας «είναι πραγματικά φθηνό, αλλά δεν είμαστε ανόητοι για να πιστεύουμε ότι θα επιστρέψει στην εύλογη αξία του σύντομα», δήλωσε ο Jim Leaviss, επικεφαλής των επενδύσεων σταθερού εισοδήματος στην M&G.
Για τον Nick Twidale από την ATFX, υπάρχουν ήδη στοιχεία ότι οι επενδυτές επιστρέφουν στις θέσει short για το γιεν ως μέρος της στρατηγικής τους για την αγορά περιουσιακών στοιχείων υψηλότερης απόδοσης.
«Το carry trade εξακολουθεί να είναι πολύ σημαντικό», όσον αφορά τις εξελίξεις στην αγορά, δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής.
Επενδυτές που θέλουν να κερδοσκοπήσουν μέσω του carry trade είναι με το όπλο παρά πόδας για να προκαλέσουν ένα ακόμη κράχ στις αγορές - προσδεθείτε...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης